Un concurs unic în lume a avut loc la Staţiunea de Cercetare Pietroasa din Buzău. Zeci de concurenți, proveniți din toate zonele țării, s-au întrecut la tăiat vița de vie contra-timp.
În premieră, la acest concurs a fost înființată și o secțiune dedicată studenților veniți de la cele mai importante universități de agronomie din țară. Concursul de la Buzău a fost jurizat de trei viticultori cu mare experiență, din Spania, Italia și România. “Este singurul concurs dedicat acestei secţiuni, singurul concurs naţional la nivel mondial, adică în alte ţări nu se mai organizează un concurs la nivel naţional”, a declarat Marinela Ardelean, organizator. Concurenții au avut la dispoziție 20 de minute pentru a tăia 10 butuci de vie.
Butucii au fost aleși special de către organizatorii acestui concurs
“Păstrarea unui echilibru între creştere şi rodire. Adică o încârcătură adecvată de număr ochi, în funcţie de vigoarea şi dezvoltarea butucului”, a declarat Ionel Ștefu, concurent. În premieră a fost organizată și o competiție dedicată studenților la care au participat zeci de tineri din cele mai importante universități de specialitate din țară. “Ne-am gândit să facem acest lucuru ca să îmbinăn acestă parte academică, partea de cercetare şi dezvoltare cu partea economică”, a declarat Sorin Marin, directorul Stațiunii de Cercetare Pietroasa.

Potrivit declarației lui Răzvan Teodorescu, prorector USAMV București, studenții vin cu un bagaj de cunoştinţe şi atunci important pentru ei este să şi vadă şi să şi facă cu mâna lor, să se implice efectiv în lucrul asta.
La finalul probei, jurații au notat felul în care a fost tăiat fiecare butuc .”Avem trei ramuri, avem o coardă dintr-o generaţie mai veche, şi o coardă din anul următor. Aici e o coardă în plus despre care noi considerăm că nu era nevoie” , a declarat Vicenç Canal.professor Grape Vine Pruning Academy Spania. Premiile oferite de sponsori au constat în tratamente și echipamente pentru viticultură în valoare de 10.000 euro.

Citiți și
Parcări prea mici pentru mașinile tot mai mari ale românilor