Conflictul din Orient crește prețurile în magazinele din România

În viitorul apropiat, românii se vor confrunta cu noi creșteri de prețuri în magazine.

Prețurile cresc deja aproape de la o lună la alta, mulți dintre români nereușind să își mai permită nici măcar produsele de bază de care au nevoie pentru a avea un trai decent. În ciuda cifrelor prezentate de guvernanți, situația economică din România este tot mai grea. Realitatea de zi cu zi poate fi văzută cel mai bine în magazine, acolo unde coșurile de cumpărături ale oamenilor de rând sunt tot mai goale.

În ultimii ani ne-am confruntat cu toții cu o creștere constantă a prețurilor și cu o incertitudine economică crescută. De la alimente și carburanți la utilități și chirie, prețurile cresc de la o zi la alta, punând o presiune semnificativă asupra bugetelor celor mai mulți dintre noi. Această inflație persistentă face ca banii să valoreze din ce în ce mai puțin, iar puterea de cumpărare a românilor să scadă treptat.

Prețurile cresc, coșurile de cumpărături se golesc

Coșurile de cumpărături devin tot mai goale pentru mulți oameni, deoarece prețurile ridicate îi determină să își restricționeze cheltuielile și să caute alternative mai ieftine sau să renunțe la produsele de care au nevoie. Pentru multe familii, satisfacerea nevoilor de bază devine tot mai dificilă, iar confortul financiar pe care îl aveau în trecut devine tot mai îndepărtat.

Previziunile pentru viitorul apropiat nu sunt deloc optimiste, ba chiar dimpotrivă. Din cauza conflictelor geopolitice de pe harta lumii, există temeri că prețurile la raft ar putea să crească semnificativ. Situaţia tensionată din Orientul Mijlociu și atacurile lansate de rebelii Houthi asupra navelor comerciale care tranzitează Canalul Suez perturbă comerțul la nivel global, având un impact direct asupra aprovizionării și costurilor de transport.

12 februarie 2024 Yemen - rebelii houthi
Statele Unite atacă rebelii Houthi din Yemen Profimedia

Războiul a dat peste cap comerțul la nivel global

Coletele vor ajunge acum cu întârzieri semnificative, iar multe dintre produsele pe care le achiziționăm ar putea să se scumpească considerabil. Întârzierile majore nu afectează doar disponibilitatea produselor, ci și costurile de transport. Transportul naval, în special, a devenit mult mai scump, iar valoarea de asigurare a navelor a crescut de până la 70 de ori în unele cazuri, potrivit Antena 3 CNN.

Pe lângă întârzierile și scumpirile pe care le aduc aceste conflicte geopolitice, există și modificări semnificative în rutele de transport. Unele dintre aceste noi rute sunt cu până la 4000 de mile  marine mai lungi decât cele obișnuite, ceea ce duce la creșterea costurilor de transport și la întârzieri suplimentare.

A apărut primul automat din România de unde se pot cumpăra cartofi, nuci, alune și miere!

author avatar
Adrian Șomai

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE