Grupul englez de rock Coldplay a susținut două concerte în București, miercuri și joi, pe cel mai mare stadion al României. Așa cum au făcut și în alte țări, muzicienii britanici au invitat un artist local să se dea și el în stambă vocală alături de ei, asociindu-și numele cu cel al britanicilor. Nefericita alegere a manelistului Babasha a stârnit și valuri de indignare în prima zi, dar și răcoroase dușuri pro, cu aplauze și ploconeli, la cel de al doilea concert. Românii au dovedit că nu sunt incapabili de curaj și au tăcut și aplaudat cu lașitate pe cel care nu mai cu o seară înainte îl huiduiseră.

Trupa Coldplay, în jumate muzică jumate marketing
Recunosc, nu fără oarecare mândrie, că mă scald în zona asta rock-ul lui încă de la vârsta de 12-13 ani când ascultam cu religioziate, de la 17,00 la 18,00 „Metronomul” lui Cornel Chiriac, la Europa liberă și străbăteam kilometri întregi să pun mâna pe o bandă de magnetofon cu noutăți rock prin cartierele Berceni sau Balta Albă. Citeam la vremea respectivă, la Biblioteca Națională unde lucra mama, New Musical Express și Melody Maker, publicații de top din Anglia, așa că poț spune că mă pricep un pic. Trupa Coldplay, chiar dacă se dă în leagănul celebrității, nu e chiar așa de șmecheră cum pare. Mult marketing, mult spectacol și muzică mai prin porumb. Celebrul ziar The Guardian din Marea Britanie o pune fix pe locul 18 în topul trupelor rock al tuturor timpurilor. Nu pare un lucru important, dar dacă te uiți atent, vei vedea ca în fața lor sunt niște neica nimeni, de care n-au auzit nici măcar ăia care se pricep bine la muzică. Informata revistă Forbes nu-i bagă pe cei de la Coldplay în primele 40 de trupe rock ale lumii. Uite link.
Babasha e un puști din Bacău, cu tata cântăreț la clarinet, sau ceva pe acolo și mămică o guristă pe nume Carmen de la Roma. (Aștept cât de curând să-i ascult și pe maneliștii Robert de la Manchester și Sile de la Madrid) Organizatorii turneului Coldplay au vrut să-l bage în cărți pe manelist pentru popularitatea lui pe rețelele de socializare „uitând” că like-urile pot fi luate cu sutele de mii, dacă marci banu’. Sigur nu l-au luat pentru calitatea muzicii. Dacă stau să mă gândesc bine, la primul concert a fost huiduită muzica și nu etnia protagonistului, așa cum încearcă să se victimizeze el și familia lui, printr-un narativ parșiv, pe care l-am mai văzut, auzit și citit și la alte „victime”.
Coldplay ar fi trebuit să ia un muzician din categoria lor
Dacă băiatul ăla, Chris Martin ar fi avut ceva in tărtăcuță și nu i s-ar fi răcit mintea de la înghețata mâncată în Parcul Cișmigiu, împreună cu managerii de la trupa Coldplay, care face mai mult muzică pentru corporatiști și snobi, decât muzica adevărată, ar fi adus una din trupele de rock care colcăie prin București, în cluburi uitate de lume, dar care din punct de vedere muzical îi bat la popou inclusiv pe cei de la Coldplay.
Trupa engleză a făcut dresaj social cu românii
Și eu și câinele am fost dezamăgiți de modul în care, inconstanți ca de obicei, spectatorii au tratat cea de a doua apariție a manelistului aplaudându-l, fără alte comentarii. Trupa Coldplay și-a umflat mușchii și glandele și i-a călcat pe cap pe spectatori, aducându-l încă o dată pe manelist, a cărui muzică e un amestec între guițătul de porc și sunet de drujbă neunsă, asta doar ca să arate cine e stăpân pe tarla și cine dictează regulile jocului. Publicul a aplaudat cu umilință și cu șapca în mână, așa cum îi stă bine românului cu verticalitate și coloană vertebrală de râmă. M-aș fi așteptat publicul să urmeze îndemnurile la urlete și huiduieri făcute de Chris Martin și să dea britanicilor ceea ce merită pe deplin. Una peste bot. Pentru că, până la urmă, românii sunt cei care au dat banii și le-au umflat buzunarele celor de la Coldplay și mi se pare stupid să dai între 200 și 400 de euro să asculți râgâielile unui tânăr manelist a cărui etnie nu mă interesează. E ca și cum ai comanda 20 de bucăți de sushi și ai primi 15 bucăți, plus trei mici de la cârciuma ,,La Ciotoianu” din Drumul Taberei unde se mănâncă scump și prost. În aceeași logică, aștept ca la deschiderea Festivalului Enescu să cânte Saveta Bogdan. Pentru că se poate.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți găini cu doctoratul în ouat și creion de scris pe apă.
CITIȚI ȘI: Inteligența artificială nu va schimba total lumea (oficiuldestiri.ro)