Compania Coca-Cola a anunţat o operaţiune de retragere masivă de pe piaţă a unor produse (Coca-Cola, Sprite, Fanta, Fuze Tea, Minute Maid, Nalu, Royal Bliss şi Tropico) vândute în Europa, din cauza unui conţinut mult prea mare de clorat.
Clorat găsit în mai multe tipuri de băuturi Coca-Cola
Retragerea anunțată de Coca-Cola vizează dozele şi sticlele cu băuturi mărcile Coca-Cola, Sprite, Fanta, Fuze Tea, Minute Maid, Nalu, Royal Bliss şi Tropico, care circulă începând de la finele lunii noiembrie pe pieţele din Belgia, Ţările de Jos, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Luxemburg pentru că au un conținut ridicat de clorat.
„La facilitatea noastră de producţie de la Gent efectuăm teste în cadrul procedurilor noastre de control şi de conformitate cu regulile. Aceste controale au permis să descoperim niveluri ridicate de clorat. Nu avem o cifră precisă, dar este clar că este vorba de o cantitate considerabilă”, a anunţat firma Coca-Cola Europacific Partners Belgium.
„Majoritatea produselor vizate şi nevândute au fost deja retrase de pe rafturile magazinelor şi continuăm să luăm măsuri pentru a retrage şi restul produselor de pe piaţă”, a precizat îmbuteliatorul, care adaugă că este „în contact cu autorităţile competente din fiecare din pieţele afectate” din cauza conținutului de clorat.
Citește și: Este periculoasă sau nu pentru sănătate mâncarea preparată la cuptorul cu microunde?
Ce este substanța clorat din băuturile Coca-Cola
Potrivit site-ului web al Comisiei Europene, substanța numită clorat din alimente provine din dezinfectanţii cu clor utilizaţi în tratarea apei şi procesarea alimentelor, apa potabilă fiind de de parte principalul contributor.
Acest clorat poate apărea ca produs secundar atunci când substanțele clorurate sunt utilizate pentru curățare sau dezinfectare. Dacă apa care a fost tratată anterior cu produse biocide conținând clor pentru dezinfectare este apoi utilizată pentru procese în producția de alimente, cloratul poate intra în alimente.
Clorat s-a găsit în legume congelate, sucuri de fructe, salată și ierburi.
Prin utilizarea apei care a fost tratată anterior cu substanțe clorurate în diferitele etape ale producției alimentare, cloratul poate intra în fructi și legume.
Nivelul tolerabil de reziduuri este de 10 μg / kg (0,01 mg / kg) pentru clorații din alimente. Această valoare este adesea depășita din cauza cantității de clorat prezente în mediu. Prin urmare, prezența ionilor de clorat în alimente, inclusiv apa potabilă, trebuie monitorizată continuu.
Citeste si: Efectele pastilelor pentru somn asupra curățării creierului și legătura cu Alzheimer