Cine vrea „să uite” de Covid. Raport al serviciilor de informaţii americane

Serviciile de informaţii americane au dat asigurări, într-un raport făcut public vineri, că nu au dovezi care să sugereze că virusul bolii COVID-19 a fost creat într-un laborator din China, dar nu s-au pronunţat cu privire la originea pandemiei, relatează AFP.

Conform raportului, Washingtonul nu are informaţii care să susţină afirmaţia, apărută recent, potrivit căreia trei oameni de ştiinţă de la laboratorul de virusologie din Wuhan au fost printre primii infectaţi şi ar fi putut crea ei înşişi virusul.

Biroul care coordonează toate agenţiile de informaţii americane (ODNI) scrie, în acest raport declasificat, că oameni de ştiinţă din laborator au efectuat manipulări genetice asupra unor coronavirusuri similare cu cel aflat la originea COVID-19. Dar SUA “nu au nicio informaţie” că au făcut acest lucru pe virusul propriu-zis (SARS-CoV-2) ce determină COVID-19 sau pe o tulpină foarte apropiată.

Publicarea acestui raport destinat Congresului (parlamentul SUA) intervine la trei luni după ce parlamentarii au cerut mai multe informaţii despre ceea ce ştiu serviciile secrete americane despre originea COVID-19, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019.

Se respinge cu tărie ipoteza unei arme biologice

ODNI, deşi exclude teoria ingineriei genetice, afirmă că diferitele servicii de informaţii sunt împărţite între două teorii şi nu se pronunţă asupra uneia: o apariţie naturală a pandemiei, de exemplu prin transmitere animală, sau o scurgere accidentală dintr-un laborator.

Coronavirusurile studiate în laboratorul din Wuhan, împreună cu armata chineză, “erau prea îndepărtate pentru a fi fost implicate în crearea SARS-CoV-2”, notează documentul, care respinge cu tărie ipoteza unei arme biologice. Raportul de sinteză atacă, de asemenea, teoria potrivit căreia trei dintre oamenii de ştiinţă care lucrau la coronavirusuri în acest laborator au contractat COVID-19 în timp ce acesta apărea.

Raportul american arată că unii cercetători s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, unii cu simptome de COVID-19, alţii nu. Comunitatea serviciilor de informaţii “continuă să creadă că aceste informaţii nu confirmă şi nici nu infirmă vreo ipoteză privind originile pandemiei, întrucât simptomele cercetătorilor ar fi putut fi cauzate de numeroase boli”, se mai arată în raport. Majoritatea comunităţii ştiinţifice este în favoarea ipotezei transmiterii de către un animal sălbatic.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE