Cineva și-a exprimat interesul de a deveni proprietar al platformei social media TikTok din SUA. Platforma este deținută în prezent de firma chineză de tehnologie ByteDance.
Omul de afaceri și investitorul canadian Kevin O’Leary, în vârstă de 70 de ani, și-a exprimat interesul de a deveni proprietar al platformei social media în SUA înainte ca aceasta să fie interzisă în Statele Unite la 19 ianuarie. Vânzarea operațiunilor din SUA ale TikTok reprezintă o condiție pentru evitarea interzicerii platformei. Ca un fapt inedit: dacă nu știați TikTok nu este disponibilă în China, unde ByteDance operează aplicaţia Douyin, care, spre deosebire de versiunea internaţională, este supusă cenzurii stricte şi reglementărilor autorităţilor chineze.
Revenind la TikTok pe tărâm american, aceasta va fi interzisă în SUA pe 19 ianuarie, cu excepția cazului în care compania-mamă a companiei, ByteDance din Beijing, poate găsi un cumpărător pentru afacerea sa americană.
Kevin O’Leary a făcut anunțul în emisiunea „The Story with Martha MacCallum” de la Fox News de luni, 6 ianuarie. Însă O’Leary a specificat că că propunerea sa de cumpărare ar avea nevoie de ajutorul președintelui ales Donald Trump: „Trump va fi cel cu care va trebui să lucrăm pentru a încheia afacerea în lunile următoare. Așa că am vrut să îl anunț, la fel ca și pe ceilalți membri ai cabinetului său, că facem asta și că vom avea nevoie de ajutorul lor”, a declarat personalitatea de televiziune, potrivit The Wrap.
Cine ar putea fi partener la o eventuală „afacere” TikTok
În plus față de comentariile sale din timpul segmentului Fox News, O’Leary a folosit X (cunoscut anterior ca Twitter) pentru a anunța că fostul proprietar al echipei Dodgers, Frank McCourt, va fi partenerul său pentru afacerea TikTok.
În tweet-ul său, O’Leary a declarat că este „încântat” de oportunitatea de a se asocia cu Project Liberty a lui McCourt. „Nu este vorba doar despre cumpărarea activelor TikTok din SUA. Este vorba despre ceva mult mai important: protejarea vieții private a 170 de milioane de utilizatori americani. Este vorba despre împuternicirea creatorilor și a micilor întreprinderi. Și este vorba despre construirea unei platforme care să acorde prioritate OAMENILOR în fața algoritmilor”, a scris el.
„TikTok are un potențial imens, nu doar ca instrument pentru creatori, ci și ca motor al unui impact economic și social semnificativ. Împreună, lucrăm pentru a crea o platformă deținută de americani, care este sigură, inovatoare și vă pune pe VOI în controlul datelor și al relațiilor dvs. digitale”, se încheie tweet-ul lui O’Leary. El a inclus, de asemenea, linkul către un comunicat de presă, care menționează modul în care O’Leary „a ajutat să conducă spre succes nenumărate întreprinderi și start-up-uri”.
Un „TikTok mai bun”?
„Este clar că viziunile noastre pentru o platformă centrată pe oameni, deținută de americani, sunt strâns aliniate, iar eforturile noastre combinate vor da un impuls semnificativ ofertei populare, în timp ce termenul limită de 19 ianuarie pentru vânzarea TikTok se apropie cu pași repezi”, a declarat McCourt.
„Kevin și cu mine, împreună cu miile de susținători care au venit să sprijine The People’s Bid, credem cu tărie că putem construi un TikTok mai bun – unul care să ne protejeze securitatea națională și să devină o platformă sigură, securizată, în care milioane de utilizatori ai aplicației vor avea încredere. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu președintele ales Trump pentru a salva TikTok”.
Platforma se confruntă cu acuzații de spionaj în Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a demarat o anchetă pentru afirmațiile că a fost folosită pentru a influența alegerile prezidențiale din România în favoarea unui candidat de extremă dreaptă.
„Deci este TikTok un instrument de spionaj pentru Beijing, o aplicație distractivă sau ambele?”, titrează Bangkok Post. UE cercetează dacă victoria surpriză a candidatului la președinție Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a fost ajutată de amestecul Rusiei și de „tratamentul preferențial” din partea TikTok, potrivit aceleiași surse.
Fenomen pentru tineri
Este a treia investigație pe care comisia a lansat-o împotriva TikTok, care riscă amenzi de până la șase la sută din cifra de afaceri globală. Platforma a declarat că a întreprins „acțiuni solide” pentru a combate dezinformarea legată de alegeri. Rusia a negat amestecul în vot.
În aprilie, Statele Unite au adoptat o lege prin care proprietarul chinez al TikTok, ByteDance, să vândă platforma până pe 19 ianuarie, pe motiv că a permis Chinei să acceseze datele despre utilizatorii din SUA. Dacă nu, platforma ar fi interzisă în Statele Unite. TikTok a recunoscut că angajații ByteDance din China au accesat datele americanilor, dar a negat că a furnizat date autorităților chineze.
Pentru a proteja datele, guvernul SUA, Comisia Europeană și guvernul Marii Britanii au interzis deja TikTok de pe dispozitivele de lucru ale angajaților lor în 2023. Dar interdicțiile nu au oprit creșterea TikTok. Cu peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, platforma reprezintă un fenomen pentru tinerii atrași de derularea nesfârșită de videoclipuri ultra-scurte.
Citiți și: Când s-a văzut președintele Biden cu vedete TikTok