Miercuri, 11 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins solicitarea fostului primar al Sectorului 1 Clotilde Armand privind anularea raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI), prin care a fost declarată incompatibilă, forul considerând încă din 2022 că a ocupat simultan funcția de primar și manager într-un proiect cu fonduri europene. ANI a cerut, în raportul rămas definitv în instanță, ca Armand să nu poată ocupa o funcție publică timp de trei ani. În condițiile în care Clotilde Armand pierde procesul cu ANI, bifând cu doar câteva zile înainte reușita unui mandat de senator, se pune întrebarea ce se întâmplă cu acest din urmă mandat câștigat de fosta primăriță a Sectorului 1? Cel mai probabil, pentru că mandatele noilor parlamentari nu au fost încă validate, ea riscă să piardă locul de senator.
Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut astăzi hotărârea instanței de fond – Curtea de Apel București – din luna martie, pe care Clotilde Armand a criticat-o vehement. „Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Clotilde Armand riscă să piardă fotoliul de senator
Potrivit legii – fapt nuanțat de ANI încă din 2022 la întocmirea raportului -, persoana declarată incompatibilă nu mai poate ocupa o funcție publică timp de trei ani. În consecință, Clotilde Armand riscă să piardă fotoliul de senator, câștigat în urma recentelor alegeri parlamentare. „Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, au specificat oficialii ANI, odată cu întocmirea raportului în toamna lui 2022.
După fotoliul de primar, Clotilde Armand îl poate pierde și pe cel de senator
După ce a ratat un al doilea mandat consecutiv de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand a reușit, în urma scrutinului din 1 decembrie, să își adjudece din postura primului candidat pe lista USR un mandat de senator. Decizia de acum a magistraților în procesul ei cu ANI, o poate deposeda de statutul cucerit în urma alegerilor parlamentare. Clotilde Armand riscă să piardă mandatul de senator.
Comisia parlamentară, hopul validării statutului de senator al lui Clotilde Armand
Pentru validarea mandatelor noilor parlamentari este imperios necesar, potrivit legii, ca cele două camere – Senatul și Camera Deputaților – să aleagă, în prima lor şedinţă, o comisie compusă din 30 de deputaţi, care va delibera în privința validării candidatului. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, acesta fiind motivul principal pentru care Clotilde Armand riscă să rămână fără scaunul de senator, deși a câștigat alegerile pe listele USR. Legea prevede ca, în cel mult 4 zile de la constituirea sa, Comisia de validare să întocmească un raport în care vor fi nominalizaţi parlamentarii pentru care se propune validarea, invalidarea sau, după caz, amânarea validării mandatelor, cu motivarea pe scurt a propunerilor de invalidare sau de amânare.