Viena păstrează, pentru al treilea an la rând, primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii, întocmit de The Economist Intelligence Unit. Pe ce loc se află România în acest clasament.
Viena a obţinut din nou titlul de cel mai plăcut oraş din lume, iar Tel Avivul înregistrează cea mai importantă cădere din cauza Războiului din Fâşia Gaza, potrivit unui raport anual al The Economist Intelligence Unit (EIU), relatează AFP.
Capitala austriacă, pe primul loc în 2018 şi 2019, cu spaţiile sale verzi, oferta sa culturală importantă şi serviciile de calitate a revenit în 2022 în clasamentul realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU), o celulă de cercetare şi analiză afiliată săptămânalului britanic. Ea este urmată în top de Copenhaga, în Danemarca, oraşele elveţiene Zurich şi Geneva, australiene Melbourne şi Sydney, Calgary în Canada sau Osaka, în Japonia.
Parisul urcă uşor în clasament, pe poziţia 21, la egalitate cu Berlinul, New Yorkul rămâne pe locul 70, iar Moscova se clasează pe locul 98. Bucureștiul, capitala României, a urcat 5 poziții, până pe 94
Calitatea vieţii a progresat, în medie, în lume, însă ”această îmbunătăţire este marginală din cauza unor conflicte geopolitice, tulburări sociale şi o criză a locuinţelor”, se arată în studiu. În Orientul Mijlociu, Tel Avivul a coborât 20 de locuri în clasament, din cauza Războiului în Fâşia Gaza, în urma atacului de 7 octombrie.

Clasament mondial al calității vieții: Cel mai neprimitor oraș din lume
Invazia Ucrainei de către Rusia menţine Kievul în coada clasamentului, pe locul 165. Oraşul sirian Damasc, devastat de 13 ani de război civil, rămâne cel mai neprimitor oraş din lume.
Stabilitatea Europei a fost afectată de o multiplicare a manifestaţiilor ”în diverse domenii”, împotriva ascensiunii extremei drepte, politicii agricole a Uniunii Europene (UE) sau imigraţiei, notează EIU.
Studiul cuprinde 173 de oraşe, evaluate pe baza a 30 de criterii în domeniile stabilităţii, sistemului de sănătate, culturii, mediului, educaţiei şi infrastructurii.
Bucureștiul, capitala României, a urcat 5 poziții, până pe 94.Clasamentul include 173 de oraşe, evaluate pe baza a 30 de criterii în domeniile stabilităţii, sistemului de sănătate, culturii, mediului, educaţiei şi infrastructurii. Calitatea vieţii s-a îmbunătățit în unele zone ale lumii, însă acest lucru este umbrit de conflicte geopolitice, tulburări sociale şi o criză a locuinţelor, spun autorii noii ediții.
Orașul israelian Tel Aviv înregistrează cea mai abruptă cădere, de 20 de poziții (locul 112) din cauza războiului din Fâşia Gaza. La rândul său, capitala ucraineană Kiev se menține aproape de coada clasamentului (locul 165). Devastat de 13 ani de război civil, Damascul sirian rămâne cel mai neprimitor oraş din lume.
Clasament mondial al calităţii vieţii: Indicele de progres social
Pe de altă parte, după ce indicele care măsoară progresul social a avansat constant pe parcursul a peste zece ani, nivelul calității vieții și al bunăstării sociale a stagnat în 2023 la nivel global, conform celei mai recente ediții a Indicelui de Progres Social, care analizează aceste dimensiuni în 170 de țări și este efectuat de organizația non-profit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte. De-a lungul timpului, indicele de progres social la nivel global a crescut de la 58,34 în 2011, când studiul a fost realizat pentru prima dată, la 63,44 la sfârșitul anului 2023, nivel aproape neschimbat în comparație cu indicele de 63,75 din 2022, în contextul în care majoritatea țărilor au stagnat sau chiar au scăzut anul trecut, arată studiul.
România a urmat și ea tendința și a crescut de la 71,52 în 2011, la 75,24 în 2023, nivel care este însă în scădere ușoară față de anul precedent, când a fost 76,89. Țara noastră se situează astfel pe locul 44 din cele 170 de state analizate și se menține în rândul țărilor din a doua categorie, după Argentina, Barbados și Bulgaria. Studiul cuprinde șase categorii de țări, iar România a avansat în cea de-a doua categorie în 2022.
Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 170 de țări, în baza analizei a trei dimensiuni principale. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază – și anume hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală -, pentru cele care țin de bunăstare. Respectiv, la capitolul bunăstare – accesul la educație de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea și bunăstarea, calitatea mediului – și pentru elementele care țin de oportunități – drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea, accesul la educație avansată.

Clasament mondial al calității vieții: IPS – România s-a clasat pe locul 46 în lume
În baza punctajului acordat, țările din clasament sunt grupate în șase categorii, în mod descrescător.
În 2023, România s-a clasat pe locul 46 în lume la categoria nevoilor de bază, pe locul 49 din punctul de vedere al bunăstării și pe locul 46 la categoria oportunități. Analizând valorile atribuite fiecărei coordonate care intră în aceste trei categorii, țara noastră a obținut cele mai bune rezultate la nutriție și îngrijire medicală (locul 28), la locuință (locul 43), siguranță personală (locul 45) și informații și comunicații (locul 46). Pe de altă parte, coordonatele care înregistrează scoruri mai mici includ incluziunea socială (locul 71) și apa și salubritatea (locul 67).
Începând din 2011, lumea a înregistrat un avans constant al indicelui de progres social, însă, în 2023, pentru prima dată, nivelul calității vieții și al bunăstării sociale a scăzut la 63,44, de la 63,75 în 2022. Din 2011, patru țări au înregistrat o scădere a nivelului progresului social, și anume Venezuela (-6,18), Siria (-4,22), SUA (-1,40) și Marea Britanie (-0,39).
În ultimii 12 ani, 11 din cele 12 componente care alcătuiesc scorul global au crescut, cel mai mare avans fiind înregistrat de informații și comunicații (+19,55), locuință (+8,70) și apă și salubritate (+7,71). Pe de altă parte, din 2011 până în prezent, scorul a scăzut la categoriile drepturi și libertate de exprimare (-6,49).
Rezultatele globale ale Indicelui de Progres Social 2024 sunt disponibile aici, împreună cu rezultatele detaliate pentru România.