Co-washing vine de la „conditioner washing”, respectiv spălarea părului cu un balsam cu putere de curățare și nu cu un șampon clasic ce face spumă. Aceste produse 2 în 1 (care sunt în același timp balsam și șampon) se bucură de mare apreciere în rândul persoanelor cu părul ondulat- efectele lor sunt însă binevenite pentru orice persoană cu păr buclat sau ondulat: definiția buclelor crește, iar efectul frizz este ținut în frâu.
Dacă ești în căutarea unei rutine noi de îngrijire pentru buclele tale, te invităm să afli dacă acest cleansing conditioner (Co-washing) este ceea ce lipsește din arsenalul tău de îngrijire, mai ales dacă ai părul ondulat.
Ce beneficii are tehnica Co-washing
“Ei bine, acesta „combină beneficiile unui șampon cu beneficiile unui balsam: buclele tale, oricât de dense, aspre, strânse sau spiralate, vor fi îngrijite <dintr-o lovitură>, în același timp curățate și tratate cu balsam. Acest produs 2 în 1 face mult mai puțină spumă în comparație cu un șampon, lasă părul hidratat și curat. De aceea este perfect pentru toate tipurile de păr care se disting prin textura puternică: curăță șuvițele delicate, fără să le răpească necesara lor hidratare.”, explică Cristina Scrisu, specialistul Wella Professionals.
Un CO-WASH este mai bun decât un șampon?
„Nu se pune problema dacă este neapărat <mai bun> decât șamponul tradițional – este pur și simplu altceva, alt produs. Putem să folosim unul sau altul, în funcție de tipul de păr cu care avem de-a face și de efectele pe care vrem să le obținem.”, punctează stilistul.
Când e recomandat să apelezi la Co-washing
Conform părerii specialistului, „Când te temi că buclele, rebele și afectate de efectul de frizz, nu vor mai putea fi stăpânite deloc după spălare. Un co-wash le va aduce definiție și elasticitate.
Când părul cu textură puternică pare a duce lipsă de hidratare. Un balsam cu putere de cleansing va păstra hidratarea la nivelul firului de păr, astfel încât părul ondulat, buclat sau creț va arăta mai sănătos și va fi mai moale la atingere.”.
Părul ondulat este în general foarte poros – de-a lungul cuticulei firului de păr există tot felul de goluri și rupturi, pe unde hidratarea părăsește firul de păr. Un produs de tipul CO-WASH, 2 în 1, poate ajuta la umplerea acestor goluri, astfel încât substanțele nutritive vor rămâne la nivelul firului de păr.
Și totuși, când e recomandat să folosești un șampon tradițional?
Ei bine, poți apela la un șampon traditional atunci „când ai de-a face cu un scalp gras, care are nevoie de o curățare mai profundă. Chiar dacă obișnuiești să folosești mereu co-wash, ar fi bine ca măcar o dată pe lună să aplici un șampon clasic, pentru detox”, recomandă Cristina Scrisu.
Totodată, șamponul este prima opțiune și atunci când ai de-a face cu un păr fin – acesta are nevoie de un șampon specializat, aproape imponderabil. Produsele de CO-WASH 2 în 1 nu îngreunează de obicei părul, dar pentru firele de păr foarte fine și fragile este mai potrivită o formulă de șampon care favorizează volumul. Evident, nu ești obligat să alegi una dintre variante și să renunți total la cealaltă. Poți să te bucuri de avantajele amândurora, alternând co-washing și șamponul tradițional. Important este să găsești care din ele se potrivește în momentul respectiv.
Cui se adresează acest produs? Cine ar trebui să încerce această tehnică
Acum că ai aflat atâtea detalii despre această tehnică, poate că te întrebi: oare co-washingul se potrivește părului meu? „Noi, cei de la Wella, dăm mereu același răspuns fiecăruia dintre clienții noștri: ca să afli, pur și simplu încearcă-l! Gândește-te la nivelul de hidratare și la textura părului.” îndeamnă cu tărie specialistul Wella Professionals.
Citeste si: Cum să scapi de vârfurile despicate ale părului
În plus, Co-washing vine cu cele mai mari beneficii pentru:
Părul uscat
Orice CO-WASH este foarte bogat în ingrediente hidratante, de aceea este produsul cremos de curățare optim pentru rehidratarea buclelor uscate. Nu va răpi firelor de păr uleiurile lor naturale care mențin părul moale, deoarece tot procesul de curățare protejează cuticula. Acest boost de hidratare va ajuta buclele să-și redobândească forma și elasticitatea.
Părul deteriorat
O curățare blândă este obligatorie dacă ai părul deteriorat. Pentru un astfel de păr se recomandă expres un CO-WASH sau un șampon care repară firul de păr în profunzime. Când părul este stresat, el are nevoie de un tratament super-blând pentru a preveni ruperea firelor, vârfurile despicate și efectul de îngălbenire. Proprietățile hidratante ale unui CO-WASH vor asigura îngrijirea părului deteriorat de căldură și/sau de decolorarea excesivă.
Părul afectat de frizz
Efectul frizz apare când părul devine uscat, își pierde hidratarea, astfel încât prin folosirea unui produs hidratant de curățare ajuți părul ondulat, buclele și spirele să-și recapete energia și reduci efectul de bucle rebele. Firele rupte pot crea un aspect zdrențuit, astfel încât boostul de forță și nutriție oferit de co-washing va proteja părul de eventuale efecte frizz.
Bine, bine, dar poți folosi drept CO-WASH un balsam obișnuit?
„NU! Pentru a curăța în mod eficient murdăria, grăsimea și impuritățile din păr ai nevoie de ingredientele speciale de curățare și de nivelul moderat de spumă dintr-un produs special de co-washing. Altminteri, dacă aplici pe rădăcini balsam obișnuit și masezi, buclele tale se vor îngreuna și scalpul nu se va curăța. De aceea, pentru a păstra sănătatea scalpului și părului recomand să folosești la spălare numai șampon sau un balsam 2 în 1, cu proprietăți de curățare.”, clarifică stilistul.
Citeste si: Uscarea părului cu aer rece: secretul unui păr strălucitor