Cea mai mare parte din țară va fi lovită de ploi și furtună, începând de sâmbătă, 5 aprilie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis trei atenționări de Cod Galben de furtună privind intensificări ale vântului și viscol în zonele montane. Avertisment pentru populație din partea IGSU. Va fi vreme rece până săptămâna viitoare.
Prima atenționare de Cod Galben de ploi și furtună emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) este valabilă în perioada 5 aprilie, ora 10.00 – 7 aprilie, ora 18.00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.
Cod galben de furtună
Cod galben de ploi și furtună în aproape toată țara. În intervalul 5 aprilie, ora 10.00 – 7 aprilie, ora 18.00, în cea mai mare parte a țării, vor fi precipitații ce vor avea mai ales caracter de aversă și vor acumula local cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp, transmite ANM.
De asemenea, sâmbătă vor fi ploi, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină. Din noaptea de sâmbătă spre duminică, vremea se va răci accentuat, iar ploile se vor extinde și se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, la început la munte, apoi și în zonele joase de relief. Îndeosebi în zona montană și submontană se va depune strat de zăpadă, în medie de 10….15 cm. În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 40…50 km/h.
Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative. Temperaturile minime se vor situa în general între -7 și 2 grade. Local se va produce brumă și îngheț la sol.
Vreme rece până săptămâna viitoare
ANM mai precizează că vremea se va menține deosebit de rece, temporar vor fi precipitații mixte și intensificări ale vântului, până spre sfârșitul săptămânii viitoare.
A doua avertizare meteorologică de cod galben vizează intervalul 5 aprilie, ora 13.00 – 5 aprilie, ora 23.00. Fenomene vizate: intensificări ale vântului, viscol la altiudini în general de peste 1700 metri.
În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, precum și la munte vor fi perioade în care vor fi intensificări ale vântului și vijelii, cu viteze de 50…70 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 metri, rafalele vor fi de 75…85 km/h și temporar va fi viscol.
A treia avertizare meteorologică de cod galben
A treia avertizare meteorologică de cod galben este valabilă în intervalul 5 aprilie, ora 23.00 – 6 aprilie, ora 23.00. Fenomene vizate: intensificări ale vântului, viscol, strat de zăpadă. În cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. La munte rafalele vor fi de 75…85 km/h, iar la peste 1700 m de 90…100 km/h și temporar va fi viscol. Vor fi precipitații mixte în sudul teritoriului, iar în rest vor predomina ninsorile, care local și temporar vor fi viscolite.
Se va depune strat de zăpadă în medie de 5…10 cm în sudul și estul Transilvaniei, vestul Moldovei și nordul Munteniei și în general de 15…20 cm la munte, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali.
Cod galben de ploi și furtună în aproape toată țara. Avertisment pentru populație
Avertisment pentru populație. În contextul avertizărilor de cod galben emise de ANM, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis un avertisment către populație:
„Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, fiți prevăzători și respectați recomandările noastre!
Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de fenomene meteo și să se informeze despre starea vremii, înainte de a pleca la drum;
Nu utilizați focul deschis pentru curățarea terenurilor sau arderea vegetației. În condiții de vânt puternic, focul poate scăpa rapid de sub control și poate provoca pagube majore;
Rămâneți în spații închise și evitați deplasarea în apropierea copacilor, panourilor publicitare sau stâlpilor de electricitate care ar putea fi doborâți;
Amânați activitățile în aer liber! Lucrul în spații deschise sau la înălțime devine periculos pe vreme rea.
Anunțați orice situație de urgență la numărul unic de urgență 112!
Pentru a afla cum să acționați înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență, accesați platforma https://fiipregatit.ro și descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU.
Pentru mai multe informații cu privire la fenomenele meteo, consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie.”.
CITIȚI ȘI: Cod galben de furtuni în mai multe județe din țară. Care sunt zonele afectate