Coreea de Nord a ameninţat, luni, că va doborî avioanele de spionaj americane care îi încalcă spaţiul aerian.
De asemenea, nord-coreenii condamnă planul Washington-ului de a desfăşura un submarin cu rachete balistice în apropierea Peninsulei Coreene, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Un avion american de recunoaştere a intrat în spaţiul aerian nord-coreean
Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Nord, SUA „şi-au intensificat activităţile de spionaj dincolo de nivelul războiului”. Oficialul nord-coreean a mai precizat că avioanele de spionaj americane, care în iulie au efectuat mai multe zboruri, au fost descrise ca fiind „provocatoare”, timp de opt zile consecutive.
Un avion de recunoaştere a intrat în spaţiul aerian nord-coreean deasupra Mării Japoniei „de mai multe ori”, a mai menționat purrtătorul de cuvânt. Într-un comunicat citat de agenţia de ştiri de stat KCNA, acesta a avertizat asupra riscului unui „accident” care ar fi putut rezulta dintr-o astfel de acţiune, cum ar fi „căderea avionului de recunoaştere strategică al Forţelor Aeriene ale SUA” în Marea Japoniei.
Reprezentantul Ministerului Apărării nord-coreean s-a referit la incidente anterioare, în care Phenian-ul a doborât deja avioane americane. El a avertizat Washington-ul că activităţile sale de spionaj nu vor rămâne fără consecinţe.
Declaraţia a condamnat, de asemenea, desfăşurarea planificată a SUA de resurse strategice în Coreea de Sud, Phenian-ul numind-o „cel mai puţin ascuns şantaj nuclear” exercitat asupra Coreei de Nord. El a spus că reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale şi globale.
Coreea de Nord a testat cele mai puternice rachete balistice
În conformitate cu o declaraţie semnată în aprilie cu Seul, Washington a transmis că un submarin cu rachete balistice va acosta pentru prima dată în Coreea de Sud în ultimele decenii, fără a specifica data.
Relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit anul trecut statutul Phenianului de putere nucleară „ireversibil” şi a cerut dezvoltarea în continuare a armelor, inclusiv a armelor nucleare tactice.
Ca răspuns, Seul-ul şi Washington-ul au promis că Phenian-ul se va confrunta cu represalii nucleare şi cu „sfârşitul” actualului său guvern dacă va decide să folosească arme nucleare împotriva lor.
În acest an, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de arme în ciuda sancţiunilor, inclusiv testarea celor mai puternice rachete balistice intercontinentale.