Comasarea alegerilor scoate “săbiile” pe masă între PSD și PNL. Iar românii nu știu cum vor vota anul acesta

În lipsa unei înţelegeri între cele două partide, alergerile ar urma să aibă loc la termen

Românii nu știu cum vor vota anul acesta. Asta, deoarece, liderii coaliţiei nu au ajuns, luni, la un acord privind comasarea alegerilor, astfel că este posibil ca cele patru runde de alegeri să aibă loc la termen, au declarat surse politice. O nouă întâlnire a celor două partide ar urma să aibă loc vineri. O şedinţă a PNL se va desfăşura marţi seară.

O şedinţă a PNL urmează să aibă loc marţi, începând cu ora 19.00, după ce PSD şi PNL nu au ajuns luni la un acord privind o comasare a alegerilor locale cu europarlamentare şi parlamentare cu prezidenţiale.

În lipsa unei înţelegeri între cele două partide, alergerile ar urma să aibă loc la termen.

13 februarie 2024 Comasarea alegerilor scoate "săbiile" pe masă. PNL și PSD nu au ajuns la un acord

Până în prezent, se ştie doar data alegerilor europarlamentare, stabilite la nivel european în 9 iunie. Potrivit surselor, o nouă întâlnire între PSD și PNL ar urma să aibă loc vineri.

 Ce spune Nicolae Ciucă despre comasare

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni la sediul partidului, înainte de şedinţa de coaliţie în care se discută variantele de comasare a alegerilor şi calendarul acestora, că nu se pune problema unor candidaţi unici ai coaliţei şi că PNL trebuie să aibă propriul său candidat la prezidenţiale, pentru că este sănătos pentru democraţie.

Ultimele scenarii discutate neoficial în coaliţie se referă la o dublă comasare a alegerilor din acest an: alegerile locale europarlamentare, pe 9 iunie, precum şi o comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.

Deşi nici PNL şi nici PSD nu îşi asumă paternitatea iniţiativei comasării alegerilor, liderii politici ai celor două formaţiuni vorbesc despre nevoia de a se face această comasare, din mai multe motive, potrivit news.ro.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, arăta că ideea comasării alegerilor ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot.

El sublinia că nu ar fi pentru prima oară când s-ar desfăşura alegeri europarlamentare în acelaşi timp cu cele locale, că acest lucru s-a mai întâmplat şi în alte ţări europene şi chiar în acest an cele două tipuri de alegeri vor avea loc în aceeaşi zi în patru ţări.

”Dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a argumentat liderul liberal.

Şi deputatul Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, afirma că procedura comasării alegerilor este cât se poate de democratică, a fost şi este practicată cu caracter extins la nivelul UE, iar dovada este că această comasare este expusă pe pagina electronică oficială a Parlamentului European.

El preciza că în 2024 cel puţin 5 ţări UE vor avea alegeri comasate, ţări care au stabilit deja acest mod de desfăşurare a alegerilor (Belgia, Spania, Malta, Ungaria, Italia), una dintre acestea având trecută în Constituţia ţării procedura alegerilor comasate.

Marcel Ciolacu: „Făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot”

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că nu s-a discutat acest subiect însă o analiză va fi făcută în şedinţa de joi a coaliţiei. El preciza că în acest moment sunt 9 state UE care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat.

”Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a mai spus şeful Executivului, el arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.

La rândul lui, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că nu s-a luat niciun fel de decizie privind comasarea alegerilor în cadrul coaliţiei de guvernare, menţionând că, atunci când se ajunge la un acord, acesta trebuie prezentat românilor.

Klaus Iohannis: Patru runde de alegeri este foarte mult

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult şi că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

”Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Opoziţia anunţă că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei pentru comasarea alegerilor şi sesizează instituţiile europene Comisarii europeni pentru Justiţie şi pentru Valori şi Transparenţă, au fost sesizaţi pe comasarea alegerilor forţată de PSD şi PNL.

Europarlamentarul USR Vlad Botoş şi europarlamentarul PMP Eugen Tomac au trimis scrisori Věrei Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Valori şi Transparenţă, şi lui Didier Reynders, comisar pentru Justiţie, pe tema comasării alegerilor din România şi a pericolelor pe care le implică o astfel de măsură nedemocratică. În plus, USR a anunţat că va sesiza Comisiei de la Veneţia.

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu îl atacă dur pe Vladimir Putin: „Înţeleg manipularea pe care o face dictatorul…”

author avatar
Vlad Andreea

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE