Consumer Reports a constatat că materialele plastice se regăsesc în compoziția celor mai multe alimente, în ciuda riscurilor pe care le aduc sănătatii, și a cerut autorităților de reglementare să reevalueze siguranța acestor materiale plastice care intră în contact cu alimentele în timpul producției.
Grupul non-profit a declarat joi că 84 din 85 de alimente din supermarketuri și fast-food-uri pe care le-a testat recent conțineau “plastifianți” cunoscuți sub numele de ftalați, o substanță chimică folosită pentru a face plasticul mai rezistent.
De asemenea, reprezentanții grupului au mai spus că 79% din probele de alimente din studiul efectuat conțineau bisfenol A (BPA), o altă substanță chimică prezentă în plastic, și alți bisfenoli, deși nivelurile erau mai scăzute decât în testele efectuate în 2009.
Consumer Reports a spus că niciunul dintre nivelurile de ftalați pe care le-a găsit nu a depășit limitele stabilite de autoritățile de reglementare din SUA și Europa. Totodată, Consumer Reports a mai transmis că nu există un nivel de ftalați pe care oamenii de știință să îl confirme ca fiind sigur, însă acest lucru nu garantează siguranța alimentelor pe care le consumăm.
Ftalații și bisfenolii pot perturba producția și reglarea estrogenului și a altor hormoni, ceea ce poate crește riscul de malformații congenitale, cancer, diabet, infertilitate, tulburări de dezvoltare neurologică, obezitate și alte probleme de sănătate.
Consumer Reports: Care sunt produsele în compoziția cărora s-au găsit materiale plastice
Dintre alimentele de supermarket testate, Annie’s Organic Cheesy Ravioli conținea cei mai mulți ftalați în nanograme pe porție, 53,579, urmat de piersicile feliate Del Monte și somonul roz Chicken of the Sea. Sigur, este vorba despre produse din supermarket-urile de peste Ocean!
Niveluri ridicate de ftalați au fost găsite, de asemenea, în produse precum Cheerios, alimente pentru copii Gerber și iaurt Yoplait, precum și în mai mulți burgeri, nuggets și cartofi prăjiți de la Wendy’s, Burger King și McDonald’s. Consumer Reports a găsit, de asemenea, variații între produse similare. Cei 33.980 de ftalați în nanograme pe porție în Wendy’s Crispy Chicken Nuggets, de exemplu, a fost de peste patru ori mai mare decât nivelul din McDonald’s Chicken McNuggets.
“Acest lucru ne spune că, oricât de răspândite ar fi aceste substanțe chimice, există modalități de a reduce cantitatea din alimentele noastre”, a declarat James Rogers, care supervizează testele de siguranță a testelor efectuate de Consumer Reports.