Concedieri masive în România. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunțat că ministerul va fi organizat din temelii. Peste 500 de locuri de muncă vor fi eliminate, iar Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și Institutul Național de Administrație (INA) se vor desființa.
Sarcinile instituțiilor vor intra în atribuțiile ministerului, iar ministerul Dezvoltării va economisi 22,6 milioane de lei anual.
Concedieri masive în România. Sute de posturi vor fi desființate
Ministrul Cseke Attila a justificat numărul mare de concedieri invocând faptul că Ministerul Dezvoltării are nevoie de eficientizare, în condițiile în care în primele 100 de zile de la preluarea mandatului, Attila a reușit să aducă instituția pe linia de plutire, după ce a reușit datoriile de 6,7 miliarde de lei moștenite de la conducerea anterioară.
„În primele 100 de zile de mandat de ministru am achitat toate datoriile moştenite, în valoare de 6,7 miliarde de lei, am stabilit criterii de prioritizare a investiţiilor transparente pentru beneficiari şi constructori, am dublat gradul de absorbţie a fondurilor europene din PNRR, am impus respectul statului pentru cetăţean prin desfiinţarea unor tarife percepute de la cetăţeni pentru servicii publice şi am revitalizat programul pentru siguranţa seismică şi cel de construire de creşe pentru sprijinirea familiilor, iar acum eficientizăm Ministerul Dezvoltării”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Concedieri și restructurare la ministerul Dezvoltării
Pe lângă numărul mare de concedieri, ministrul Attila a anunțat că două din cele șase instituții administrate de Ministerul Dezvoltării se vor desființa. Este vorba de faimoasa Agenție Națională a Locuințelor și Institutul Naţional de Administraţie. O strategie care va conduce la reducerea personalului cu 16 procente.
„Prin această măsură reducem personalul cu peste 16%, tăiem 512 posturi, din care 74 sunt ocupate, desfiinţăm inclusiv 21 de posturi de conducere şi reducem Consiliile de Administraţie cu două treimi”, a mai spus Cseke Attila.

Grila de salarizare va fi modificată
De asemenea, vor fi reorganizate și grilele salariale. De exemplu, la Compania Națională de Investiții salariile directorilor și al directorului general vor fi asimilate sistemului de calcul pentru personalul bugetar, iar sporul de vechime și conducere va fi limitat la cel mult 40 de procente din valoarea salariului de bază. La categoria prime, acestea vor fi limitate la maxim două salarii brute pe an.
Impactul bugetar al reorganziării se ridică la puțin peste 22.5 milioane de lei, iar măsurile enunțate mai sus ar urma să intre în vigoare în termen de 15 zile de la data adoptării Ordonanței de Urgență a Guvernului care va include planul de reorganizare al ministerului Dezvoltării, scrie site-ul România TV.