După constatarea neregulilor, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au luat măsuri rapide şi eficiente pentru protejarea consumatorilor. Mai mulţi operatori economici din Complexul Comercial Dragonul Roșu din Bucureşti au fost amendaţi cu peste 1 milion de lei şi a fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare a peste 11.000 produse neconforme.
Controale ANPC la Complexul Comercial Dragonul Roșu
În conformitate cu un comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfășurat o amplă acțiune de control în Complexul Comercial Dragonul Roșu din Capitală. Scopul a fost de a verifica respectarea prevederilor legislației în vigoare.
ANPC a efectuat controale la 107 operatori economici din acest complex. Aceste inspecții au vizat în special standurile care comercializau rechizite și jucării.
În prezent, CRPC Bucureşti-Ilfov este în plin proces de verificare a produselor. Până acum, au fost impuse amenzi contravenţionale în valoare de peste 1 milion lei şi s-au acordat trei avertismente. Mai mult, aproximativ 585.000 de produse cu probleme la etichetare nu mai pot fi comercializate temporar. De asemenea, alte 11.000 de produse neconforme, estimate la o valoare de 236.000 lei, sunt definitev oprite de la vânzare.
În plus, echipele CRPC Bucureşti-Ilfov și polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) au sigilat peste 6.700 de produse în cadrul acțiunilor de control. Unele dintre acestea erau considerate contrafăcute, cum ar fi copii ale unor mărci celebre, iar vânzarea lor reprezenta o infracțiune gravă.

Sebastian Hotca avertizează asupra importanței achiziționării de produse autorizate
Potrivit lui Sebastian Hotca, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, “este important să achiziţionăm produse doar de la locuri autorizate şi să ne asigurăm că acestea sunt corect etichetate şi identificate pentru a evita comercializarea unor produse periculoase pentru sănătate sau viaţa noastră.” El recomandă în special părinţilor să acorde atenţie acestor aspecte înainte de a cumpăra produse pentru copiii lor.
Cele mai comune încălcări ale legii s-au referit la: vânzarea de produse non-alimentare care puteau pune în pericol sănătatea și siguranța consumatorilor, inclusiv jucării care imitau produse alimentare; comercializarea de produse non-alimentare fără informații esențiale pe etichetă, cum ar fi datele de identificare ale importatorului, traducerea informațiilor și instrucțiunilor în limba română, absența elementelor de identificare a produsului sau marcajului CE; vânzarea de produse susceptibile de falsificare și lipsa autorizațiilor necesare pentru desfășurarea activității.
CITIȚI ȘI: Kamala Harris, câștigătoare în noiembrie, conform previziunilor unui istoric american