CNAIR a desemnat Vodafone România câștigătorul contractului pentru implementarea sistemului electronic de tarifare rutieră, cu o ofertă de 224,49 milioane lei, fără TVA. Finanțarea provine din PNRR.
”Vineri, 21.03.2025, după finalizarea procesului de evaluare a ofertelor, CNAIR a comunicat rezultatul procedurii de atribuire a contractului pentru „Servicii de dezvoltare şi implementare a soluţiei informatice, inclusiv furnizarea de echipamente şi foftware de bază” în cadrul proiectului „Sistem electronic de tarifare rutieră” – Lot 1 – „Sistem informatic centralizat”. Ofertantul desemnat câştigător este VODAFONE ROMANIA SA cu preţul de 224.496.146 lei, fără TVA. Sursa de finanţare este PNRR”, anunţă CNAIR.

Durata pentru prestarea serviciilor de dezvoltare și implementare a soluției informatice este de 24 de luni, cu termen intermediar obligatoriu pe 01.01.2026, pentru finalizarea activității de „punere în producție a modulelor tarifare per kilometru (servicii web, aplicație mobilă, portal)”.
Reușită pentru Vodafone România. Obiectivul principal al contractului
Obiectivul principal al contractului este definirea și dezvoltarea unui nou sistem informatic integrat, destinat managementului, gestionării și controlului tarifelor pentru utilizarea infrastructurii rutiere, atât pe bază de timp (tip vinietă), cât și pe baza distanței parcurse.
Noua soluție de tarifare va include un sistem de tarifare bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare și vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) de până la 3,5 tone, precum și un sistem de tarifare în funcție de distanța parcursă (distance-based) pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone.
De asemenea, pentru autoturisme, autobuze, autocare și vehicule de transport marfă cu MTMA de până la 3,5 tone, va fi aplicat și un tarif de trecere (peaj) pentru utilizarea podurilor, tunelurilor și trecătorilor montane.
Noul sistem va include funcționalitățile actuale destinate vehiculelor de până la 3,5 tone, inclusiv migrarea datelor din sistemul centralizat existent, denumit Sistemul Integrat de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control al Rovinietei (SIEGMCR), și va adăuga funcționalitățile necesare pentru colectarea tarifului de trecere a infrastructurii rutiere pentru vehiculele cu MTMA mai mare de 3,5 tone.
Obiectivele specifice ale contractului sunt următoarele:
-Furnizarea echipamentelor hardware pentru două centre de date
-Instalarea și configurarea echipamentelor hardware în ambele centre de date
-Livrarea componentelor software
-Instalarea componentelor software în ambele centre de date
-Analiza, proiectarea și dezvoltarea modulelor software specifice proiectului
-Migrarea datelor din vechiul sistem de tarifare către noul sistem
-Oferirea de suport tehnic pe o perioadă de 5 ani pentru toate componentele sistemului