Comori uitate ale României, sau pur și simplu părăsite, mai au o șansă și este posibil să își găsească rostul în această lume. Este și cazul unui castel care ar fi putut străluci dar nu a fost să fie: Castelul Reginei Maria din Mamaia, care ar putea fi salvat în cele din urmă.
Castelul Reginei Maria din stațiunea Mamaia, despre care poate mulți nici nu știu că există, va putea fi consolidat și reabilitat. În urmă cu câteva zile, a fost aprobată trecerea Palatului Regal din patrimoniul Mamaia SA la Ministerul Culturii. Urmează ca instituția de cultură să semneze actul prin care monumentul istoric va trece în patrimoniul său. În paralel, și Primăria Constanța face demersuri pentru a prelua terenul aferent imobilului Club Castel. Monumentul istoric se află într-o stare deplorabilă, este devastat și plin de gunoaie, iar parte din ziduri au început să se prăbușească, totul sub privirile nepăsătoare ale politicienilor și funcționarilor statului român. În urmă cu 20 de ani, clădirea a fost vândută ilegal unei firme private.
,,Sunt sigur că, în scurt timp, vom reuși să salvăm Palatul Regal din Mamaia și să-l punem în valoare; să-l redăm orașului și constănțenilor, după cum, după lungi și complicate lupte, am reușit, cu ajutorul guvernului liberal, să facem cu Cazinoul. Suntem pe drumul cel bun, a postat Vergil Chițac, primarul Constanței, pe pagina de Facebook.
Vila regală din Mamaia (cunoscută și ca Palatul Regal din Mamaia sau Castelul Reginei Maria din Mamaia) a fost construită în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa. A fost clădită special pentru Regina Maria a României, iar inaugurarea a avut loc în 1926.
Mai târziu clădirea avea să intre în posesia principesei Elena, mama regelui Mihai – care și-a petrecut acolo o parte din verile copilăriei. Odată cu revenirea în țară a principelui Carol și preluarea tronului de la fiul său Mihai, relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit. Regina a fost obligată în cele din urmă să părăsească România și a renunțat atât la vila din Mamaia, cât și la alte proprietăți din România. În schimb statul român i-a achiziționat Vila Sparta din Florența.
Citiți și: Palatul Reginei Maria de la Balcic aniversează 100 de ani. Ce eveniment se pregătește /VIDEO
Castelul Reginei Maria: Soarta s-a tranşat în instanţă
Statul a preluat în anul 2022 Vila Reginei Maria din Mamaia, dar reabilitarea clădirii s-a lăsat aşteptată. Contractul de vânzare cumpărare din 2003, realizat atunci între primărie şi către o companie privată, a fost anulat în instanţă. Acum clădirea aparţine Statului, însă există mai multe înţelegeri care au blocat situaţia, după cum nota presa la începutul acestui an. S-a vorbit despre faptul că Ministerul Culturii ar trebui să achite o sumă de bani în urma unui aviz de evaluare către Ministerul Turismului, în subordinea căruia se află această clădire.
Soarta Palatului Regal s-a tranşat în instanţă, însă nu şi a terenului (n.r. – 1,5 hectare, n.r.) care în continuare aparţine unui privat. Conform deciziei instanței, monumentul istoric a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA către compania SC Light System SRL, controlată de Bittner-Petrache-Vântu, fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, o decizie în premieră dată de instanțele din România, potrivit info-sud-est.
Decizia Curții Supreme a validat hotărârea dată de Tribunalul Constanța în iulie 2020, prin care contractul de vânzare cumpărare a fost anulat.
Abia în 2018 ministerul Culturii, condus la acea vreme de George Ivașcu, a atacat în instanță contractul prin care Vila regală din Mamaia a fost privatizată în anii 2000. Procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal și pe numele fostului primar Radu Mazăre pentru că ar fi vândut subevaluat curtea Palatului Regal din Mamaia, cu 23 de euro/mp, deși pe piața imobiliară a vremii, un metru pătrat din centrul stațiunii Mamaia se vindea cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro.
Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat în primă instanță la şase ani și jumătate cu executare, însă achitat de Curtea de Apel Constanța în final.
„A fost aprobată trecerea, de către Ministerul Economiei, din patrimoniul Mamaia SA în favoarea Ministerului Culturii. Urmează ca, zilele următoare, să fie semnat un document în acest sens, de către instituția de cultură, iar apoi pot fi demarate etapele pentru reabilitarea și consolidarea monumentului istoric“, a declarat pentru Focus Press Mihaela Andrei, administrator Mamaia SA și consilier local PNL.
Nu numai că Ministerul Culturii și-a arătat intenția și dorința de a reabilita și consolida monumentul istoric, ci și Primăria Constanța dorește să preia terenul aferent Palatului Regal din Mamaia, pentru a reîntregi întregul domeniu. În urmă cu câteva luni, Municipalitatea și-a arătat intenția de a cumpăra terenul de peste 15.000 de metri pătrați. A fost inițiat și un proiect de hotărâre în acest sens, pentru exercitarea dreptului de preemțiune, iar recent a fost emis un certificat de urbanism de informare.
Castelul are o șansă: Proiectul „Temelii culturale“
Astfel, în data de 2 septembrie a.c., a fost emis Certificatul urbanism nr. 2191, în scop de informare, pentru terenul din zona A4, Vila Regală, Club Castel, cu o valabilitate de 24 de luni. Acesta este necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare.
În martie a.c., la inițiativa Ministerului Culturii, a fost aprobat Memorandumul privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Proiectul, intitulat „Temelii culturale“, vizează atât restaurarea monumentelor istorice, cât și construirea de clădiri cu destinație culturală, incluzând fonduri specifice și pentru restaurarea și amenajarea Castelului Reginei Maria.
Citiți și: Cât costă să vizitezi camera specială din Palatul Buckingham