Concursul internațional iMapp Bucharest – Winners League, cel mai mare eveniment de video mapping din lume, revine cu spectacolul artelor vizuale și al tehnologiei pe faţada Palatului Parlamentului, după cum notează edilul Capitalei, Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.
Cel mai important proiect de New Media Art din România, organizat de Primăria Municipiului București prin CREART, readuce, pe 21 septembrie 2024, spectacolul tehnologiei, mai adaugă Nicușor Dan.
Membru ILO – International Light Festivals Organization, iMapp Bucharest a câștigat, în anul 2020, un premiu AV Awards din Londra, cea mai prestigioasă competiție mondială în domeniul audiovizualului, în categoria „AV in Action”, mai scrie edilul Capitalei în postarea sa de pe Facebook.
De asemenea, tot potrivit sursei menționate, fiind parte a campaniei de solidaritate pentru pace – Enlightenment, inițiată de Borealis – a festival of light (S.U.A.) și Maxin10sity (Ungaria), alături de participarea a 35 de artiști vizuali și proiectată în 75 de orașe din întreaga lume, concursul a câștigat, în anul 2023, un Premiu Telly.
Primarul Capitalei: „iMapp Bucharest a evoluat într-o Ligă a Câștigătorilor”
Acest premiu oferă recunoaștere celor mai bune videoclipuri. „Din anul 2019, iMapp Bucharest a evoluat într-o Ligă a Câștigătorilor, devenind liantul scenei mondiale de video mapping”, conchide Nicușor Dan.
Simbolul analizat și transpus artistic pe fațada de 23.000 de metri pătrați a celei mai mari clădiri administrative din Europa reprezintă însăși existența, care se dezvăluie printr-o succesiune de contraste. Astfel, publicul este invitat să asiste la un ansamblu de opoziții, abordând, ca sursă de inspirație, o gamă largă de contexte contemporane. Aceste contraste captivante reflectă diversitatea și profunzimea experiențelor umane, care există natural în lumea cotidiană.
Antiteza prezent – trecut, bine – rău, lumină – întuneric implică, de fapt, nevoia pregnantă de întoarcere la starea de echilibru, atât empiric, cât și emoțional.
Concursul internațional de 3D video mapping iMapp Bucharest este primul eveniment de acest tip din România, și printre cele mai importante astfel de concursuri din lume. Membru ILO – (International Light Festivals Organization), evenimentul deține premii internaționale. Acest concurs este organizat în România încă din 2014 de Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.
iMapp 2023 și „scandalul” luminilor uitate aprinse în Palatul Parlamentului
Anul trecut, evenimentul a avut loc tot în septembrie, pe data de 23, în cadrul acestuia participând peste 50.000 de oameni. Mulți dintre participanți și-au exprimat dezamăgirea pe rețelele sociale, deoarece s-a întâmplat ceva: două lumini au fost uitate aprinse într-un birou din Palatul Parlamentului. Astfel, lucrările proiectate pe fațada Casei Poporului în cadrul evenimentul de video mapping 3D au fost umbrite de acest incident.
Ce au sesizat internauții? „Se pare ca toți am fost dezamăgiți de eveniment și de neglijenta „importanților” din Casa Poporului ce au sabotat proiecția, ceva de nepermis. Nu-i de mirare că mai auzeai o înjurătură, o huiduială, o miștocăreală. La final, fețele oamenilor erau dezamăgite. În urma acestui derapaj, festivalul a fost cotat extrem de prost. Fața de alți ani, anul acesta, din punctul meu de vedere și a majorității, a fost fail și rușinos din cauza organizării. 50.000 de oameni meritau măcar lumina stinsă”.
Pentru ediția 2024, iMapp are noi parteneri
„Suntem încântați să salutăm cele mai prestigioase evenimente de cartografiere video din lume pentru ediția de anul acesta”, spun cei de la iMapp, în ceea ce privește ediția 2024 a concursului.
„Suntem mai mult decât onorați să primim noii noștri parteneri din China, Festivalul Luminii Chongqing fiind unul dintre cele mai influente evenimente la nivel global. Aderând la principiul deschiderii și incluziunii, competiția este deschisă artiștilor, designerilor, agențiilor de design, agențiilor de creație, universităților și altor grupuri la nivel mondial pentru a colecta lucrări.
Festivalul Video Mapping din Franța, Lille, revine anul acesta.
Festivalul este evenimentul principal al Centrului European Video Mapping, care își propune să sprijine dezvoltarea sectorului de cartografiere video în Europa și în special în regiunea Hauts-de-France.
Continuăm să ne consolidăm colaborarea cu stimații noștri prieteni de multă vreme din Germania, reprezentați de Genius Loci Weimar, festivalul care combină tehnologia digitală cu expresia artistică și moștenirea istorică. Ungaria se alătură cu Zsolnay Fényfesztivál/Zsolnay Light Festival proiectului care îmbină organic mapping-ul video cu producții de artă stradală, concerte, teatru și spectacole de circ contemporan. Japonia este reprezentată de 1minute Projection Mapping, competiția care se desfășoară în situri arhitecturale unice din jurul orașului și s-a dezvoltat acum într-unul dintre cele mai mari festivaluri de artă vizuală din lume. Împreună, aceste talente de top din întreaga lume își vor aduce strălucirea în București. Cei mai buni artiști și echipe – câștigătorii acestor festivaluri internaționale de top concurează pentru iMapp Bucharest.
Cartografierea prin proiecție, posibilități nesfârșite de exprimare creativă
Projection Mapping, cunoscută și sub denumirea de video mapping sau realitate augmentată spațială, reprezintă o tehnologie revoluționară, care transformă suprafețele obișnuite în afișaje captivante. În ultimii ani, a devenit o formă de artă vizuală care a transformat modul în care oamenii percepe spațiile și obiectele. De la transformarea reperelor istorice la crearea de experiențe captivante în muzee, cartografierea prin proiecție oferă posibilități nesfârșite de exprimare creativă.
Una dintre cele mai notabile aplicații ale cartografierii proiecției este transformarea clădirilor în opere de artă dinamice. Proiectand animații și imagini vizuale pe arhitectură, artiștii pot crea narațiuni puternice și pot da viață structurilor statice.
Probabil există și întrebări de genul „la ce folosește așa cev” Avantajele mapării de proiecție pe clădiri includ, potrivit smart.md, ăn primul rând păstrarea moștenirii culturale. Cartografierea de proiecție permite conservarea și celebrarea reperelor istorice, reducând decalajul dintre trecut și prezent. De asemenea, povestirea prin imagini: maparea proiecției oferă o platforma unică de povestire, unde narațiunile pot fi portretizate într-un mod captivant și captivant. Este evidentă și îmbunătățirea detaliilor arhitecturale, prin evidențierea caracteristicilor arhitecturale ale unei clădiri, cartografierea proiecției atrage atenția asupra designurilor complicate care altfel ar putea trece neobservate.
Cartografierea proiecției pe clădiri permite fuziunea artei și arhitecturii, creând experiențe memorabile pentru spectatori și stimulând un sentiment de mândrie culturală.
Citiți și: Tinerețea fără bătrânețe e posibilă? La ce trebuie să fim atenți