Iepuraşii şi ouăle de ciocolată vor costa mai mult în apropierea sărbătorilor de Paște. Motivul scumpirii dulciurilor îl reprezintă dublarea în decurs de trei luni a cotaţiilor futures la cacao, potrivit Bloomberg.
La Bursa de la New York, cel mai tranzacţionat contract la cacao a fost mai mare de 8.900 de dolari tona. Acesta este cel mai ridicat nivel atins vreodată.
Arborii de cacao din vestul Africii, cea mai importantă regiune pentru culturile de cacao, au fost afectaţi de boli şi de anumite fenomene meteo extreme.
Acest lucru ar putea determina un deficit de aprovizionare la nivel mondial, pentru al treilea an consecutiv. Fabricile de procesare au probleme din cauza opririi activităţii. De asemenea, noile norme de mediu care ar urma să fie aplicate importatorilor europeni crează unele dificultăți în aprovizionarea cu boabe de cacao.
Trendul de creștere a cotaţiilor la cacao este accelerat înainte de Paşte
Aceasta este o importantă sărbătoare unde se consumă de Paşte multă ciocolată în ţări cum ar fi SUA, Brazilia şi Marea Britanie. Deşi producătorii de ciocolată cumpără boabele de ciocolată în avans, scumpirile de la bursă se fac resimțite. Astfel, unele tablete de ciocolată se scumpesc, se produc într-un gramaj mai mic sau sunt umplute cu alte arome pentru a nu fi resimțită scumpirea.

„Adevăratul cost al ciocolatei nu a fost mult timp văzut de consumatori”
Preţurile persistent scăzute pentru producători şi schimbările climatice au dus la valorile record ale cotaţiilor futures la cacao. Este un şoc pentru unii dar era previzibil”, a apreciat Emily Stone, fondatorul distribuitorului de cacao Uncommon Cacao. Consumatorii sunt afectaţi de creşterea preţurilor și a inflaţiei după pandemie. În ultimul an, preţul mediu al ouălor de ciocolată în SUA s-a majorat cu 12%, potrivit datelor companiei de cercetare NIQ. Locuitorii unui număr de 44% din gospodării spun că acum cumpără mai puţină ciocolată sau dulciuri din cauza creșterii prețurilor. În Marea Britanie, preţurile unor mărci celebre de ouă de ciocolată s-au majorat cu până la 50%, potrivit grupului consumatorilor „Which?”.Modificările preturilor reflectă doar o mică parte din cotaţiile ridicate la cacao.

Acest lucru deoarece ingredientul folosit pentru dulciurile de Paşte a fost probabil cumpărat în trimestrul patru din 2023 sau mai devreme.
Producătorul elveţian de ciocolată Lindt & Spruengli AG anunţa luna aceasta că va majora preţurile în 2024 şi în 2025, din cauza creșterii prețurilor materiilor prime. Deşi este probabil ca unele companii să detină stocuri ieftine pentru a acoperi producţia în următoarele şase luni, acestea vor opta probabil pentru creșteri graduale de preţuri în loc să crească brusc prețurile, a apreciat Judy Ganes, preşedintele J Ganes Consulting.
Citiți și
Serialul de pe Netflix care în trei zile a spulberat orice concurență