UPDATE. Ultimele scenarii discutate neoficial în coaliţie se referă la o dublă comasare a alegerilor din acest an: alegerile locale europarlamentare, pe 9 iunie, precum şi o comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.
Deşi nici PNL şi nici PSD nu îşi asumă paternitatea iniţiativei comasării alegerilor, liderii politici ai celor două formaţiuni vorbesc despre nevoia de a se face această comasare, din mai multe motive, potrivit news.ro.
În spatele declaraţiilor stau, însă, calculele politice. Ce spune Nicolae Ciucă despre comasare
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, arăta că ideea comasării alegerilor ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot.
El sublinia că nu ar fi pentru prima oară când s-ar desfăşura alegeri europarlamentare în acelaşi timp cu cele locale, că acest lucru s-a mai întâmplat şi în alte ţări europene şi chiar în acest an cele două tipuri de alegeri vor avea loc în aceeaşi zi în patru ţări.
”Dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a argumentat liderul liberal.
Şi deputatul Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, afirma că procedura comasării alegerilor este cât se poate de democratică, a fost şi este practicată cu caracter extins la nivelul UE, iar dovada este că această comasare este expusă pe pagina electronică oficială a Parlamentului European.
El preciza că în 2024 cel puţin 5 ţări UE vor avea alegeri comasate, ţări care au stabilit deja acest mod de desfăşurare a alegerilor (Belgia, Spania, Malta, Ungaria, Italia), una dintre acestea având trecută în Constituţia ţării procedura alegerilor comasate.
Marcel Ciolacu: “Făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot”
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că nu s-a discutat acest subiect însă o analiză va fi făcută în şedinţa de joi a coaliţiei. El preciza că în acest moment sunt 9 state UE care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat.
”Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a mai spus şeful Executivului, el arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.
La rândul lui, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că nu s-a luat niciun fel de decizie privind comasarea alegerilor în cadrul coaliţiei de guvernare, menţionând că, atunci când se ajunge la un acord, acesta trebuie prezentat românilor.
Klaus Iohannis: Patru runde de alegeri este foarte mult
Preşedintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult şi că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.
”Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.
Opoziţia anunţă că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei pentru comasarea alegerilor şi sesizează instituţiile europene Comisarii europeni pentru Justiţie şi pentru Valori şi Transparenţă, au fost sesizaţi pe comasarea alegerilor forţată de PSD şi PNL.
Europarlamentarul USR Vlad Botoş şi europarlamentarul PMP Eugen Tomac au trimis scrisori Věrei Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Valori şi Transparenţă, şi lui Didier Reynders, comisar pentru Justiţie, pe tema comasării alegerilor din România şi a pericolelor pe care le implică o astfel de măsură nedemocratică. În plus, USR a anunţat că va sesiza Comisiei de la Veneţia.
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că joi în coaliţie se va discuta despre comasarea alegerilor. El a precizat că în acest moment sunt nouă state UE care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat.
”Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a mai spus şeful Executivului, el arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.
”Vă dau cuvântul meu de onoare că nici nu am vorbit aşa ceva”
“Dar, poate au pornit alţii sau vor unii să îmi transmită un mesaj. Chiar sunt un om care este receptiv şi poate să îmi transmită mesaje şi pe whatsapp şi pe sms-uri normale nu trebuie să îmi trimită prin televiziuni”, a spus premierul, după vizita la Automobile Dacia, întrebat despre discuţii în coaliţie privind o dublă comasare a alegerilor, în acest an, europarlamentare cu locale şi parlamentare cu prezidenţialele.
”Haideţi să terminăm întâi cu prima comasare, ca să ajungem la a doua”, a mai comentat Ciolacu. Preşedintele PSD a precizat că ”nu este nicio decizie politică.”
”Nu e un secret că joi avem după şedinţa de guvern, o coaliţie unde vom sta aplicat de vorbă, unde vom vedea toate argumentele. Cert este că în acest moment sunt nouă state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele, deci precedentele europene s-au creat”, a spus premierul.
Ciolacu a precizat că nu crede în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare, pentru că ştim cu toţii că la alegerile locale vin cei mai mulţi cetăţeni.
”Cu alte cuvinte, făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot. Participând mai mulţi români, atunci clasa politică e mai legitimă. Dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă.
Eu cred că nu ne dorim pentru binele democraţiei acest lucru. Înţeleg toate argumentele şi spaimele, dar în decizia politică nu o să conteze foarte mult acest argument, că nu este democratic, dimpotrivă e mai mult decât democratic”, a subliniat premierul Ciolacu.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, despre scenariile privind comasarea alegerilor, că patru runde de alegeri este foarte mult şi el nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.
CITIȚI ȘI:
Președintele se zbate încă pentru o funcție în Parlamentul European. Declarația care nu lasă loc de interpretări