Camera Deputaților a adoptat în mod decizional proiectul de lege care aprobă ordonanța de urgență 117/2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal 210/1999. Această inițiativă legislativă extinde dreptul la concediu paternal pentru toți tații care sunt salariați pe baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, conform legislației în vigoare.
Durata concediului paternal a fost dublată
Printre măsurile adoptate se numără și extinderea duratei concediului paternal de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare. Proiectul de lege urmează acum să fie promulgat.
Legea vizează echilibrul între viața profesională și cea personală
Proiectul de lege are ca scop aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 117/2022, care transpune anumite dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019. Această directivă vizează echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. A fost abrogată totodată Directiva 2010/18/UE a Consiliului.
Principalele măsuri adoptate
Acordarea concediului paternal:
- Concediul paternal și indemnizația aferentă vor fi acordate tuturor taților salariați pe baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, eliminându-se prevederile care făceau referire la calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
Asimilarea altor categorii de persoane cu salariații:
- Persoanele cu contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, funcții de demnitate publică și contracte de management și administrare încheiate conform Legii nr. 95/2006 vor fi, de asemenea, considerate salariați.
Extinderea duratei concediului paternal:
- Durata concediului paternal este extinsă de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare.
Protecția împotriva concedierii:
- Se completează reglementările actuale privind interdicția de concediere a salariatului pe durata concediului paternal.
Sancțiuni pentru nerespectarea legislației:
- Se introduc reglementări privind sancțiunile aplicabile în cazurile de nerespectare a prevederilor legislației naționale care transpun directiva.
Legea merge la promulgare
Senatul a adoptat proiectul pe 19 septembrie 2022, în calitate de prim for sesizat. Votul decisiv a fost dat în Camera Deputaților acum, iar legea urmează acum să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.