În data de 14 decembrie 2024, cu începere de la orele 19.00, la Ateneul Român, se desfășoară Gala Crăciun pentru toţi. Evenimentul reprezintă un obiectiv principal al Fundaţiei Solidaritatea Culturală pentru România.
Fundația Solidaritatea Culturală pentru România ARSXXI organizează în data de sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu începere de la orele 19.00, la
Ateneul Român, Gala „
Crăciun pentru toţi”. Evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Culturii, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu”.
Formată din 98 de artiși instrumentiști, Orchestra Simfonică a Conservatoriului Vincenzo Bellini împreună cu soliștii Lucian Moraru (România) – violă și Darko Brlek (Slovenia) – clarinet, vor delecta publicul cu pagini celebre din muzica clasică, sub bagheta maestrului Epifanio Comis. Din programul concertului: Wolfgang Amadeus Mozart, Uvertura Operei Flautul Fermecat,
Max Bruch, Concert pentru violă, clarinet și orchestră, Serghei Rahmaninov, Simfonia no. 2.
Crăciun pentru toți – punctul cel mai important
Evenimentul este înscris în programul de activitate „Cultura vector al evoluţiei societătii moderne”, program ce reprezintă un obiectiv principal al Fundaţiei Solidaritatea Culturală pentru România ARSXXI, iar punctul cel mai important din cadrul programului este acest eveniment cultural care se produce anual sub forma unei gale extraordinare umanitar caritabilă.
Din fondurile strânse în urma vânzării biletelor, Fundația Solidaritatea Culturală pentru România ARSXXI cumpără anual instrumente, accesorii și partituri pe care le donează în mod direct copiilor talentați din liceele de muzică din țară, cât și instituțiilor de învățământ al căror obiect de activitate este pregătirea tinerilor pentru această profesiune nobilă, muzica.
De asemenea, Fundația Solidaritatea Culturală pentru România ARSXXI ajută tinerii talentați prin acordarea de sprijin material pentru participarea la burse și specializări cu profesori renumiți din străinătate.
Dicționarul englez Oxford definește caritatea ca: „darea voluntară de bani sau alt ajutor celor aflați în nevoie” – iar conceptul nu este nou. În Anglia, fundațiile caritabile datează din anii 1130, când a fost fondat Spitalul St Cross din Winchester.
Cum se mobilizează forțele pentru actele de caritate
Organizațiile de caritate și donațiile sunt în centrul multor religii, inclusiv creștinismul și islamul. Și astăzi, organizațiile de caritate joacă un rol vital în societate. De fapt, există peste 170.000 de organizații caritabile în Anglia și Țara Galilor, care aduc ajutor și sprijin milioanelor de oameni, potrivit Charity Digital. Mai ales de Crăciun se mobilizează forțele, pentru actele de caritate.
Analiștii evidențiază că cheltuielile festive , care slăbesc portofelele, îi fac totuși pe oameni mai dispuși să ofere un pic în plus organizațiilor de caritate ca o modalitate de a da înapoi celor mai puțin norocoși și de a se conecta cu sezonul de bunăvoință. „Dăruirea de caritate” oferă oamenilor o modalitate simplă și directă de a da un anumit sens consumerismului care ne înconjoară.
Potrivit CAF, 34% dintre oameni au oferit bani în scopuri caritabile în decembrie 2021, iar acest vârf anual de donații este în mod clar bun pentru organizațiile de caritate. În Statele Unite, mai mult de o treime din donațiile anuale (33,6%) au loc în „sezonul darurilor” dintre Ziua Recunoștinței și Crăciun. În mod similar, Centrul pentru Filantropie constată că 43% dintre gospodăriile cu venituri mari donează în SUA mai mult între Ziua Recunoștinței și Ziua Anului Nou. Cota banului poate fi atribuită lunii decembrie, unde sunt colectate 17,5% din donațiile anului
La fel, majoritatea campaniilor se desfășoară în perioada sărbătorilor, un factor important, care poate contribui la creșterea donațiilor în perioada Crăciunului. Datele din 2017 arată că în „Giving Tuesday” 2,4 milioane de angajamente pe rețelele sociale au avut loc în scopuri caritabile (givingtuesday.org.). Unii dintre analiști susțin că donațiile în biserici sunt mai mari de Paște și de Crăciun. Cu toate acestea, un posibil motiv pentru creșterea donațiilor poate fi faptul că mai mulți oameni merg la biserică în timpul sărbătorilor.
Citiți și: Întâlnire cu Moș Crăciun. Sunt așteptați copiii, dar și cei…mari
Similare
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.