O adevărată controversă la Ministerul Energiei care a trimis presei un drept la replica al unei companii private, Mass Global Energy Rom, după apariția unui articol în presă. Este vorba de centrala electrică Mintia, preluată de o companie din Irak și declarată de Guvern de importanță națională.
Controversă la Ministerul Energiei. În ziua în care Ministerul Energiei a anunțat că Guvernul României a declarat, prin Hotărâre de Guvern, proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice, au apărut și primele reacții publice. În mod ciudat, Ministerul Energiei a trimis un drept la replică al firmei private care a preluat Mintia, după un articol apărut în presă. Firesc era ca societatea în cauză să trimită dreptul la replica către publicația care a transmis informația, respectiv HotNews.
Controversă la Ministerul Energiei
Controversă la Ministerul Energiei. Centrala termoelectrică Mintia, din județul Hunedoara, a fost cumpărată în 2022 cu 91 milioane de euro de către Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, companie înființată special pentru această achiziție, parte a unui grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman. HotNews a publicat un articol în care preciza că ungurii de la MVM vor cumpăra toată energia electrică produsă de irakieni la Mintia și vor plăti cu gaz rusesc, citând un expert în energie, Răzvan Nicolescu.
Drept la replică pentru o companie privată
Controversă la Ministerul Energiei. „În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut pe portalul hotnews.ro, la data de 18 decembrie 2024, societatea Mass Global Energy Rom solcită un drept la replică ”. Drept la replică pe care l-a trimis la Ministerul Energiei, nu la HotNews. La rândul lor, cei de la Ministerul Energiei au trimis, pe grupul de presă oficial whatsup acest drept la replică. În context, Mass Global Energy Rom SRL, compania irakiană care deține Mintia, susține că nu va vinde energie electrică către ungurii de la MVM. „Confirmăm faptul că nu a existat nicio comunicare între Mass Global Energy Rom SRL și MVM”, se arată în acel drept la replică transmisă către HotNews, prin intermediul reprezentanților de la Ministerul Energiei.
Interesele din spatele afacerii Mintia
Controversă la Ministerul Energiei. Ungurii de la MVM sunt dispuși să plătească un preț mare pentru furnizarea de la E.ON pentru că este nevoie de o piață de desfacere pentru gazele rusești, consideră Răzvan Nicolescu, expert în energie, citat de HotNews. „Vor să controleze direct consumatorii. La ce preț vor livra? La prețul la care vor livra și companiile românești Romgaz și Petrom care au rezerve de gaz pe o perioada mult mai mică decât Gazprom”, spune Nicolescu.
Ce susține Mass Global Energy Rom
Controversă la Ministerul Energiei. În comunicatul transmis prin intermediul reprezentanților de la Ministerul Energiei, compania irakiană Mass Global Energy Rom a transmis: „Compania noastră are ca obiectiv construirea unei centrale moderne la Mintia și integrarea acesteia pe piața liberă de energie, în concordanță cu reglementările europene naționale. Energia produsă de noua centrală va fi disponibilă pe piața de energie din România, prin mecanisme transparente, conform legislației aplicabile. Dorim să subliniem că toate costurile aferente construirii noii centrale sunt acoperite în întregime din fonduri proprii, fără a beneficia de subvenții din partea statului român. Investiția, evaluată la 1,2 miliarde Euro, reflectă angajamentul nostru de a contribui la modernizarea sectorului energetic românesc la securitatea energetică a țării. Mass Global Energy Rom SRL respectă angajamentele asumate privind dezvoltarea unei capacități energetice noi, care va combina tehnologii moderne pe bază de gaz”.
Guvernul României a declarat proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei
Ministerul Energiei a transmis, joi, 19 decembrie că Guvernul României a declarat, prin Hotărâre de Guvern, proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice. Această decizie subliniază angajamentul autorităților de a asigura securitatea energetică a țării, de a moderniza Sistemul Energetic Național (SEN) și de a sprijini dezvoltarea economică prin investiții strategice. Noua centrală, amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1.770 MW. Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de locuri de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12.159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.
Ministerul Energiei: Centrala Mintia nu va vinde energie în folosul Federației Ruse sau Ungariei
Controversă la Ministerul Energiei. Ministerul Energiei mai precizează că, prin declararea acestui proiect ca fiind de importanță națională, se susțin simplificarea procedurilor administrative și fiscale și accelerarea construcției centralei și integrarea acesteia în SEN, contribuind la stabilitatea și securitatea energetică a României. Mai mult, investitorii și-au exprimat dorința de a multiplica astfel de proiecte pe teritoriul României, confirmând potențialul nostru de a atrage capital și tehnologie de vârf. Un aspect crucial al acestui proiect este contribuția sa la securitatea națională. Centrala Mintia este destinată consolidării SEN și nu va vinde energie în folosul Federației Ruse sau Ungariei. Investitorii susțin acest obiectiv strategic, demonstrând o înțelegere profundă a nevoilor energetice ale României.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Proiect de importanță națională marchează în direcția securității energetice a României”
Controversă la Ministerul Energiei. Ministerul Energiei are în vedere extinderea acestui statut și către alte proiecte esențiale pentru consolidarea SEN. Această decizie este un semnal clar că România este un partener de încredere pentru investitori, iar sectorul energetic reprezintă o prioritate strategică în planurile de dezvoltare națională. „Declararea Centralei electrice MASS Mintia ca proiect de importanță națională marchează un pas semnificativ în direcția securității energetice a României. Este un exemplu de parteneriat între stat și privat care aduce beneficii reale pentru cetățeni și industrie. Acest proiect, alături de alte inițiative strategice aflate în curs, reflectă viziunea noastră pentru un viitor energetic sustenabil, sigur și accesibil. Voi continua să susțin prin toate mijloacele investițiile care asigură bunăstarea românilor și competitivitatea companiilor românești prin creșterea capacităților de producție energetică și care sprijină independența noastră energetică”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.
CITIȚI ȘI: Ministerul Energiei: România este la un pas de criza energetică