Clădirea Bancorex de pe Calea Victoriei – prima clădire modernă a Capitalei, are de azi un nou proprietar. Despre cine este vorba și cum se va transforma vestitul imobil, cunoscut în prezent sub denumirea de Bucharest Financial Plaza.
Clădirea Bancorex de pe Calea Victoriei are de astăzi un nou proprietar. Este vorba despre compania israeliană din domeniul imobiliar AFI Europe, care a anunțat în spațiul public faptul că va achita 27 de milioane de euro companiei austriece Immofinanz. În schimbul imobilului cunoscut în prezent sub denumirea de Bucharest Financial Plaza.
Renovată în 2012, clădirea Bancorex a atins standarde
Immofinanz face parte din grupul austriac CPI Property Group, care reprezintă cea mai mare companie de investiții din România de pe piața imobiliară. În prezent, compania are de plătit mai multe împrumuturi scadente, motiv pentru care dorește lichidarea mai multor proprietăți, de aici probabil și vânzarea în pierdere de 9 milioane de euro față de prețul achitat acum 3 ani pentru Bucharest Financial Plaza, potrivit sursei menționate.
La acest moment, AFI Europe este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața imobiliară din România, fiind al treilea cel mai mare proprietar de clădiri de birouri, cu un portofoliu de circa 1,4 miliarde de euro. Finalizată în 1998, clădirea Bancorex, redenumită ulterior myhive Victoriei, a fost prima clădire modernă de birouri din București și cea mai înaltă clădire din centrul orașului, având o suprafață construită de 38.703 metri pătrați.
Renovarea din 2012 a adus proprietatea la standarde moderne, iar acum deține o autorizație de construcție recent emisă pentru o renovare completă. Această autorizație, necesară pentru conversia într-o proprietate de Clasă A, a fost transferată cumpărătorului.
Ce spunea fostul director Bancorex, Răzvan Temeșan
„Bancorexul, ca şi celelalte active din economie, a fost distrus în mod intenţionat. Ce-i interesa pe ei era să pună gheara pe activele băncii fără să fie reevaluate contabil. Tipul ăsta de jaf a fost practicat cu toate activele băncii”, spunea Răzvan Temeșan, fostul director Bancorex, potrivit Digi 24.
Fosta Bancă de Comerţ Exterior avea în patrimoniu case de vacanţă, clădiri de birouri, hoteluri, terenuri şi locuinţe de serviciu. După falimentul din 1999, patrimoniul a ajuns pe mâna unor companii acum private, instituţii de stat şi personaje importante. 15 ani mai târziu, bunurile băncii sunt în continuare evaluate de instituţiile de stat la preţuri de zeci de ori mai mici decât valoarea pieţei., potrivit aceleiași surse.
Clădirea Bancorex va avea zone de relaxare
În urma noii autorizații de construcție, proprietatea renovată va oferi spații de birouri, zone comune și diverse facilități suplimentare, cum ar fi săli de conferințe, zone de relaxare și evenimente sociale pentru chiriași. Cu această nouă achiziție, AFI Europe ajunge la un total de peste 300.000 de metri pătrați închiriabili de spații de birouri în România, consolidându-și poziția de lider în industria imobiliară din țară.
AFI Europe vizează obținerea celei mai înalte certificări de sustenabilitate pentru această clădire, o prioritate pentru toate proprietățile din portofoliul AFI.
Clădirea Bancorex, unică în spațiul bucureștean
Bucharest Financial Plaza este o clădire unică, fiind considerată simbolul trecerii către o nouă infrastructură de afaceri, printre primele aliniate la standardele occidentale. Cunoscută informal sub numele de „Blocul Bancorex”, clădirea se află pe Calea Victoriei nr. 15, lângă Palatul CEC. Cu o suprafață construită totala de 38,703 m2, aceasta este prima clădire modernă construită în Capitală în anii ‘90, devenind în timp unul dintre imobilele emblematice ale centrului istoric.
Edilul Bucureștiului mai spunea, în postarea sa menționată mai sus, că vor fi executate lucrări de reconfigurare, de amenajare exterioară şi peisagistică. Potrivit primarului, lucrările au o durată de execuţie de 3 ani de la data de începerii. Termenul de valabilitate a autorizaţiei este de 2 ani de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuție.
”Se va remodela «Podium-ul» pentru a se putea amenaja terase înierbate care vor extinde spaţiul public spre clădirea CEC. De asemenea, se vor executa lucrări pentru eficientizarea energetică a clădirii, iar odată cu eliminarea parţială a etajelor se va îmbunătăţi vizibilitatea asupra clădirii CEC, şi a Magazinului Victoria. Toate intervenţiile vor respecta certificatul de urbanism, în baza avizelor obţinute, şi vor fi realizate conform expertizelor tehnice şi proiectului tehnic. Imobilul a fost construit în anul 1994 şi a funcţionat drept clădire de birouri, nefiind înscris pe lista monumentelor istorice”, arăta Nicuşor Dan.
Citiți și: Festival de cocktailuri la București. Începe World Flair Bartending Battle