De unde vin covrigii de Buzău? Povestea, secretele și “conspirațiile” din jurul rețetei produsului care a cucerit până și Bruxelles-ul. Revenind pe plaiurile nostre mioritice, cine nu are covrigi de Buzău să-și cumpere, iar cine nu i-a gustat până acum să dea negreșit o fugă să-i încerce.
Nu se poate să treci prin Buzău și să nu cumperi covrigi. Ar înseamna că nu ai fost pe acolo. Calzi, gustoși, îmbietori, aburinzi, aproape banali la nivelul ingredientelor – cele știute de noi – secretul gustului covrigilor de Buzău nu a fost devoalat până acum. Una peste alta, covrigul de Buzău a devenit marcă înregistrată la Bruxelles, iar de la 1 ianuarie 2007 este produs european.
Covrigii de Buzău, produsul tradițional românesc, ajuns la Bruxelles
S-au creat conspirații, teorii, presupuneri, însă în afară de cei care presară asupra covrigului “praf de stele” pentru un gust demențial, noi, muritorii de rând, ne dăm doar cu presupusul. Și ne bucurăm negreșit de gustul lor.
Poveștile despre celebrul covrig de Buzău – știm că de acolo vine și premierul Marcel Ciolacu, dar nu vă imaginați că fug câinii cu covrigi-n coadă – sunt multe și care mai de care mai îmbietoare și tentante.

Au fost odată ca niciodată… covrigii de Buzău! Secretele și “conspirațiile” din jurul lor
Istoria covrigilor de Buzău ar începe după anul 1800, atunci când grecii au deschis cârciumi în Târgul Buzăului. Atunci, în Buzău a început să se servească la masă un produs alimentar, în formă de inel cu coajă aurie şi crocantă. Avea un miez fin, dar cu o puternică aromă de făină albă de grâu. Dacă inițial se numea “kovrig”, astăzi toată lumea îl cunoaște sub numele de covrig.
Covrigii de Buzău, fabricat manual după reţete vechi de două secole
Secretul inelului de făină, copt tradiţional în cuptoare pe vatră, se pare că a fost furat de localnici de la negustorii greci care se stabiliseră în târgul Buzăului.
Făină, apă, drojdie, sare şi puţin zahăr. Și or mai fi niscaiva ingrediente, dar nu ni le spune nimeni. Acuma, pe bune, cine ar devoala secretul unui produs care tentează pe toată lumea și care provoacă dependență?
Covrigul de Buzău, adus la rang de artă
Văzând că cererea este una uriașă – cine nu ar mânca un covrig cald și crocant – negustorii buzoieni l-au adus la rang de artă. Secretul, atât cât vor să ne devoaleze brutarii locului, ar consta în timpul de dospire și în temperatura de coacere. Pe lângă alte secrete, bine păzite!
Astăzi, covrigii de Buzău se află pe lista celor 13 produse românești bio, devenite marcă înregistrată în Uniunea Europeană, alături de magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, țuica, pălinca de Maramureș etc.

Cel mai vechi covrig din lume ar avea “250 de ani”
Cel mai vechi covrig din lume ar fi fost descoperit în Germania, în timpul unei excavări, în apropierea Dunării, la Regensburg.
După cercetări amănunțite s-a aflat că acesta ar avea spectaculoasa „vârstă” de 250 de ani. Potrivit unor date istorice avizate, alimentul denumit covrig ar fi fost inventat în anul 610 de către un călugăr italian, fiind folosit drept răsplată pentru copiii care învăţau rugăciunile.
CITIȚI ȘI:
Este mutarea anului! Guvernul României va părăsi Palatul Victoria: “Este o necesitate!”