În 2022, nivelurile prețurilor pentru cheltuielile privind consumul final ale gospodăriilor au fost foarte diferite în țările din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.
Cele mai ridicate niveluri ale prețurilor au fost înregistrate în Irlanda (146% din media UE), Danemarca (145%) și Luxemburg (137%). Între timp, cele mai scăzute niveluri au fost înregistrate în România (58%), Bulgaria (59%) și Polonia (62%).
Aceste informații provin din datele privind indicile nivelului prețurilor publicate de Eurostat. Articolul prezintă o mână de constatări din articolul mai detaliat Statistics Explained.
Unde se situează România în ceea ce privește prețurile?
În cursul anului trecut, nivelul prețurilor la alcool și tutun a fost de aproximativ 3,3 ori mai mare în țara cea mai scumpă decât în cea mai puțin costisitoare. Cele mai înalte niveluri au fost consemnate în Irlanda (216%), Finlanda (174%) și Danemarca (138%).
La polul opus, cele mai scăzute prețuri s-au înregistrat în Bulgaria (66% din media UE), Polonia (73%) și Ungaria (78%). Această variație mare de prețuri este o consecință a diferențelor de impozitare la aceste două produse.
De asemenea, restaurantele și hotelurile s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce privește diferența de nivel de preț. Cele mai scăzute niveluri de preț au fost înregistrate în Bulgaria (51% din media UE), România (61%) și Ungaria (62%). Cele mai ridicate au fost în Danemarca (156%). Finlanda (132%) și Luxemburg (131%).
La îmbrăcăminte, cele mai ieftine produse au fost în Bulgaria (80% din media UE), Ungaria (83%) și România (84%), în timp ce cele mai scumpe s-au comercializat pe piețele din Danemarca (134%), Suedia (117%) și Cehia (115%).
Nu în ultimul rând au fost înregistrate diferențe și ceea ce privește alimentele și băuturile non-alcoolice. Acestea au variat de la 72% din media UE, în România, la 121% în Danemarca.
De asemenea, la echipamentele de transport personal, prețurile au variat de la 87% în Polonia, la 132% în Danemarca. La electronice de larg consum, prețurile au variat între 92% în Italia și 115% în Franţa.