„Anul acesta va fi diferit. Pentru că anul acesta, în sfârșit, am avut o epifanie”, susține Helen Coffey, în Independent. Ea vorbește despre ce a hotărât după ce a văzut Conspirația cumpărăturilor pe Netflix.
„La recomandarea unui prieten, m-am așezat să urmăresc „Cumpărați acum! The Shopping Conspiracy”, un documentar Netflix despre supraconsumul în epoca modernă. 90 de minute mai târziu, am fost destul de radicalizată și am vrut să nu mai cumpăr nimic pentru tot restul vieții”, spune Helen Coffey, în Independent, care se declară înfricoșată după ce a văzut documentarul.
Documentarul explorează trucurile psihologice înfricoșătoare folosite de companii de la Amazon și până la Apple și Adidas, pentru a ne determina să cumpărăm mai multe: „afișări” constante de modele noi, o tactică introdusă de mărcile fast-fashion, lucruri noi despre fiecare gadget și produs tehnologic (ceea ce înseamnă că consumatorii nu au de ales decât să actualizeze telefoanele, laptopurile și căștile la fiecare câțiva ani) etc.
Vizualizările AI, care arată volumul extrem de absurd de produse în mod constant, sunt șocante: 68.733 de telefoane în fiecare oră; 2,5 milioane de pantofi pe oră; 190.000 de articole de îmbrăcăminte în fiecare minut. Aceste lucruri se revarsă din clădiri și coboară trepte, creând acel tsunami care umple străzile și se acumulează în munți falnici de gunoaie. Secvențele arată realitatea fizică a situației în care ne aflăm acum: numărul deja imens de obiecte care se produc crește exponențial de la an la an. Dar unde se duc toate aceste lucruri?
Conspirația cumpărăturilor și de Crăciun
Suntem blocați pe o planetă cu o cantitate finită de spațiu, dar continuăm să umplem fiecare colț al acesteia. Având în vedere că cea mai mare parte a ceea ce este produs, inclusiv hainele noastre, este făcut dintr-o formă de plastic, acesta va rămâne timp de secole. Chiar și atunci când se descompune, eliberează microplastice, care ajung în mediul nostru: alimentele, apa de băut, chiar și creierul. Microplasticele care se dovedesc teribile pentru sănătatea umană și sunt chiar asociate cu scăderea natalității la nivel global (scăderea numărului de spermatozoizi).
„Sunt deja PREA MULTE, pentru numele Domnului! Iar Crăciunul nu face decât să urce totul până la înălțimi și mai îngrozitor de amețitoare, transformându-se într-un crescendo de consum care ne vede să cheltuim sume uriașe de bani pentru a dovedi că ne pasă unul de celălalt schimbând articole de care nu avem nevoie! Sună isteric? Asta pentru că sunt!”, notează, nu fără umor, Helen Coffey.
Ideea că Crăciunul a fost cooptat de companii și transformat într-o întreprindere comercială „rampantă”, desigur, nu este deloc nouă. „Vă voi scuti de jocul „adevărat sens al Crăciunului”, care se potrivește mai bine pentru a fi scos la trap de un copil american încântător și șchioapătă într-un film de Crăciun. Dar am ajuns la punctul în care nu mai este doar motivul unei mișcări cinice. De aceea renunț anul acesta: pur și simplu refuz să cumpăr un singur cadou fizic. Înainte ca cineva să mă acuze de tendințe asemănătoare lui Scrooge, le voi face în continuare cadouri celor dragi – dar ele vor fi cadoul timpului petrecut împreună. Mergeți la un pahar de șampanie sau rezervați o friptură de duminică; ducându-mi familia la un spectacol sau nepoatele mele în excursii (dând astfel și surorii mele și cumnatului meu cadoul neprețuit al unei după-amiezi libere de părinte). Va fi o experiență de 100%, fără hârtie de împachetat care să fie ruptă și aruncată”, mai scrie Coffey.
Cadouri la mâna a doua?
Suntem blocați pe o planetă cu o cantitate finită de spațiu, dar continuăm să umplem fiecare colț al acesteia. Helen relatează ce vor face unii dintre prietenii ei în acest an, în legătură cu cadourile.
„O prietenă plănuiește să facă sau să…coacă (n.r. – face prăjituri și le dă drept cadou) toate cadourile ei în acest an, parțial pentru a economisi bani, mai ales pentru că simte că va fi mai semnificativ. Altcineva pe care îl cunosc face un Crăciun la mâna a doua, cumpărând totul din magazine de caritate (și un sfert dintre adulții britanici au spus că intenționează să facă asemenea e cadouri pentru copiii lor). De mulți ani, mama mea a donat organizațiilor de caritate în numele rudelor noastre, în loc să le cumpere cadouri. Există modalități alternative prin care putem fi generoși cu banii și/sau timpul nostru – moduri care nu continuă să pună presiune pe Pământul nostru supraîncărcat”.
„Știu că probabil că în acest stadiu sună ca și cum aș purta o ținută din cânepă și ar trebui, de drept, să trăiesc în afara rețelei și să-mi cultiv propriii dovlecei. Cu siguranță nu sunt și cu siguranță nu sunt aici să judec alegerile altcuiva. Dar ultima dată m-am plimbat prin temutul Westfield menționat mai sus, trecând prin mulțime, suprastimulat de luminile strălucitoare și de muzică ciocnitoare constantă și de „beep-ul” automatelor de carduri și de urgența panicată a miilor de oameni care cheltuiesc cu febrilitate din ce în ce mai mult înainte de a fi prea târziu!, mi-am dat seama de ceva. De fapt, nu trebuie să facem asta. Nu dacă nu vrem. Depinde de noi.
Așadar, în cuvintele nu tocmai deloc ale lui Mariah Carey, tot ce îmi doresc de Crăciun este să nu trebuiască să cumpăr niciodată un singur cadou de Crăciun – niciodată, niciodată”, încheie autoarea.
Desigur, e interpretabil ce spune autoarea. Trebuie să cumpărăm cu măsură și cam atît. Să nu exagerăm, pe alocuri sună cam a comunismul de care mulți români nu mai vor să își aducă aminte. Plus că, potrivit tradiției populare românești e bine „să te înnoiești” de Crăciun, de Anul Nou și de Paște.
Citiți și: Shoppingul online, revoluționat cu drone