Corupția nu are limite în Ucraina nici măcar în timpul războiului. Angajații unei firme ucrainene de armament au conspirat cu oficiali ai Ministerului Apărării pentru a deturna aproape 40 de milioane de dolari destinați achiziționării a 100.000 de obuze de mortier pentru războiul cu Rusia, a anunțat serviciul de securitate ucrainean.
Oficialii SBU au declarat sâmbătă seară că cinci persoane au fost inculpate, iar o altă persoană a fost reținută în timp ce încerca să treacă granița ucraineană. Dacă vor fi găsite vinovate, aceștia riscă până la 12 ani de închisoare. Acuzațiile de corupție au fost confirmate de Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit Reuters.
Investigația are loc în contextul în care Kievul face tot ceea ce poate pentru a pune capăt corupției în încercarea de a accelera aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Oficialii ambelor blocuri internaționale au cerut reforme ample împotriva corupției înainte ca Kievul să li se alăture. Corupția nu pare atât de ușor de oprit în Ucraina, însă.
Corupția, o problemă veche de decenii întregi pentru Ucraina
Ucraina, o țară cu o istorie bogată și un potențial imens, se confruntă de decenii întregi cu o problemă persistentă care îi erodează temeliile și subminează progresul: corupția. A explora peisajul corupției în Ucraina este o călătorie într-o realitate complexă, în care intrigi politice și influențe oligarhice se împletesc, amenințând să dea peste cap aspirațiile unei națiuni în căutarea transparenței și prosperității.
De la momentul independenței sale în 1991, Ucraina a traversat o serie de schimbări politice și sociale semnificative, dar umbra corupției a persistat, afectând instituțiile statului, economia și încrederea cetățenilor în guvernare. De la scandaluri politice la distorsiuni economice, de la instabilitatea sistemului judiciar la implicarea sectorului privat, în Ucraina au existat întotdeauna probleme de corupție. Iar declarația celor de la SBU de aseară ne arată că aceste practici au continuat chiar și în timpul invaziei rusești.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a fost ales pe fondul unui discurs anticorupție în 2019, cu mult înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022. Atât președintele, cât și consilierii săi au prezentat concedierile recente ale unor înalți funcționari, în special cea a lui Ivan Bakanov, fostul șef al Serviciului de Securitate de Stat, în iulie 2022, ca fiind o dovadă a eforturilor lor de a lua măsuri împotriva corupției.
Banii au ajuns în diverse conturi din Ucraina și din Balcani
Serviciul de securitate ucrainean SBU a declarat că actuali și foști oficiali de rang înalt ai Ministerului Apărării și șefi ai companiilor afiliate “au încercat să fure aproape 1,5 miliarde UAH (40 de milioane de dolari) din buget prin achiziționarea a 100.000 de cartușe de mortier pentru Forțele Armate”.
Oficialii din cadrul SBU spun că ancheta actuală datează din august 2022, când angajații unei firme ucrainene de armament au semnat un contract pentru obuze de artilerie în valoare de 1,5 miliarde de grivne (39,6 milioane de dolari) cu firma de armament Lviv Arsenal. După ce au primit plata, angajații companiei ar fi trebuit să transfere fondurile către o firmă înregistrată în străinătate, care ar fi urmat să livreze muniția în Ucraina.
Cu toate acestea, bunurile nu au fost livrate niciodată, iar banii au fost în schimb trimiși în diverse conturi din Ucraina și din Balcani, potrivit detaliilor oferite de anchetatori. Procurorul general al Ucrainei afirmă că fondurile au fost confiscate de atunci și vor fi returnate bugetului de apărare al țării.
Scandalul survine în contextul în care republicanii din Statele Unite se opun eforturilor președintelui Joe Biden de a trimite mai mult ajutor Ucrainei și în timp ce fostul președinte Donald Trump, care s-a pronunțat împotriva sprijinului militar american pentru Kiev, pare să fie pe drumul cel bun spre nominalizarea republicană.
Citește și: Alegerile prezidențiale 2024 din Rusia. Cum vor putea vota expații din ţări neprietenoase