Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât marți, 18 martie, reluarea anchetei în Dosarul Colectiv 2, ce vizează modul în care autoritățile au intervenit după incendiul din clubul din București. Dosarul fusese arhivat în vara anului trecut de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
”Admite plângerile formulate de petenţii Nicodemus Marvin, Ştefan Mihaela, Ştefan Cariolan, Ştefan Andrei Florian, Chelba Irina şi Geambaşu Ruxandra împotriva ordonanţei din data de 04 iunie 2024 emisă în dosarul nr. 184/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală, menţinută prin ordonanţa nr. 166/II/2/2024 din data de 04 septembrie 2024 a procurorului şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin ordonanţele nr. 194/II/2/2024 şi nr. 195/II/2/2024 emise la data de 22 octombrie 2024 de procurorul şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desfiinţează soluţia atacată şi trimite cauza în vederea continuării urmării penale”, se arată în minuta Înaltei Curţi.
Decizia magistraților este irevocabilă.

Pe 4 iunie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis arhivarea Dosarului Colectiv 2 care viza modul în care autoritățile au intervenit după incendiul din club, incluzând cercetarea procedurilor medicale și aspectele legate de transferul răniților în străinătate.
Această decizie a fost contestată la ÎCCJ de către Marvin Nicodemus, Mihaela Ștefan, Cariolan Ștefan, Florian Andrei Ștefan, Ruxandra Geambașu și Irina Chelba, rude ale victimelor din Colectiv.
Retrospectivă
În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv, situat în fosta fabrică Pionierul din București, pentru a asista la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa albumul „Mantras of War”.
La ora 22:32, în timpul spectacolului, a izbucnit un incendiu provocat de artificiile de pe scenă, iar focul s-a extins rapid în câteva secunde.
În acea noapte, 27 de tineri au murit, iar alte 162 de persoane au fost rănite și transportate la unsprezece spitale din București. În săptămânile următoare, 37 dintre supraviețuitori au decedat în spitale.
”Dosarul Colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat şi s-a încercat deturnarea atenţiei publice de la faptul că spitalele şi deciziile autorităţilor au făcut mai multe victime decât incendiul în sine. Revoltaţi, răniţii şi rudele celor care şi-au pierdut viaţa au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu şi Gabriel Oprea, decidenţii politici responsabili pentru intervenţiile neprofesioniste şi rău-voitoare ale autorităţilor şi pentru consecinţele dezastruoase ale acestora. (…) problema sistemului sanitar, a paturilor şi spitalelor pentru arşi, a infecţiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată şi încă este permisă funcţionarea spaţiilor publice fără asigurarea protecţiei împotriva incendiilor şi situaţiilor de urgenţă”, scriau, la împlinirea a 7 ani de la tragedie, Organizaţiile Corupţia Ucide, Iniţiativa România şi Geeks For Democracy.