Dependența de un condiment, și anume sarea, adăugat deseori în mâncare, crește riscul de cancer gastric cu 41%. Este constatarea unei echipe de oameni de știință condusă de Universitatea din Viena, Austria, care a realizat un studiu publicat în revista Gastric Cancer.
Cercetătorii din Marea Britanie și Austria au analizat cât de frecvent locuitorii din Regatul Unit adaugă sare în mâncare la masă și care este legătura cu riscul dezvoltării de cancer de stomac
Cercetări recente au ridicat îngrijorări legate de prevalența în creștere a cancerului de stomac la persoanelor tinere din întreaga lume
.Cercetătorii asociază consumul alimentar de sare cu o incidență crescută a cancerului gastric în rândul locuitorilor din Asia. Sarea poate deteriora mucoasa stomacului, crescând vulnerabilitatea acesteia la colonizarea cu Helicobacter pylori. Sarea crește riscul de cancer gastric prin alte mecanisme decât infecția, cum ar fi afectarea celulelor epiteliale gastrice cu substanțe cancerigene chimice și molecule N-nitrozo. În studiu prospectiv, cercetătorii au analizat legătura dintre adăugarea de sare la alimentele de la masă și riscul de cancer de stomac. Echipa a folosit regresii Cox multivariate pentru a evalua relația dintre frecvența adăugării de sare în alimente și riscul de a dezvoltă cancer de stomac pentru 471.144 de persoane din Marea Britanie, din baza de date Biobank.
Cercetătorii au determinat incidența cancerului gastric pe baza datelor legate de registrul național de cancer și a codurilor a zecea revizuire (ICD-10) ale Clasificării Internaționale a Bolilor.
Ei au examinat relația dintre sodiu în urină spot și riscul de cancer gastric și relația dintre frecvențele cu care participanții au adăugat sare la mese și alți indicatori de consum de sodiu (sodiu total în dietă și urină). Pe o perioadă de urmărire mediană de 11 ani, cercetătorii au identificat 640 de cazuri de cancer de stomac. Persoanele care adaugă sare la mesele la masă au șanse mai mari să fie mai puțin educate, bărbați non-albi, fumători în trecut sau actuali, care trăiesc în regiuni defavorizate și consumă cantități semnificative de alcool ( mai mari de 16,0 grame pe zi). Grupele de frecvență ale indivizilor au corespuns la 1.864 mg, 2.040 mg, 2.196 mg și 2.254 mg de sodiu consumat zilnic. Consumul de sare recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de mai puțin de 5 grame pe zi, reducerea acestuia fiind crucială pentru sănătate.
Citiți și
Dacă ar candida la Primăria Constanța, Radu Mazăre ar lua peste 70% din voturi.