Azi începe cea de-a 3-a ediție a Influencer Accelerator, eveniment în cadrul căruia o serie de influenceri te pot învăța cum să…influențezi mai bine. Dacă știi să citești printre rânduri, vei vedea cum se oglindesc puținele „profesii” (din păcate) care vor mai rămâne pe lista profesiilor viitorului: marketing digital, influencer, creator de conținut…
Odată cu dispariția unor cariere, altele vor fi create pentru a răspunde noilor nevoi. Iar pe lista cu profesiile viitorului care vor fi la mare căutare pe piața muncii în următorii ani figurează și creator de conținut, precum și profesionist în marketing digital, potrivit portalmanagement.ro.
„După un an de la lansare, două ediții și zeci de absolvenți, Influencer Accelerator dovedește că este un program educațional cu impact real în industrie. Am descoperit și am lansat influenceri responsabili, iar diploma IAM Certified este dovada educației, eticii și profesionalismul creatorilor de conținut care trec prin această școală”, spune Florin Grozea, CEO MOCAPP și Pilot IAM, și el pe lista „mentorilor” care vor îndruma doritorii de o mai bună influențare. Care mai adaugă că diplomele IAM Certified sunt evidențiate în profilurile creatorilor din aplicația IAM, facilitând relațiile cu agenții de publicitate și branduri.
A fost deja anunțată lista de „mentori” din noua ediție a acestui program care începe pe 21 octombrie. Creatorilor de conținut din România le va fi oferit, prin intermediul acestui program, acces la webinarii live și o curiculă completă, concepută pentru a dezvolta abilități profesionale esențiale în marketingul digital. Printre cei 18 Mentori care vor ghida creatorii de conținut pe parcursul celor 3 luni de program sunt personalități de top din industrie, cu expertize în diferite zone ale publicității online: directori de marketing, brand manageri, experți în comunicare, juriști și avocați, influenceri de succes, manageri de influenceri (iată, o altă nouă „profesie”).

Directorul TikTok Live România va dezvălui secrete ca să fii un bun influencer
Printre „mentori” se numără și Alexia Eram, fiica prezentatoare TV Andreea Esca, care recent a primit titlul de influencerul anului 2024, fiind premiată la Digital Diva of the Year 2024 și Influencer Awards 2024. Ea va împărtăși din „experiența sa în construirea unei prezențe online autentice”.
Ce vor face ceilalți „mentori”? Laura Savu, Director TikTok Live România, va dezvălui secretele folosirii platformei TikTok pentru a crește audiența și engagement-ul. Diana Coman, cunoscută ca Profa de Social Media va aborda strategii de branding personal și bune practici în marketingul digital. Denisa Constantinoiu, expert digital marketing și consultant de comunicare, va prezenta tactici aplicabile în campanii cu creatori. Dana Nacu, Content Marketing & Social Media Lead ING, va vorbi despre relația cu brandurile și procedurile dintr-o campanie cu influenceri.
Andreea Borbel (avocată) și Ana-Maria Udriște (avocat, fondatoare Avocatoo) vor explica legislația aplicabilă colaborărilor între branduri și influenceri. Alex Adam, Social Media Coordinator la Samsung, va vorbi despre strategii de monetizare inteligentă. Cristina Stroiu, Influencer Marketing Manager la agenția Golin, va explica rolul agențiilor de publicitate și de PR în ecosistemul industriei, și modul în care creatorii pot fi vizibili în piața de advertising. Miruna Corneanu, manager de talente, va oferi sfaturi despre cum să colaborezi cu agențiile de influenceri și să valorifici oportunitățile de parteneriat. Edi Brandabura, creator de conținut de succes pe YouTube și TikTok, va discuta despre importanța conținutului creativ în era digitală.
Firme, companii, influenceri, toate duc la interese de marketing în societatea consumeristă pe care deja o trăim și care prefigurează viitorul cu sloganul „nimic fără consum”.
Influencer. Nu e jobul de vis, dar…
La finalul programului, creatorii de conținut vor susține un examen pentru a obține certificarea IAM Certified, un atestat care se dorește un standard în industrie. Această certificare demonstrează că influencerul a parcurs toate modulele educaționale și a fost validat de către experții MOCAPP. Atestatul este un avantaj competitiv pentru creatorii care doresc să colaboreze cu agenții de top din România. „O carieră în marketing digital nu este neapărat jobul de vis la care aspiră majoritatea oamenilor în timp ce sunt la școală. Dar când luați în considerare oportunitățile din acest domeniu dinamic, veți vedea că perspectiva carierei în marketing digital nu este decât pozitivă și va continua să fie așa”, notează simplilearn.com.
Potrivit aceleiași surse, marketingul digital reprezintă o formă de marketing în care companiile își promovează produsele și serviciile prin platforme digitale precum rețelele sociale, e-mailurile, blogurile și publicitatea digitală. Procesul include construirea unei prezențe digitale și crearea de campanii pentru a viza publicul potrivit. Scurt și la obiect.
Unul dintre motivele pentru care o carieră de marketing digital este atât de interesantă este că domeniul evoluează constant pe măsură ce sunt introduse diferite platforme, mai adaugă sursa. Un manager de marketing digital analizează întotdeauna tendințele și vede cum acestea influențează descoperirea. Construirea experienței în marketing digital cuprinde aproape fiecare aspect al prezenței online a unui brand. Pe măsură ce motoarele de căutare lansează noi actualizări, managerii de marketing digital determină modul în care acestea influențează clasamentele site-urilor web. De acolo, întreaga echipă de marketing lucrează împreună pentru a crea o strategie.
De ce rolurile posturilor de marketing digital sunt viitorul?
Răspunde tot simplilearn.com. În timp ce marketingul tradițional își are încă locul în lume, marketingul digital preia rapid puterea datorită accesibilității și analizei. Managerii de marketing sunt acum capabili să vadă exact de unde vin oamenii, ce fac ei pe site și care tactici produc cele mai mari beneficii. Această abordare bazată pe date face mai ușor pentru profesioniști să-și demonstreze valoarea și pentru lideri să vadă care strategii sunt cele mai eficiente.
Piața de marketing digital este de așteptat să se extindă cu 32,1% până în 2028, după cum mai evidențiază sursa, cu o valoare de 24,1 miliarde USD. Vor fi aproape 6 miliarde de utilizatori de internet până în 2027. Cererea de marketeri digitali calificați va crește mult în următorii ani. „Toți acești factori arată că acum este cel mai bun moment pentru a învăța noi abilități și a-ți începe cariera!”, mai concluzionează site-ul menționat.
Potrivit LinkedIn, rolul „Specialist în marketing digital” este printre primele 10 locuri de muncă cele mai solicitate, cu 860.000 de locuri de muncă deschise. Cea mai solicitată experiență în marketing digital include rețelele sociale, strategia de conținut, SEO, analiză și multe altele.
Marketingul digital va conduce lumea
Deoarece există atât de multe fațete ale strategiei de marketing digital, numărul de locuri de muncă conexe este destul de mare. De fapt, industria se confruntă cu o criză – deficitul de competențe digitale. Un sondaj LinkedIn a constatat o lipsă de aproximativ 230.000 de profesioniști în marketing digital în marile zone metropolitane din SUA. Cu atât de multe locuri de muncă și nu sunt suficienți profesioniști pentru a le ocupa, acum este momentul perfect pentru a începe în marketingul digital.
Pe măsură ce începeți să activați în marketingul digital, este important să înțelegeți specialitățile cheie din industrie. Există multe funcții de marketing digital de luat în considerare, fiecare având propriile seturi de abilități de stăpânit. Dacă e să ne referim la copywriting, pe măsură ce câștigați experiență în marketing digital, vă veți da seama cât de mult este implicat un copywriter. El produce o gamă largă de conținut, inclusiv sloganuri, descrieri de produse, e-mailuri, anunțuri și multe altele. Copywriterii chiar produc conținut non-digital, cum ar fi poștă directă și scripturi video. Exact ce spuneam la început: marketingul digital va conduce lumea. Și nu e un motiv de bucurie, dar aceasta e un subiect pentru altă analiză.
Citiți și: Profesia de influencer, muncă grea și prost plătită?