Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost înmormântat azi, cu onoruri militare. Slujba de înmormântare a avut loc azi, 23 august, la ora 11:00, la Biserica Domnița Bălașa din Capitală.
După slujbă a avut loc deplasarea la Cimitirul Bellu Ortodox și la ora 13.00 s-a desfășurat înmormântarea cu onoruri militare, la cavoul familiei.
„Vă informăm că luni, 21 august 2023, începând cu orele 12.30, sicriul cu trupul neînsuflețit al prof. univ. dr. Constantin BĂLĂCEANU-STOLNICI, membru de onoare al Academiei Romane (Secția de științe medicale) va fi depus la Biserica Domnița Bălașa (Strada Sfinții Apostoli 60, București 040091). Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 23 august 2023, la ora 11:00, la Biserica Domnița Bălașa.
Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis Institutul de Antropologie “Francisc J. Rainer” pe Facebook.
Academia Română a organizat pe 6 iulie anul acesta o sesiune aniversară dedicată lui Stolnici
Profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici a împlinit 100 de ani. Om de știință, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, dar și membru de onoare al Academiei Române, Constantin Bălăceanu-Stolnici a ajuns la vârsta de 100 de ani.
Considerat ultimul boier autentic, acesta a servit românii și țara neîncetat.
Academia Română a organizat joi, 6 iulie, o sesiune aniversară dedicată academicianului dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de viață. Manifestarea a fost găzduită de Aula Academiei Române și s-a bucurat de prezența a numeroși membri ai înaltului for științific și cultural, oameni de cultură, medici, profesori și persoane care au dorit să îi fie aproape cunoscutului academician la acest moment de sărbătoare.
La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a lecturat mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis un mesaj în care a vorbit despre activitatea sa științifică, subliniind contribuția sa esențială în dezvoltarea domeniului neuroștiințelor în țara noastră.
Despre bucuriile și greutățile trăite în cei 100 de ani de viață
Academicianul a urcat pe scenă și a ținut să-și arate aprecierea pentru cei care și-au rupt din timpul lor să-l serbeze. El a vorbit și despre bucuriile și greutățile trăite în cei 100 de ani de viață, concluzionând că patru aspecte i-au asigurat longevitatea în carieră și în viață, anume firea optimistă, deschisă spre bine, deschiderea spre cultură, forța de muncă și, nu în ultimul rând, deschiderea spre spiritualitate.
Doar un singur exemplu este construirea unei universități cu predare în limba română într-o vreme în care studiile se făceau numai în greaca veche, latină sau slavonă.