Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Parisa împărțit lumea în două. În timp ce unii sunt extaziați de ceea ce a pus în scenă un regizor de 42 de ani, ales de Macron personal, alții consideră că festivitatea a fost un mare kitch cu multe elemente de blasfemie, având în vedere scena “Cina cea de taină”. Ei bine, “creierul” operațiunii este Thomas Jelly, cunoscut pentru abordările sale îndrăznețe și un reprezentant al minorității LGBTQ+.
Thomas Jolly este considerat un rebel al teatrului francez, după cum spune criticul de teatru francez Joëlle Gayot în Le Monde: pentru care „scena de teatru este prea mică”. De aceea, a avut la dispoziție tot centrul Parisului și râul Sena. Și Biblia, se pare. Scena biblică “Cina cea de taină” i-a servit drept model pentru o parodie odioasă, motiv pentru care mai mulți sponsori s-au retras din evenimentul sportiv care are loc acum la Paris.
Cine e Thomas Jolly, regizorul scenei “Cina cea de taină” de la Paris
Jolly a devenit cunoscut pe scena teatrului european în 2014, când a pus în scenă un spectacol maraton de 18 ore la Avignon, reunind cele trei părți ale piesei „Henry al VI-lea” de Shakespeare. În 2022, el a continuat acest proiect ambițios cu „Richard al III-lea”, interpretând chiar el rolul principal într-un show de 24 de ore.
Pentru ceremonia olimpică, Jolly a colaborat cu scriitoarea Leïla Slimani, istoricul Patrick Boucheron, scenarista de televiziune Fanny Herrero și dramaturgul Damien Gabriac, desemnați co-autori de către Paris 2024. Coregrafa Maud Le Pladec a fost responsabilă de momentele de dans și coregrafia întregului eveniment, potrivit capital.ro.
Spectacolul a avut un accent puternic pe incluziune, un aspect dorit de la bun început de Jolly, care a declarat în numeroase interviuri că ceremonia ar trebui să reprezinte cât mai multe persoane. Totuși, acest demers a generat controverse. Un moment în care Cina cea de Taină a fost parodiată într-un dans sexualizat al unor travestiți, incluzând un copil, a stârnit critici în media.
Macron i-a mulțumit lui Thomas Jolly pentru sh0w-ul de la Jocurile Olimpice de la Paris
În 2022, a fost desemnat director artistic al celor 4 ceremonii care marchează Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice din Paris 2024. Pe atunci, președintele Paris 2024, Tony Estanguet, declara „acordând direcția artistică a ceremoniilor lui Thomas Jolly este o alegere curajoasă, dar în acord cu viziunea noastră”.
De altfel, The Spectator scrie că Thomas Jolly este favoritul lui Macron. Președintele Franței i-a mulțumit public lui Jolly pentru cum a arătat festivitatea de deschidere.
„Mulțumim lui Thomas Jolly și geniului său creativ pentru această ceremonie grandioasă. Mulțumesc artiștilor pentru acest moment unic și magic. Mulțumesc poliției și serviciilor de urgență, agenților și voluntarilor. Mulțumesc tuturor celor care au crezut în asta. Vom vorbi despre asta peste 100 de ani! AM FĂCUT-O!”, a scris Macron pe Twitter, asumându-și clar „paternitatea” acestui spectacol.

Parodierea momentului biblic “Cina cea de taină” a stârnit reacții dure în lumea întreagă
În centrul imaginii, la masă, a apărut Barbara Butch – cunoscută pentru activismul LGBTQ+, precum și pentru faptul că militează pentru acceptarea persoanelor cu kilograme în plus – care a fost plasată în locul lui Iisus Hristos și a purtat pe cap o aureolă. Mai mult, în dreapta și în stânga ei s-au aflat mai mulți travestiți.
Podcasterul american Clint Russell a scris în mediul online: „Este o nebunie. Deschiderea evenimentului tău prin înlocuirea lui Iisus și a ucenicilor de la Cina cea de Taină cu bărbați în travesti. Există 2,4 miliarde de creștini pe pământ și se pare că Jocurile Olimpice au vrut să le declare cu voce tare tuturor, chiar de la poartă: NU SUNT BINEVENIȚI!”.
Autorul Matt Walsh a adăugat: „Jocurile Olimpice se deschid prin ridiculizarea demonică a credinței creștine”. Marion Marechal, o deputată franceză în Parlamentul European, a transmis pe platforma X (fostul Twitter): „Către toți creștinii din întreaga lume care urmăresc ceremonia de deschidere de la Paris și care se simt jigniți de parodierea Cinei celei de Taină, le transmit să știe că nu Franța este inițiatoarea, ci o minoritate a extremei de stânga!”.
Elon Musk, s-a alăturat criticilor, precizând: „A fost extrem de lipsit de respect pentru creștini”.
Citește și: Manuela Hărăbor, despre blasfemia de la Paris: ”Lupta dintre lumină și întuneric este acum pe față”
Biserica Ortodoxă Română, reacție la blasfemia de la Paris
Adrian Agachi, cel care este noul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj detaliat prin intermediul rețelelor de socializare prin care a condamnat ceea ce s-a întâmplat la Paris.
„Aceste manifestări care iau în derâdere momente importante din viața Mântuitorului Iisus Hristos și din cea a Bisericii în general pentru că, de fapt, Cina cea de Taină este și prima celebrare a împărtășirii cu Sfintele Taine, a Sfintei Euharistii, sunt, în realitate, consecința directă a unor influențe de natură demonică.
Nu putem privi acest spectacol grotesc fără să ne gândim la aspectul pătimaș, necurat și profund păcătos al unei gândiri omenești decăzute, care dorește răsturnarea legilor dumnezeiești oferind o interpretare blasfematoare unor acte sfinte ale creștinismului. Deja se observă o certă dorință de a impune astfel de manifestări la nivel global, chiar și în cadrul unor evenimente care nu au legătură nici cu religia, nici cu viața personală, dar care, prin amploarea lor, pot servi publicitar ideologia woke”, a transmis Adrian Agachi, pe contul de Facebook.
De asemenea, Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, în prezent consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte, a reacționat și el: „Fața reală, hidoasă a depravaților posedați ideologic, care nu sunt ei înșiși dacă nu batjocoresc, sfidează și maculează tot ce e curat și sfânt. Abuzatorii bunei-cuviințe și ai bunului-simț abuzează, desigur, inclusiv libertatea și dreptul inalienabil de a te face de râs”, a scris acesta pe Facebook.