Caz de corupție la prefectură. Surse judiciare au dezvăluit pentru Oficiul de stiri că sunt vizați prefectul și subprefectul. Ancheta a fost demarată de Parchetul European și pusă în aplicare de ofițeri DGA.
Caz de corupție la prefectură. Surse judiciare au dezvăluit pentru Oficiul de stiri că sunt vizați prefectul și subprefectul din județul Maramureș. Ancheta a fost demarată de Parchetul European și a fost pusă în aplicare de ofițeri DGA. Din informațiile obținute de Oficiul de stiri reiese că banii europeni erau destinați pentru renovarea clădirii în care se află sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Anchetatorii au stabilit că recepția a fost făcută în fals. Prefectul (Rudolf Stauder) și subprefectul au semnat documentele.
Corupție la prefectură
Corupție la prefectură. Direcția Generală Anticorupție (DGA) transmite că „ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Anticorupție Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, în baza delegărilor procurorilor din Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca, au efectuat, astăzi, 25 septembrie 2024, percheziții la sediul unei instituții publice din județul Maramureș (Prefectura Maramureș n.a.) și la 14 reședințe private ale unora dintre funcționarii săi.”. Perchezițiile au avut loc în urma unei anchete în curs demarată de Parchetul European. Ancheta vizează corupție la prefectură. Mai exact, „posibile fraude în materie de achiziții publice, falsificarea de documente și abuz de serviciu legat de lucrările de renovare a unei clădiri a administrației publice.”.
Furt de fonduri europene
Corupție la prefectură. DGA precizează că „mai mulți funcționari publici sunt suspectați de abuz în serviciu pentru aprobarea plății lucrărilor nefinalizate pe baza unor documente falsificate.”. Proiectul în cauză a fost evaluat la peste un milion de EURO (5.7 milioane RON), finanțat prin Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) al UE pentru România. Surse judiciare au dezvăluit că ancheta declanșată de Parchetul European vizează modul în care s-a finanțat, din fonduri europene, renovarea clădirii în care se află sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. DGA a transmis că, în această etapă a anchetei, nu pot fi făcute publice alte detalii suplimentare cu privire la activitățile derulate. În acest caz, ofițerii DGA au beneficiat de sprijin din partea polițiștilor Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș și ai jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș.
Prefectura Maramureș se disculpă prin comunicat de presă
Deși acuzațiile de la Parchetul European și puse în aplicare de către DGA vizează mai mulți funcționari, printre care și prefectul și subprefectul, instituţia Prefectului Judeţului Maramureş a transmis, prin comunicat de presă, că „a luat act de ancheta declanşată de Parchetul European privind posibile fraude în domeniul achiziţiilor publice, fals în înscrisuri şi abuz în serviciu legate de lucrări de renovare a unei clădiri a administraţiei publice. Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş a pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate, iar persoanele implicate în acest proiect au oferit toate informaţiile cerute de reprezentanţii Parchetului European. În continuare, Instituţia Prefectului şi funcţionarii din instituţie vor sta la dispoziţia anchetatorilor cu toate informaţiile ce vor fi solicitate pe parcursul cercetărilor. Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş are încredere în justiţie şi va colabora cu Parchetul European pe tot parcursul anchetei”.
CITIȚI ȘI: Percheziții DNA și DGA. Șef de la Rutieră acuzat de corupție. Dezvăluiri Oficiul de stiri