În această dimineață, Consiliul ASF a primit un e-mail din partea lui Cristian Muntean, avertizor de integritate, e-mail care pe lângă Consiliul ASF a avut și alți destinatari precum: Direcția Națională Anticorupție, Administrația Prezidențială, Primul Ministru al României, Agenția Națională pentru Integritate, Comisiile de buget finanțe, Comisiile împotriva abuzurilor și Comisia pentru politici economice din Senat și Camera Deputaților, BNR și organizațiile patronale ale brokerilor și ale transportatorilor.
Scrisoare deschisă adresată Consiliului ASF
Menționăm că deja Comisia împotriva abuzurilor din Parlament a solicitat documente și informații ASF ului pe această temă.
În data de 12 martie 2025, trei avertizori de integritate din cadrul ASF (Francesca Andreescu, Cătălin Ionescu și Cristian Muntean) au fost audiați de Comisia împotriva abuzurilor din Senatul României.
Orice jurist care citește cu atenție conținutul materialului transmis către consiliul ASF realizează faptul ca Muntean a dat Șah Consiliului ASF.
Pe scurt, dacă consiliul ASF nu se delimitează urgent de vicepreședintele Sorin Mititelu și de Aurelia Bălan – șef serviciu în cadrul ASF, poate fi acuzat cu probe irefutabile de infracțiunea de omisiunea sesizării “Fapta funcționarului public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă“.
Dacă Consiliul ASF îl dă în primire pe vicepreședintele ASF Sorin Mititelu și pe Aurelia Bălan, aceștia ”vor ciripi” în fața procurorilor și despre alte manevre în care sunt implicați și alți membri din Consiliul ASF.
Din acest moment au început “Jocurile Foamei” din ASF , unde timpul se scurge în defavoarea acestui consiliul numit politic, care se află de această dată în ceea ce se numește o situație imposibilă.
Oricum o vor da, tot penal iese!
Va redăm mai jos e-mailul de infarct primit de Consiliul ASF în această dimineață:
E-mailul primit de Consiliul ASF
”Către: Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară
În atenția: Domnului Alexandru Petrescu, Președinte ASF
Domnului Daniel Asanica, Șef Serviciu Administrare Resurse Umane
“Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor membri ai Consiliului ASF,
Subsemnatul, MUNTEAN CRISTIAN-ADRIAN, cetățean român, cu domiciliul în București, în prezent angajat al Autorității de Supraveghere Financiară („ASF”), având funcția de Expert în Management în cadrul Serviciului Control Intermediari din cadrul Direcției asigurări-reasigurări,
Având în vedere divulgarea publică, întemeiată conform prevederilor art. 19, alin. (1), lit. b) și alin. (2) din Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public, cu modificările ulterioare și transmisă către: Senatul României, Comisia Economică, Industrii, Servicii, Turism și Antreprenoriat, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, Camera Deputaților, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, Comisia pentru buget, finanțe și bănci, respectiv către Agenția Naționalăde Integritate, vă solicit următoarele:
➢ declanșarea cercetărilor disciplinare față de numita Aurelia Bălan, Șef serviciu Control Intermediari în baza documentelor atașate și a altor documente pe care le pot pune la dispoziția dvs.
➢ sesizarea organelor de cercetare penală în cazul numiților: Sorin Cristinel Mititelu – vicepreședinte sector Asigurări Reasigurări și Aurelia Bălan – Șef serviciu Control Intermediari.
În luarea deciziilor cu privire la cele solicitate și în comunicarea informațiilor expuse mai jos, solicit explicit ca dl. Sorin Mititelu să nu participe la deliberarea și dezbaterile aferente și să se abțină la vot din calitatea sa de membru al Consiliului ASF, având în vedere că acesta este vizat de către solicitările mele, aflându-se în conflict de interese în a se pronunța asupra lor, în caz contrar încălcându-se principiu imparțialității prevăzut de dispozițiile art. 4 lit. c) din Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public.
Astfel, în vederea confirmării aspectelor sesizate, vă solicit să dispuneți ca numitul Sorin Mititelu, în calitatea acestuia de Vicepreședinte al ASF să comunice, în scris, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, dacă a transmis mesaje/indicații subalternei sale Aurelia Bălan – șef serviciu Control Intermediari prin care a solicitat în mod repetat și explicit aplicarea unor sancțiuni complementare (amendarea persoanei juridice și a persoanelor fizice din conducerea companiei de brokeraj) companiilor de brokeraj pe care urma să le controlăm.
Arăt faptul că Aurelia Bălan, subordonată dlui Sorin Mititelu ne-a comunicat explicit acest lucru în repetate rânduri, inclusiv în dimineața zilei de 22.01.2025, in biroul dumneaei, în cadrul ședinței pregătitoare care are loc înainte de demararea acțiunii de control la o companie de brokeraj.
Subliniez faptul că Aurelia Bălan a preluat funcția de șef serviciu Control Intermediari în data de 01.07.2024 fără concurs, prin delegare directă de către prietenul și fostul său coleg de la BCR, Sorin Mititelu, existând o relație de prietenie și subordonare între cei doi.
Totodată, în urma informațiilor obținute din partea dlui. Sorin Mititelu, solicit domnului președinte al ASF, Alexandru Petrescu:
➢ Explicații scrise cu privire la creșterea prețului poliței RCA autovehiculului tatălui meu, situație care reprezintă un punct din sesizarea mea, problemă pe care președintele ASF Alexandru Petrescu o cunoaște încă din luna decembrie 2024, iar vicepreședintele ASF Sorin Mititelu o cunoaște de la începutul acestui an. Vorbim despre o majorare a prețului RCA de la 673 de lei în anul 2023 la 1240 lei în anul 2024. În anul 2021 aceeași poliță RCA costa 358 de lei, rezultând o triplare a prețului RCA în decurs de 4 ani. Subliniez faptul ca tată meu locuiește la aceeași adresă din Mediaș, a avut în toți acești ani clasa de bonus B8 (maximă), același autovehicul asigurat la aceeași companie de asigurare în toată aceastăperioadă de timp (Generali Asigurări).
➢ Să faceți publice măsurile/sancțiunile pe care ASF le-a aplicat companiilor de asigurări în anul 2024 pentru nerespectarea HG privind plafonarea prețurilor la RCA. Subliniez faptul că în realitate a existat o falsă plafonare a prețului RCA, plafonare care nu a fost respectată de către piața RCA nesupravegheată de către ASF, așa cum rezultă inclusiv din exemplul de mai sus.
➢ Explicații cu privire la nesancționarea niciunei companii de asigurări care vinde RCA, conform informărilor publice, pe tot parcursul anului 2024.
➢ Explicații cu privire la scăderea cu 94% a cuantumului sancțiunilor aplicate firmelor de asigurări în anul 2024 comparativ cu anul 2023.
➢ Explicații cu privire la scăderea de la 21 la 4 a numărului de societăți de asigurări amendate de ASF în anul 2024 față de anul 2023, când au fost înregistrate cele mai mari creșteri ale prețurilor la RCA.
Va adresez aceste solicitări domnule Alexandru Petrescu întrucât singura modificare importată în structura de conducere a ASF începând cu anul 2024 o reprezentați chiar dvs. și dl. Sorin Mititelu, iar rezultatele pe anul 2024, de când ați preluat mandatul, vorbesc de la sine.
Întrucât întreg consiliul ASF cunoaște, cel puțin din acest moment, o serie de informații care constituie indicii despre posibile fapte de natură penală săvârșite de către unele persoane cu funcții de conducere în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, vă aduc la cunoștință prevederile articolului 267 din Codul Penal cu privire la omisiunea sesizării, astfel: „Fapta funcționarului public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă“.
V-am făcut cunoscute aceste prevederi, întrucât atât sesizarea mea, cât și sesizările celorlalți doi avertizori de integritate (Francesca Andreescu și Cătălin Ionescu) v-au fost aduse la cunoștință, astfel încât nu puteți argumenta că sunteți străini de aceste informații și aveți obligația legală de a acționa.
Pe cale de consecință, la acest moment sunteți în posesia unor informații și date din care rezultă cel puțin suspiciunea rezonabilă că o serie de persoane din cadrul conducerii ASF ar fi săvârșit anumite fapte de natură penală, iar pasivitatea dumneavoastră în sesizarea autorităților, deși nu vă face părtași la faptele sesizate, poate genera o serie de consecințe juridice.
De asemenea, vă învederez dispozițiile art. 21 alin. 2 din Legea nr. 361/2022 potrivit cărora: „Avertizorul în interes public care efectuează o raportare sau divulgare publică a unor informații privind încălcări ale legii nu încalcă dispozițiile legale sau clauzele contractuale privind divulgarea de informații și nu răspunde pentru raportarea sau divulgarea publică a unor astfel de informații, cu condiția să fi efectuat o raportare sau divulgare publică în condițiile prezentei legi și să fi avut motive întemeiate să creadă că raportarea sau divulgarea a fost necesară pentru dezvăluirea unei încălcări a legii”.
Vă subliniez faptul că potrivit art. 22 alin. 1 din Legea nr. 361/2022 este interzisă orice formă de represalii, amenințări sau tentative de represalii împotriva subsemnatului, în calitatea mea de avertizor în interes public, urmând a exercita toate demersurile legale necesare pentru a opri orice astfel de formă de intimidare.
În măsura în care nu veți da curs prezentelor solicitări și veți încerca orice formă de represalii împotriva subsemnatului, vă reamintesc dispozițiile art. 26 din Legea nr. 361/2022 care obligă instituția publică să asigure prezența presei și a unui reprezentat al sindicatului, asociației profesionale sau a unui reprezentant al salariaților la orice potențială cercetare disciplinară a mea, ca urmare a raportării efectuate în condițiile legii.
Pe cale de consecință, vă comunic faptul că prezenta solicitare este formulată cu bună-credință și în considerarea calității mele de avertizor de integritate și va rog să dispuneți măsurile solicitate, precum și comunicarea informațiilor indicate anterior, în cel mai scurt termen.
Rămân la dispoziția dumneavoastră pentru orice date sau informații relevante”.
Muntean isi ascunde incompetenta profesionala sub haina de avertizor. Sa vedem daca acum va fi amendat pentru raportarea falsa, bazata pe acuzatii mincinoase, sau este in continuare protejat din cauza amenintarilor pe care le face des in jurul lui
Muntean isi ascunde incompetenta profesionala sub haina de avertizor. Este foarte confortabil pentru el, sa incaseze salariu mai mare decat un ministru, dar sa nu munceasca amenintand cu sesizari. Sa vedem daca de data aceasta va fi amendat. Nu se poate permite la nesfarsit sa se foloseasca de haina de avertizor. De ce ASF nu a publicat declaratia lui de avere din anul 2024? De ce il protejeaza? Ar trebui ANI sa se autosesizeze
Buna ziua,
Sunt absolventa Academia de Studii Economice Bucuresti facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune (licenta) si Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori (master 2006 si doctorat in 2011 ”Sistemul pensiilor private din Romania”).
Si eu am fost angajata ASF(CSSPP) in perioada 2006-2016. Am fost colega de directie in ASF cu Catalin Ionescu si am avut aceeasi directori (Horvath Ileana, Buzatu Mihaela, Rosu Cristian). Am fost colega cu Catalin si in CSSPP.
Si eu sunt o victima a hartuirii si abuzului ASF, fapte savarsite anii de zile…pana la ultimul dosar din instanta (ICCJ) solutionat definitiv in 11/2022.
In 2018 am sesizat Inspectia Judiciara impotriva judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, insa, nelegal, abuziv, cu scop de favorizarea judecatorilor responsabili, si implicit a ASF, doamnele judecator nu au fost sanctionatie disciplinar iar, ulterior, plangerea mea a fost clasata de catre Inspectia Judiciara. Una dintre judectoarele sesizate inspectiei judiciare, GLODEANU MIHAELA, a fost ulterior promovata la Sectia Civila a Curtii de Apel Bucuresti iar in prezent este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cea de a doua judecatoare a fost COSMA MIHAELA ROXANA, si domnia sa a fost promovata si gasesc in internet ca a avansat la Curtea de Apel Bucuresti.
In anul 2018 am sesizat Parlamentul Romaniei si am probat vinovatia ASF si a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti in dosarul de concediere disciplinara. Prin sesizarea adresata am solicitat Parlamentului sa nu fie alesi/numiti in 12/2018, in Consiliul ASF, Rosu Cristian si Ion Giurescu si am motivat. Parlamentul Romaniei din 2018 (indic comsisiile din Senat si Camera Deputatilor) a apreciat solicitarea/sesizarea mea ca fiind ”petitie” si a clasat-o.
Tot in 2018 am transmis la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva ASF si a unor responsabili legal, lasand la aprecierea juridica a procurorilor restul vinovatilor.
Plangerea penala trimisa prin e-amal si posta in 2018 nu a fost solutionata nici pana in prezent (nu mi-a fost comunicat numarul de dosar penal, nu am fost audiata, nu mi s-a comunicat nicio solutie/ordonanta).
Am fost hartuita si concediata disciplinar prin Decizia 1048/12.06.2016, nelegal, cu incalcarea intregii legislatii aplicabile (Codul Muncii, regulamentele interne ASF, OUG 93/2012, Legii 544/2004 privind contenciosul administrativ, Codul Civil, Codul de Procedura Civila, Codul Penal, Codul de procedura penala, decizia consiliului ASF, altele) in conditiile in care ASF cunostea din 2015 (indic cercetare/sanctiune disciplinara anulata de instanta si alte adrese oficiale inregistrate ulterior, in 2015, la ASF) ca NU voi accepta un post anume, respectiv anumite ATRIBUTII (post desfiintat incepand cu01/2015,indic Act aditional 8, si reinfiintat in 12/2015,indic act aditional 9, insa atributiile existau in ASF-SPP dar nu mi-au fost repartizate mie) decat SUB CONDITIA NEGOCIERII SALARIALE.
ASF a ignorat CONDITIA SUSPENSIVA DE NEGOCIERE SALARIALA, actul aditional 9 NU a produs EFECTE JURIDICE, eu NU AM INDEPLINIT NICIO SARCINA/ATRINBUTIE ”ordonata” de GHEORGHE MOT (care la acel moment, 01-02/2016, nu era sef serviciu, ulterior ASF a organziat ”concurs intern” doar pentru el si l-au numit sef ) insa ASF a ales sa ma plateasca (mi-a virat in contul bancar salariile) pana in 06/2016, dupa ce incepand cu 02-03/2016 au inventat pretinse fapte disciplinare, neprobate.
ASF nu a apreciat ca nu are cunostinte de dreptul muncii decat in 12/2016 cand a fost audiat NEGRITOIU MISU care a avenit insotit de avocat, problema ASF si a judecatorilor este ca in 11/2016 martorul ION GIURESCU nu a venit insotit de avocat si nici nu era angajat un avocat. Necesitatea si oportunitatea angajarii avocatului s-a datorat faptului ca trebuia audiat presedintele ASF, si tot atunci au apreciat si cu privire la prejudicii in cazul pierderii procesului de catre ASF, in conditiile in care in Regulamentul Intern scria ca clar ca suntem monitorizati iar la solicitarile mele oficiale in acest sens, ASF a raspuns evaziv, neclar. Eu aveam nevoie de acele probe tehnice tocmai pentru a proba nevinovatia mea si pentru ca responsabilii (sefii, martorii) sa raspunda disciplinar, civil si penal, chiar daca se incalca codul muncii, intrucat eu nu am savarsit niciodata fapte disciplinare in calitatea de angajat ASF. Nu a existat comunicare verbala in 2016 intre mine si declarantii care au dat declaratii scrise.
Decizia 1048/12.06.2016 a fost semnata de presesedintelui ASF, MISU NEGRITOIU.
Presedintele ASF, in anul 2016, avea dreptul legal insa NU si obligatia legala sa dispuna concedierea mea propusa comisia de cercetare disciplinara (indic angajat directie juridica, angajat directie resurse umane in conditiile in care angajatul sectorului pensii private a facut nota separata).
In instanta, in 11-12/2016, i-am audiat personal pe presedintele ASF, MISU NEGRITOIU, si pe vicepresedintele ASF, ION GIURESCU. Tot in instanta, in alt dosar, am audiat pe directoarea HORVATH ILEANA si pe angajata MARGINEANU ANA-MARIA (si-a asumat declaratii similare/acelasi pretinse fapte atat cu scop de cercetare si sanctionare disciplinara a mea in 2015 cat si in 2016).
Sanctiunea disciplinara cu avertisment scris a fost anulata de ambele instante (fond si apel), la fel si sanctiunea cu calificativ nesatisfacator acordata pentru anul 2015 (anterior, din respect fata de angajatorul ASF si pentru a nu prejudicia imaginea ASF si presedintelui NEGRITOIU nu m-am adresat instantelor de judecata nici cu privire la discriminarea si hartuirea traita in ASF si nici cu privire la calificativele acordate).
Si la data prezenta unii angajatii implicatii atunci in hartuirea, discriminarea si prejudicierea mea au calitatea de salariati ASF si nu cunosc ca vreun vinovat sa fi suportat consecinte legale (si ASF chiar are cod de etica si regulemante interne) pentru deciziile si sanctiunile care au fost anulate definitiv de instantele de judecata si mi-au fost favorabile.
In decizia de concediere nr. 1048/12.06.2016 scrie ca NU am produs prejudicii ASF.
ASF nu mi-a comunicat niciodata deciziile Consiliului ASF sesizat de mine, imediat dupa ce am cunoscut decizia de concediere, in anul 2016, cat si ulterior, in anul 2021 si in anul 2022. Ultimul termen de judecata a fost in 03.11.2022, s-a judecat in lipsa mea intrucat nu am avut posibilitatea legala sa ma prezint, nu am avut avocat sa ma reprezinte, procesul a avut loc la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care a refuzat sa-mi incuviinteze avocat din oficiu atunci cand am solicitat, iar ASF a fost reprezentat in acel dosar de angajata OANA SAVOIU si directorul juridic, MARILENA MUSAT.
In instantele de judecata, in procesele cu mine, ASF nu au adus decizii ale consilului ASF care priveau solicitarile mele legale si nu au fost obligati de instante in acest sens.
Daca doriti informatii suplimentare va stau la dispozitie doar cu scopul de a ma ajuta, in masura in care aveti dreptul legal si posibilitatea in acest sens.
Cu consideratie,