Consumul de ciocolată neagră în cantități moderate, de cel puțin cinci ori pe săptămână, poate reduce riscul de diabet de tip 2, în timp ce ciocolata cu lapte nu are aceleași beneficii, potrivit unui studiu recent.
Consumul de ciocolată neagră poate reduce riscul de diabet de tip 2
Legătura dintre consumul de ciocolată și riscul de diabet de tip 2 este subiect de dezbatere, având în vedere că majoritatea studiilor anterioare nu au făcut distincția între tipurile de ciocolată, care diferă în funcție de conținutul de cacao, zahăr și lapte, potrivit The Guardian.
Studiul a folosit datele din trei cercetări pe termen lung, desfășurate în Statele Unite pe un număr semnificativ de asistente și lucrători din domeniul sănătății.
Analizând răspunsurile din chestionarele privind frecvența alimentară completate la fiecare patru ani, cercetătorii au investigat legătura dintre consumul de ciocolată și riscul de diabet de tip 2, având ca eșantion 192.028 de persoane, dintre care 111.654 au fost studiate în funcție de tipul de ciocolată consumat.
Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 25 de ani, 18.862 de participanți au dezvoltat diabet de tip 2.
Rezultatele au arătat că cei care consumau cel puțin 28,3 grame de ciocolată de cel puțin cinci ori pe săptămână aveau un risc cu 10% mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cei care nu consumau sau consumau foarte rar ciocolată.
Mai detaliat, în grupul în care s-a analizat tipul de ciocolată, cei care mâncau ciocolată neagră de cinci ori pe săptămână aveau un risc cu 21% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
În schimb, consumul crescut de ciocolată cu lapte a fost asociat cu o creștere în greutate pe termen lung.
Deși aceste rezultate sunt promițătoare, cercetătorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste concluzii.
În prezent, aproximativ 4,4 milioane de persoane din Regatul Unit trăiesc cu diabet, iar numărul celor cu diabet de tip 2 neidentificat ar putea fi și mai mare.
În contextul creșterii obezității și consumului de alimente ieftine și procesate, rata de diagnosticare a diabetului la persoanele sub 40 de ani a crescut cu 39% în ultimii șase ani.
CITEȘTE ȘI – Târgul de Crăciun Cluj-Napoca. Elevii unui liceu au preparat ciocolata Dubai și o vor vinde la târg