Sotheby’s Holdings Inc., Paris Hilton, Justin Bieber și alte vedete – cu toții sunt dați în judecată de către un grup de investitori. Este vorba despre o licitație și promovare din 2021 a celebrelor jetoane nefungibile (NFT) Bored Ape Yacht Club, în urma prăbușirii prețurilor la obiectele de colecție promovate de celebrități, potrivit CNN.
Cei patru principali reclamanți numiți în acțiunea colectivă susțin că casa de licitații a „promovat în mod înșelător” NFT-urile și s-a înțeles cu creatorul Yuga Labs pentru a le umfla artificial prețurile. Sotheby’s se numără printre cei 30 de inculpați numiți în proces, celebrități precum Justin Bieber și Paris Hilton fiind, de asemenea, acuzate că promovează colecția NFT fără a dezvălui legăturile lor financiare cu aceasta.
Potrivit instrumentului de urmărire a pieței de criptomonede CoinGecko, ilustrațiile digitale colorate ale maimuțelor pot fi acum cumpărate cu doar 52.445 USD. În mai 2022, cel mai ieftin ar fi costat peste 400.000 USD. În septembrie 2021, Sotheby’s a vândut peste 100 de NFT-uri unui singur cumpărător, într-o licitație online pentru mai mult de 24 de milioane de dolari, depășind estimarea înainte de vânzare de la 12 la 18 milioane de dolari.
Casa de licitații Sotheby’s și mai multe celebrități sunt acuzate de înșelătorie Procesul, care a fost intentat inițial în decembrie fără a numi Sotheby’s drept pârât, susține că vânzarea a fost „înșelătoare” și că casa de licitații a fost angajată de compania blockchain Yuga Labs pentru a „genera interesul investitorilor și face hype în jurul mărcii Bored Ape”.
Cine e vinovat, de fapt? Toți se „scuză”
Într-o declarație trimisă prin e-mail către CNN, casa de licitații a spus: „Acuzațiile din acest proces sunt fără temei, iar Sotheby’s este pregătită să se apere cu fermitate”.
Reprezentanții lui Paris Hilton, pe care procesul o acuză că „și-ar fi prefăcut interesul” în NFT pentru câștiguri financiare, și Justin Bieber nu au răspuns solicitărilor CNN de a comenta. Între timp, un purtător de cuvânt al Yuga Labs a declarat, prin e-mail: „Credem că aceste noi acuzații, precum cele din iterația anterioară a acestei plângeri oportuniste, sunt complet lipsite de fonduri sau de fapte. Ca și companie de media și tehnologie, Yuga Labs a împuternicit comunități puternice de entuziaști și antreprenori să inoveze, să se conecteze și să construiască. Creativitatea lor a stimulat proiecte conduse de comunitate care au captat imaginația oamenilor din întreaga lume. Aceasta este povestea care merită spusă”.
Investitorii, un termen pe care purtătorul de cuvânt al Yuga Labs l-a respins, numindu-i în schimb „presupuși cumpărători ai produselor noastre”, vor un proces cu juriu și au solicitat despăgubiri de peste 5 milioane de dolari.
La ce folosesc NFT-urile. Cine manipulează piața
Piața NFT este în cădere liberă NFT-urile sunt folosite pentru a transforma opere de artă și alte obiecte de colecție digitale în active unice, verificabile, care pot fi tranzacționate prin blockchain. Prețurile au crescut în 2021, cu un NFT al fondatorului Twitter, primul tweet al lui Jack Dorsey, vândut pentru 2,9 milioane de dolari, un clip video cu LeBron James făcând un slam dunk care a adus peste 200.000 de dolari și un GIF „Nyan Cat” care a costat 600.000 de dolari. Prima lucrare de artă virtuală NFT vândută la o casă de licitații majoră, „Everydays: The First 5000 Days” realizată de un artist digital care se numește „Beeple”, a câștigat un record de 69 de milioane de dolari la rivalul Sotheby’s, Christie’s. Bored Ape Yacht Club, o colecție de 10.000 de NFT găzduite pe blockchain-ul Ethereum, a fost lansată în aprilie 2021.
Imaginile prezintă maimuțe din desene animate cu caracteristici și accesorii generate de computer, cum ar fi blana aurie, ochi laser, „haine hip hop”, un bentiță „bucătar sushi” sau o pălărie de marinar. Procesul împotriva creatorului lor numește și alte câteva companii implicate în promovarea NFT-urilor, cum ar fi gigantul de îmbrăcăminte sport Adidas, susținând că au conspirat într-o „schemă vastă” de a umfla artificial prețurile.
Între timp, compania de criptoplăți MoonPay este acuzată și de manipulare a pieței. În acuzații se spune că Yuga Labs a folosit MoonPay pentru a „plăti discret cohortele de celebrități” și pentru a face ca interesul pentru NFT să „pară a fi organic”, mai degrabă decât rezultatul unei promoții plătite.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/piata-de-nft-uri-e-in-cadere-libera-si-se-umple-cu-procese-paris-hilton-si-justin-bieber-dati-in-judecata-2468653
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.