Ediția a doua a evenimentului “Cișmigiu sub lupă” se va desfășura în perioada 8-9 august și va fi organizată de Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, în cadrul proiectului “Splendor Hortus”.
Programul:
Joi, 8 august : În timpul orelor 10:00 – 14:00, vizitaţi Chioşcul de fanfară din Parcul Cişmigiu pentru a afla mai multe despre fascinanta biodiversitate urbană însoţit de cercetătorii Muzeului Antipa. Veţi descoperi secretele vietăţilor din Parcul Cişmigiu şi veţi înţelege importanţa lor în ecosistemul nostru urban.
Într-o dimineaţă frumoasă, între orele 10:00 şi 14:00, veți avea ocazia să mergeți într-o aventură de observare a păsărilor prin Parcul Cişmigiu împreună cu dr. Andrei Ştefan. Veţi folosi binocluri sau camere de fotografiat pentru a identifica păsările după siluetă, culoare şi cântecul lor caracteristic. Descoperiţi specii minunate care trăiesc în parcurile noastre, mai mult decât cunoscutele „vrăbii şi ciori”.
Pentru a putea trage cele mai bune poze, organizatorii recomandă participanţilor să aibă cu ei un binoclu sau aparat foto personal
Între orele 10:00 și 14:00, dr. Oana Paula Popa şi dr. Ana Maria Krapal vor discuta despre melci și scoici pe care le puteți întâlni în apropierea așezărilor umane, parcuri, grădini, precum și în râuri și lacuri mai mari sau mai mici. Unele dintre aceste specii sunt autohtone și trăiesc în armonie cu mediul lor, în timp ce altele sunt specii invazive care au fost aduse neintenționat sau chiar intenționat în habitatul lor natural.
Între 10:00 și 14:00, dr. Alexandra Florina Popa și drd. Andreea Cătălina Drăghici vor discuta despre fluturi, albine, libelule, lăcuste, gândaci și alte insecte fascinante. Aceste creaturi extrem de diverse sunt prezentate prin prisma biologiei, ecologiei și utilității lor în mediul înconjurător, de la cele mai liniștite zone naturale până la cele mai aglomerate centre urbane.
Între orele 10:00 și 14:00, voluntarul Muzeului Sasha Scotniţchi va împărtăși din pasiunea sa pentru lumea vie, în special pentru plante. El va demonstra participanților cum pot observa și proteja diferite specii botanice curioase. De asemenea, copiilor le va arăta cum se pot face cercetări științifice asupra plantelor prin intermediul herbariului. Dr. Rozalia Motoc va prezenta participanților fascinanta lume în miniatură dezvăluită de microscopul electronic cu scanare (SEM).
La ora 11:00, dr. Cristina Constantinescu vă invită la Atelierul de microscopie “Fauna din sol”. Cei curioși vor avea oportunitatea de a descoperi viața care se află sub pașii lor prin intermediul microscopului.
Obiectivul acestei activități este să studiem biodiversitatea solului din Parcul Cișmigiu. Vom identifica principalele grupe de animale, lanțurile trofice care există în sol și importanța faunei în ciclul materiei.
La ora 11:00, copiii sunt așteptați la atelierul “Descoperă lumea fluturilor”, susținut de Cornelia Ţolea, specialist al muzeului. Aici vor putea învăța despre fluturii exotici care pot fi văzuți vara aceasta în sera din curtea Muzeului Antipa și despre speciile autohtone care împodobesc parcurile și zonele verzi din București. Atelierul va include și o parte practică, în care copiii vor face un produs handmade pe care îl pot lua acasă cu ei.
La ora 13.00, va avea loc un „Atelier ecologic” prezentat de Ruxandra Niţescu, specialist al muzeului. În timpul acestui atelier, copiii vor afla despre relaţia dintre om şi natură și despre conexiunile complexe dintre speciile de animale și plante din Parcul Cişmigiu. Ei vor înţelege cum diferitele părţi ale naturii interacţionează pentru a forma un ansamblu armonios. Prin cunoştinţele dobândite, participanţii vor fi încurajaţi să adopte un comportament mai responsabil față de mediul înconjurător. De asemenea, atelierul va implica o parte practică care va testa atenția, colaborarea și creativitatea participanților.

Participarea la ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile
În data de 14 iulie, între orele 14:00 şi 18:00, se va desfăşura în parc un atelier de astronomie organizat de specialişti din cadrul Institutului Astronomic Bucureşti al Academiei Române şi Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Echipa de proiect a Serviciului Ecologie Urbană din Primăria Municipiului Bucureşti se va alătura evenimentului. Atelierul va avea loc lângă Chioşcul de fanfară şi oferă participanţilor informaţii fascinante despre Univers, posibilitatea de a vizualiza planetele sistemului solar prin lunete performante şi admirarea unor machete speciale create pentru acest proiect.
În această seară, de la orele 18:00 până la 19:00, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” din cadrul Ministerului Apărării Naționale va avea un concert de muzică militară. Acest eveniment este deschis publicului și se va desfășura într-un cadru impresionant pentru a celebra curajul și sacrificiile soldaților noștri pentru apărarea națiunii. Nu ratați această oportunitate unică de a experimenta muzica militară într-un mod autentic și emoționant.
Pe data de 9 august, vineri : La ora 18.30, Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” va găzdui o expoziție temporară de fotografie intitulată “FotoSinteze. Parcurile din București #AranjateDeLiana”, deschisă în onoarea “Zilei Internaționale a Grădinilor Zoologice și Parcurilor”.
În parteneriat cu Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Institutul Astronomic Bucureşti al Academiei Române, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement București și CREART-Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, vom organiza un eveniment special dedicat „Zilei Internaționale a Grădinilor Zoologice și Parcurilor”. Alături de aceste instituții de prestigiu, vom sărbători frumusețea și importanța grădinilor zoologice și parcurilor într-o zi festivă.
CITIȚI ȘI: Cinema sub stele în parcuri din sectorul 6 București. Programul evenimentului