Comisia Europeană a lansat o consultare pentru a obține feedback-ul comunității de afaceri și al autorităților publice cu privire la o nouă procedură propusă. Această procedură urmărește să ofere acces public la justiție în cazul contestațiilor aduse împotriva deciziilor Comisiei referitoare la măsuri de ajutor de stat, pe baza presupuseelor încălcări ale legislației UE în domeniul mediului. Executivul comunitar a emis un comunicat de presă cu informațiile necesare.
Consultarea UE vizează impactul noilor reglementări asupra ajutoarelor de stat
Comisia a solicitat feedback pentru a evalua impactul propunerii de procedură asupra deciziilor de investiții și implementării proiectelor în comunitatea de afaceri, precum și asupra punerii în aplicare a politicilor UE. Consultarea specifică are ca scop colectarea informațiilor cu privire la costurile și împovărarea administrativă pentru întreprinderile și statele membre care vor rezulta din noile reglementări.
Potrivit noii proceduri propuse, membrii eligibili ai publicului, cum ar fi organizațiile neguvernamentale de mediu, pot solicita Comisiei o reexaminare internă a unei decizii privind un ajutor de stat în cazul în care există suspiciunea unei încălcări a legislației UE în domeniul mediului. Acest lucru le-ar oferi solicitantilor dreptul de a contesta decizia în fața instanțelor UE. Noua procedură va acorda atenția cuvenită caracteristicilor specifice ale controlului ajutoarelor de stat și eficacității acestuia, inclusiv durata. Aceasta va lua în considerare rolul crucial al ajutoarelor de stat pentru Pactul verde european și pentru asigurarea stabilității economice și financiare pe piața internă în perioadele de criză.
UE revizuiește procedura ajutoarelor de stat pentru conformitatea cu legislația de mediu
Consultarea specifică este adresată comunității de afaceri și autorităților publice relevante care se ocupă de ajutoarele de stat și aspectele de mediu. Acestea își pot exprima punctele de vedere cu privire la noua procedură propusă până la data de 6 septembrie 2024.
În 2021, Comitetul pentru examinarea respectării dispoziţiilor Convenţiei de la Aarhus a constatat că UE încalcă această convenţie deoarece publicul nu are posibilitatea să conteste deciziile privind ajutoarele de stat adoptate în baza articolului 108 alineatul (2) din TFUE în cazul în care se presupune că aceste decizii încalcă legislaţia UE în materie de mediu. Ca urmare, la 17 mai 2023, Comisia a adoptat o comunicare cu opţiuni pentru remedierea acestor constatări şi crearea unei noi proceduri. Mai târziu, la 30 mai 2024, Comisia a lansat o cerere de contribuţii pe această temă.
În al doilea trimestru al anului 2025, Comisia va publica un document de lucru în care va evalua domeniul de aplicare, conținutul și posibilul impact al inițiativei. De asemenea, se vor rezuma informațiile obținute din consultările specifice.
CITIȚI ȘI: Generația Z și comportamentele digitale