Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat recent un proiect de lege bipartizan care, dacă va deveni lege, ar forţa ByteDance fie să renunţe la aplicaţia sa globală emblematică, fie să se confrunte cu o interzicere efectivă a TikTok în SUA. Analiștii vorbesc însă despre un „mare plan” care s-ar afla în spatele întregii povești.
ByteDance a fost evaluat la 220 de miliarde de dolari la ultima rundă de finanţare din 2023, potrivit datelor PitchBook. Deşi o evaluare discretă pentru TikTok nu a fost imediat clară, orice preţ de vânzare pentru divizia din SUA ar fi probabil mai mic. Cel mai valoros activ al TikTok şi, pentru legislatori, cea mai îngrijorătoare armă, este algoritmul său, care oferă utilizatorilor conţinut personalizat şi a fost dezvoltat în China.
Orice vânzare a TikTok fără algoritm ar fi semnificativ mai puţin atractivă pentru potenţialii cumpărători. Ok, dar cine vrea de fapt platforma? Se pare că însuși fostul Trezorerier al Statelor Unite.
Afaceri și încrengături
Fostul secretar al Trezoreriei Steven Mnuchin construieşte un grup de investitori pentru a achiziţiona TikTok de la ByteDance, deoarece o lege bipartizană din Congres ameninţă existenţa platformei de socializare în SUA, potrivit CNBC. Camera Reprezentanţilor a adoptat miercuri un proiect de lege bipartizan care, dacă va deveni lege, ar forţa ByteDance fie să renunţe la aplicaţia sa globală emblematică, fie să se confrunte cu o interzicere efectivă a TikTok în SUA.
”Cred că legislaţia ar trebui să treacă şi cred că ar trebui vândută”, a declarat joi Mnuchin, care conduce Liberty Strategic Capital, pentru emisiunea ”Squawk Box” de la CNBC.
De atunci, Trump a inversat cursul şi s-a declarat împotriva interzicerii TikTok. TikTok nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
O „influență pernicioasă”
Legislatorii de ambele părţi ale culoarului au evidenţiat extinderea TikTok în SUA – după propriile estimări, 170 de milioane de americani folosesc aplicaţia – ca oferind guvernului chinez acces rapid şi influenţă asupra SUA. Marii investitori în tehnologie, inclusiv Peter Thiel, Vinod Khosla şi Keith Rabois, au condamnat public sau în privat platforma de socializare, drept o influenţă pernicioasă.
Cine mai e interesat de TikTok
Proiectul de lege se îndreaptă acum către Senat, unde viitorul său este incert, deşi preşedintele Joe Biden a spus că va semna legislaţia dacă ajunge la biroul său. Mai sunt si alti cumparatori interesati. Wall Street Journal a anunţat duminică că fostul CEO al Activision Blizzard, Bobby Kotick, prezintă o posibilă preluare unor potenţiali parteneri.
Cu toate acestea, rămâne neclar dacă guvernul chinez va permite ByteDance să vândă TikTok unui cumpărător din SUA.
TikTok a făcut lobby împotriva proiectului de lege, inclusiv o prezentare concertată la baza sa de utilizatori şi prin videoclipuri de pe platforma sa.
Citiți și:
Lady Gaga nu se dezminte: Ce înseamnă misteriosul „Tik Tok Tik Tok”