Kamala Harris și Donald Trump se vor confrunta într-o dezbatere găzduită de postul de televiziune ABC marţi, la ora locală 21:00 (miercuri, ora 4:00, ora României). Pregătirile sunt pe ultima sută de metri la Centrul Constituțional Național din Philapelphia, care va găzdui dezbaterea din cadrul prezidențialelor americane . Între timp, sociologii fac ultimele previziuni.
Dezbaterea găzduită de ABC News va avea loc în Philadelphia, la National Constitution Center (Centrul Constituţiei Naţionale), marţi, 10 septembrie, la ora locală 21.00 (miercuri, ora 4:00, ora României). Prezentatorul şi editorul şef al emisiunii „World News Tonight”, David Muir, şi prezentatoarea ABC News Live „Prime”, Linsey Davis, vor fi moderatori. Atât Harris, cât şi Trump au acceptat regulile dezbaterii, care includ faptul că microfoanele lor vor fi închise atunci când timpul aparţine altui candidat.
Însă dezbaterile prezidenţiale americane nu sunt câştigate pe politică, potrivit corespondentei speciale a BBC în SUA, Katty Kay, care a urmărit şase alegeri prezidenţiale americane şi spune că nu a văzut niciodată o dezbatere în care un candidat să iasă învingător doar pentru că a făcut o propunere politică remarcabilă. Moderatorii ABC News de la dezbaterea de marţi le vor adresa lui Donald Trump şi Kamala Harris întrebări serioase despre reduceri de taxe şi politică externă.
Însă telespectatorii se concentrează întotdeauna asupra momentelor în care un candidat are o replică care îi sare în ochi, îşi enervează cumva adversarul sau, pur şi simplu, pare mai stăpân pe situaţie.
Citiți și: Vocea lui Darth Vader nu mai este. Destinul „extraterestru” al lui James Earl Jones
Harris și Trump: Părerile și păreri
Un nou sondaj de opinie, publicat cu puţin înaintea primei dezbateri televizate între Kamala Harris şi Donald Trump, candidaţii democrat şi republican la preşedinţia SUA, arată că cei doi se află la egalitate în intenţiile de vot ale alegătorilor americani, potrivit DPA. Astfel, 48% din alegătorii probabili ar vota cu Trump, iar 47% cu Harris. Dacă sunt luaţi în calcul toţi alegătorii înregistraţi, candidatul republican este cotat cu 48%, iar candidata democrată cu 46%, marja de eroare fiind de 3%.
„Sunt atât de entuziasmată pentru dezbaterea din Philadelphia. Acesta este orașul unde locuiesc și lucrez, așa că îl iubesc atât de mult. Și este împărțit, 50/50. Această dezbatere este foarte strânsă și amândoi sunt candidați foarte puternici. Dar sunt deja sătulă de răutatea lui Trump și de tot, încât aștept cu nerăbdare punctul de vedere al lui Harris pentru a crea mai multă pace. Sunt o victimă a violenței armate, așa că aștept tot ce are ea de spus pe tema violenței armate și a violenței în general”, a spus presei Amanda Parezo, terapeut, profesor Universitatea Jefferson, potrivit TVR.
Semnale de avertizare
„Avem un Partid Republican care a sprijinit o tentativă de lovitură de stat. Avem un Partid Democrat care a avut, care are în prezent un președinte incapabil să formeze un gând coerent. Și despre asta e vorba într-o dezbatere: divertisment. Aceasta este situația în care ne aflăm ca țară, după părerea mea”, a spus avocatul Andrew Matson, tot potrivit TVR.
Sondajul, realizat de cotidianul The New York Times şi Colegiul Sienna şi publicat duminică, include unele semnale de avertizare pentru Kamala Harris, printre care faptul că doar 71% din americani declară că ştiu ceea ce trebuie să cunoască despre actuala vicepreşedintă a SUA, spre deosebire de 90% în cazul lui Trump.
The New York Times notează că, deşi Donald Trump (78 de ani) a avut o lună dificilă după anunţul retragerii preşedintelui Joe Biden din funcţia de candidat al Partidului Democrat, sprijinul electoratului pentru el este stabil. Faptul că rezultatele sondajului arată că susţinerea pentru miliardarul republican nu s-a redus ar trebui să fie un avertisment pentru Kamala Harris (59 de ani), adaugă publicaţia americană.
O cursă strânsă între Trump şi Harris
O analiză realizată de postul de televiziune american CNN pe baza mai multor sondaje realizate după Convenţia Democrată din august indică, de asemenea, o cursă strânsă între Trump şi Harris. Potrivit sondajelor respective, Kamala Harris ar avea o susţinere de 49%, iar Donald Trump de 47% din electoratul american.
În complicatul sistem electoral din SUA, sondajele naţionale sunt doar un barometru al opiniei publice.
Majoritatea observatorilor se concentrează pe aşa-numitele ”swing states” sau ”purple states”, printre care Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania. Un ”swing state” poate ”oscila” către candidatul republican sau cel democrat, de unde şi denumirea alternativă de ‘stat violet’ – între culorile roşu (republicani) şi albastru (democraţi). În general, în aceste state diferenţa de voturi între candidaţi este foarte mică.
Scenă fictivă pentru Harris!
Potrivit Observator, Kamala Harris şi-a petrecut ultima săptămână refugiată într-un hotel din Pennsylvania, cufundată în cărţi de politică – dar echipa sa a încercat, de asemenea, să o pregătească pentru a câştiga şi bătălia vizuală.
Se pare că echipa lui Harris a construit o scenă TV fictivă – complet echipată cu un podium de dezbatere şi iluminare adecvată. Consilieri de top sunt în picioare şi joacă rolul lui Donald Trump (unul dintre ei ar fi îmbrăcat chiar în costumele groase şi cravatele roşii – obiecte vestimentare specifice lui Trump). Toate acestea sunt menite să o facă pe Kamala Harris să se simtă confortabil. De asemenea, au revăzut ore întregi de înregistrări video de la toate dezbaterile lui Trump, pentru a vedea care sunt piesele care funcţionează bine împotriva lui şi care nu funcţionează.
Un strateg democrat a trimis un mesaj pentru a spune că sunt nervoşi cu privire la dezbatere, deoarece au simţit că Harris a fost timidă într-un interviu recent pentru CNN. Întrebaţi oricare dintre republicanii pe care Trump i-a demolat în dezbaterile primare din 2016 şi vă vor spune cu siguranţă că „ezitarea” nu este o strategie câştigătoare împotriva lui, spune corespondenta BBC Katty Kay.
Citiți și: Se deschid orizonturi cosmice în Capitală: Bucharest Science Festival 2024