Câți dintre dumneavoastră își mai amintesc de „Legea Novak”, lăsată moștenire de fostul ministru al Sportului? Eduard Novak emitea în 2022 un ordin prin care impunea echipelor din România să aibă pe teren cel puțin 40% jucători români în meciurile oficiale, indiferent de sport.
Fostul ministru susținea la acel moment că, prin această măsură, dorește să protejeze formațiile românești prin limitarea la 60% a numărului componenților străini care să poată fi folosiți în timpul unei partide oficiale. În replică, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, declara atunci că noile reglementări nu pot fi introduse.
Măsura viza toate sporturile, inclusiv fotbalul, și urma să intre în vigoare chiar din 2022. Ei bine, acum, la mai bine de un an distanță, controversatul ordin ministerial a fost anulat în instanță.
Incertitudine în campionatul intern de handbal
Majoritatea entităților sportive din țară s-au opus cu vehemență acelui ordin, iar unele dintre acestea au mers chiar și în instanță. Marele câștigător în toată această poveste este Clubul Sportiv „Gloria 2018” Bistriţa-Năsăud, care a obținut anularea ordinului dat de fostul ministru UDMR al Sportului.
Concret, oficialii echipei feminine de handbal de primă ligă au contestat ordinul dat de Eduard Novak prin care cluburile care nu ar fi folosit într-un meci cel puțin 40% români din totalul sportivilor aflați pe teren ar fi fost sancționați cu amenzi cuprinse între 3.000 și 30.000 lei pe meci.
Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au admis cererea înaintată de reprezentanții clubului CS „Gloria 2018” Bistrița-Năsăud și, ulterior, au decis să anuleze Ordinul pe care Ministerul Sportului îl emisese în vara anului 2022.
Cu toate acestea, sezonul 2023/2024 din handbalul românesc a început într-o notă de incertitudine legată de aplicarea „Legii Novak”. De altfel, în regulamentul postat pe site-ul oficial al FR Handbal era publicat un paragraf cu privire la acest aspect: 4.2. Nerespectarea de către cluburile de seniori și tineret participante în Liga Națională, Cupa României, Supercupa României și Divizia A, masculin și feminin, a dispozițiilor privind obligația respectării ponderii de minimum 40% sportivi de naționalitate româna din totalul de sportivi participanți care pot evolua pe teren pe parcursul unui meci, se sancționează conform Ordinului Ministrului Sportului nr. 84/2023”.
Ulterior, FR de Handbal a anunțat că nu va mai amenda echipele care nu folosesc trei jucători români, masculin și feminin, în meciurile din campionatul intern.
Voleiul și baschetul sunt primele discipline din sporturile de echipă care au impus obligativitatea folosirii a 2 jucători români pe toată durata unei partide.
Măsură discriminatorie
Decizia instanței vine, cumva, firesc dacă ne gândim că o astfel de regulă nu ar fi putut fi introdusă deoarece s-ar încălca principiul liberei circulații în Uniunea Europeană și, totodată, s-ar crea o discriminare pe criteriul de cetățenie. La rândul său, președintele FRF, Răzvan Burleanu, sublinia faptul că legea promovată de Eduard Novak ar fi fost discriminatorie.
Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal a Curții de Apel Cluj a decis, în prima instanță, anularea Ordinului Ministerului Sportului nr. 500/2022 privind aprobarea Instrucţiunilor de stabilire a participării sportivilor de performanţă români, la nivel de seniori şi tineret, într-o pondere de minimum 40% din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, la sporturile de echipă”.
Decizia nu este, însă, definitivă, Partea pârâtă, adică Ministerul Sportului, care a fost transformat între timp în Agenția Națională pentru Sport și este condusă de Elisabeta Lipă, va putea să facă recurs în termen de 15 zile la Curtea de Apel Cluj.