back to top
spot_img

Ciolacu anunță eliminarea „taxei pe boală” pentru anumite categorii de pacienți

Ciolacu a anunțat joi în ședința de Guvern o Ordonanță de urgență pentru scutirea de la plata contribuţiei pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a cazurilor de urgenţă. Reamintim că celebra taxă pe boală a stârnit controverse majore printre pacienți. Rămâne de văzut cum va fi primit anunțul premierului și dacă vor exista nemulțumiri.

Senatul a decis în februarie eliminarea impozitării cu 10% (contribuție la sănătate) a concediilor medicale. Decizia a fost luată după ce senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus un amendament în acest sens, care a trecut de comisii si apoi de plen.

USR a organizat un protest la uşa ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, pe care îl acuză că de aproape 100 de zile bagă mâna în buzunarul românilor prin „taxa pe boală”.

Potrivit USR, Guvernul Ciolacu a încasat până acum 30 de milioane de euro de pe urma acestei taxe şi va mai încasa 10 milioane de euro în luna aprilie.

4 aprilie 2024 Ciolacu anunță eliminiarea „taxei pe boală” pentru anumite categorii de pacienți
Ciolacu anunță eliminiarea taxei pe boală pentru anumite categorii de pacienți

Ciolacu: „Chemăm toată conducerea Casei de Sănătate să lucreze azi la Guvern”

„Începem astăzi prin a rezolva, așa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență”, a anunțat Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.

„Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern, pentru că acest act trebuie aprobat astăzi, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a mai spus premierul.

Prim-ministrul a subliniat că prin aceeași Ordonanță sunt alocați bani pentru mamele cu venituri mici.

„Prin același proiect sprijin tinerele mame defavorizate cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenție este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2000 de lei acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut, până în anul 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro din fonduri europene”, a completat premierul.

4 aprilie 2024 Ciolacu anunță eliminiarea „taxei pe boală” pentru anumite categorii de pacienți
Ciolacu anunță eliminiarea taxei pe boală pentru anumite categorii de pacienți

Concedii medicale vizate de contribuția de 10% pentru sănătate:

  • concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă;
  • concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă;
  • concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
  • concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice;
  • concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

Sunt excluse de plata CASS indemnizațiile acordate angajaților care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002.

Indemnizația pentru concediul medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului în primele cinci zile, după care de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

Vasile Barbu completează că ar fi nevoie de un audit realizat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care „să depisteze dacă s-a justificat sau nu cum i s-a dat concediu medical cuiva pentru nouă luni de zile” de exemplu.

 

CITIȚI ȘI:

Un nou impozit: taxa pe boală

author avatar
Vlad Andreea Redactor

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...