Coreea de Nord a efectuat un test al sistemului său de arme nucleare subacvatice în semn de protest față de exercițiile militare comune din această săptămână ale Coreei de Sud, Statelor Unite și Japoniei, a anunțat vineri presa de stat nord-coreeană. Testul sistemului “Haeil-5-23”, nume pe care Coreea de Nord l-a dat dronelor sale de atac subacvatic cu capacitate nucleară, a fost efectuat în apele din largul coastei estice, a precizat raportul.
Purtătorul de cuvânt al ministerului a acuzat Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia că “devin frenetice” cu exercițiile militare, avertizând asupra unor “consecințe catastrofale”. Forțele navale ale celor trei țări și-au desfășurat până miercuri exercițiile obișnuite de trei zile alături de portavionul american Carl Vinson, ca parte a eforturilor lor de a-și îmbunătăți răspunsurile la amenințările nucleare ale Pyongyangului.
“Postura de contracarare subacvatică a armatei noastre bazată pe arme nucleare este în continuare rotunjită, iar diferitele sale acțiuni de răspuns maritim și subacvatic vor continua să descurajeze manevrele militare ostile ale marinei SUA și ale aliaților săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului nord-coreean, potrivit KCNA.
Televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat anterior teste de explozie atmosferică, care au fost monitorizate de autoritățile americane și sud-coreene, însă arma subacvatică despre care se vorbește acum nu a fost verificată în mod independent.
Supranumit “Haeil”, care înseamnă tsunami, noul sistem nord-coreean de drone ar fi fost testat pentru prima dată în martie 2023, iar presa de stat a declarat că acesta ar fi fost destinat să efectueze atacuri pe furiș în apele inamice și să distrugă grupuri de atac navale și porturi operaționale majore prin crearea unui val radioactiv mare printr-o explozie subacvatică.
Coreea de Nord, relații tot mai strânse cu Rusia
Ultimul test subacvatic raportat a avut loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă hipersonică cu rază intermediară de acțiune și combustibil solid, pe care Washington, Seul și Tokyo au condamnat-o ca fiind o încălcare gravă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.
Trimișii celor trei aliați s-au reunit joi la Seul, condamnând, de asemenea, comerțul cu arme al Pyongyang-ului cu Rusia și retorica lor tot mai ostilă, chiar în momentul în care ministrul de externe al Coreei de Nord a vizitat Moscova și s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin.
Citește și: Un nou conflict pe harta lumii. Ce se întâmplă între Pakistan și Iran