O serie de controale au fost demarate în diverse spitale din Bucureşti de către inspectorii Ministerului Finanțelor. Se va evalua modul în care s-au gestionat fondurile alocate din buget, după ce mai mulți manageri s-au plâns de lipsa banilor.
În ultima perioadă, unii directori de spitale au semnalat lipsa resurselor necesare pentru funcţionarea optimă a unităţilor medicale, iar serviciile medicale sunt decontate la un nivel considerat insuficient în raport cu costurile reale.
Inspectorii economici și financiari din cadrul Ministerului Finanțelor au început aceste controale, vizând mai multe spitale din întreaga țară.

Controale în spitalele din țară
De altfel, Ministerul Finanțelor spune că au fost primite sesizări privind activitatea acestor spitale și achizițiile suspicioase care s-au făcut.
”Controalele la spitale sunt rezultatul sesizărilor pe care le avem pentru activitățile pe care le desfășoară spitalele. Aceste sume uriașe pe care le transferăm lună de lună la Casa de Sănătate, respectiv peste un miliard o sută de milioane de euro, trebuie să le asigurăm justa utilizare.
Prețul de achiziție la materiale, dar și la echipamente medicale, recent au fost achiziționate echipamente medicale cu de peste cinci ori prețul din piață. Acest lucru trebuie să ne dea de gândit.”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanţelor, conform TVR.
Și premierul a vorbit despre aceste controale și despre banii publici.
”România nu are încă o digitalizare a Casei Naționale de Sănătate, încă ministrul Sănătății nu poate lua o decizie în cunoștință de cauză unde se scurg banii publici.” a declarat Marcel Ciolacu.

Managerii se plâng de lipsa banilor
Managerii mai multor spitale susțin că au întâmpinat dificultăți financiare la începutul anului din cauza creșterii semnificative a costurilor pentru îngrijiri medicale. S-a ajuns în situația în care nu mai au suficiente fonduri pentru procurarea medicamentelor sau a materialelor sanitare necesare.
În ultimele luni ale anului 2023, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a întârziat livrarea fondurilor destinate serviciilor medicale prestate de spitalele din întreaga țară. Plățile au fost efectuate abia după deblocarea sumelor necesare de către Ministerul Finanțelor.
Colegiul Medicilor subliniază necesitatea unei reorganizări a modului în care sunt decontate serviciile medicale din spitale. Medicii cer o finanțare adecvată care să țină cont de complexitatea cazurilor, performanța unităților sanitare și a medicilor acestora.