Marina rusă a tras duminică focuri de avertizare asupra unei nave de marfă din Marea Neagră, incidentul având loc după rezilierea, recent, a acordului care asigura circulaţia exporturilor de cereale ucrainene.
O navă de război rusă a tras focuri de avertizare asupra unei nave de marfă care se îndrepta spre portul Izmail din sudul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, potrivit Euronews.
Informaţia vine exact în momentul în care Ucraina începe să înregistreze navele care doresc să utilizeze ”un coridor umanitar” sigur pe care încearcă să îl stabilească în Marea Neagră, pentru a permite navelor de marfă blocate să poată naviga în sfârşit.
”Pentru a forţa nava să se oprească, au fost trase focuri de avertizare cu arme uşoare automate de la o navă de război rusească”, a spus ministerul pe Telegram.
Potrivit Moscovei, căpitanul navei sub pavilion Palau, Sukru Okan, nu a răspuns la un ordin de oprire pentru ”o inspecţie privind transportul mărfurilor interzise.”
Ucraina începe să înregistreze navele care doresc să utilizeze ”un coridor umanitar” sigur
Un elicopter cu personal militar rus la bord a decolat apoi pentru a inspecta nava, care a avut voie să-şi continue călătoria către portul ucrainean, potrivit aceleiaşi surse.
Rutele temporare au ca scop depășirea crizei globale de securitate alimentară
Potrivit CNN, Kievul susține că retragerea Rusiei echivalează cu o blocadă a produselor ucrainene. La rândul ei, Rusia s-a plâns de mult timp că nu a fost în măsură să își exporte propriile produse alimentare.
Un purtător de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a declarat că rutele temporare au ca scop depășirea crizei globale de securitate alimentară, adăugând că acestea ar permite armatorilor și companiilor “să își ia în sfârșit înapoi navele comerciale care se află în captivitate umanitară din cauza amenințărilor constante ale rușilor pe mare”.
Pletenchuk a declarat că proprietarii și căpitanii de nave au fost avertizați cu privire la pericolul existent și a precizat că forțele armate ucrainene vor contribui la asigurarea securității navelor comerciale care navighează pe coridoare, iar Marina “va face tot ce ne stă în putință pentru a asigura securitatea”.
Rămâne neclar când navele ar putea folosi ruta, având în vedere potențialele pericole existente.
Moscova a reziliat acordul care permitea cerealelor ucrainene să părăsească porturile din sud ale ţării
Portul fluvial Izmail, din regiunea Odesa, a devenit una dintre principalele rute de ieşire pentru produsele agricole ucrainene, de când Moscova a reziliat acordul privind exporturile de cereale.
La mijlocul lunii iulie, Moscova a reziliat acordul care permitea cerealelor ucrainene să părăsească porturile din sud ale ţării încă din vara trecută, în ciuda blocadei instituite de Rusia.
Pe 19 iulie, Moscova a avertizat că orice navă care călătoreşte către sau dinspre porturile ucrainene va fi considerată o ţintă potenţială. Kievul a reacţionat a doua zi spunând că acelaşi lucru se va aplica şi navelor ruseşti.
De atunci, numărul atacurilor din Marea Neagră a crescut de ambele părţi, iar armata rusă a lovit Odesa, un port important din sudul Ucrainei, precum şi porturile fluviale Izmaïl şi Reni, în mai multe rânduri, atacuri denunţate de Kiev ca fiind un mijloc de a-i împiedica exporturile.
CITIȚI ȘI: