Robert F. Kennedy Jr „a crescut în ceea ce a fost, de fapt, familia regală a Americii”, scrie The Economist. Opiniile sale privind politica externă își au rădăcinile în copilărie, potrivit sursei.
„În loc să aibă un bronz ca cel care se pulverizează dintr-o sticlă, pielea sa prezintă bronzul intens al cuiva care petrece mult timp în aer liber. Aceasta contrastează puternic cu ochii săi de un albastru apos – în mod clar ochii unui Kennedy”, notează The Economist, care a realizat în acest an un interviu cu Robert F.Kennedy Jr.
Publicația nota, în aprilie a.c., că a avut o campanie electorală care „nu seamănă cu cea a predecesorilor săi. După o încercare eșuată de a-l provoca pe Joe Biden pentru nominalizarea democrată, el candidează ca independent. Cu toate privilegiile sale moștenite, el îi apără pe numeroșii americani care vor să dărâme sistemul. Nimic din viața sa intermitentă și scandaloasă nu a sugerat că este destinat să ajungă la Casa Albă”.
El „a crescut în ceea ce a fost, de fapt, familia regală a Americii”, mai notează The Economist.
Kennedy s-a născut în 1954, fiind al treilea din cei 11 copii pe care mama sa, Ethel, i-a avut cu Bobby senior. A crescut în ceea ce a fost, de fapt, familia regală a Americii. „Când eram copil”, spune el, exista „o adulație absolută” pentru familia Kennedy. El descrie așteptările din acest mediu de înaltă performanță la începutul cărții „American Values”, un volum de memorii publicat în 2018: „Încă din tinerețe am avut mereu sentimentul că eram cu toții implicați într-o mare cruciadă, că lumea era un câmp de luptă pentru bine și rău și că viețile noastre se vor consuma în acest conflict. Aș fi fost norocos dacă aș fi putut juca un rol important sau eroic”.
Opiniile lui își au rădăcinile în copilărie
Ideile și valorile acelei epoci, spune Kennedy, îi influențează platforma de astăzi. Își amintește că tatăl său l-a dus în Harlem, în Appalachia, în Delta Mississippi și în rezervațiile nativilor americani și i-a spus lui Bobby Jr.: „Aceștia sunt oamenii lui Kennedy”. Se poate trage o linie între preocuparea patriciană pentru cei săraci pe care RFK senior a dezvoltat-o și scopul declarat al lui Kennedy de a-i ajuta pe americanii greu încercați acum.
Există suprapunerea dintre politică, showbiz și bani care i-a caracterizat pe cei din familia Kennedy, timp de mai multe generații. Acum Robert F. Kennedy Jr. a candidat la președinția SUA, la fel ca JFK, RFK Sr. și un alt unchi. Cine este, de fapt, acest „personaj”, care spune că „democrații sunt un partid corupt al războiului, al controlului corporatist și al cenzurii”.
Opiniile sale privind politica externă, și în special războiul din Ucraina, își au rădăcinile tot în copilărie. Criza rachetelor cubaneze din 1962, când avea opt ani, este o „piatră de hotar” pentru el. Tatăl său, își amintește Kennedy, nu a vrut ca familia să meargă la adăpostul guvernamental, ca nu cumva asta să incite la panică, și i-a cerut să „fie un soldat bun”. Lecția pe care o trage din această criză este că, „dacă vrei pace, trebuie să fii capabil să te pui în locul celuilalt”, așa cum crede el că a făcut JFK cu liderul sovietic Nikita Hrușciov.
Corolarul modern este că Occidentul ar fi trebuit să fie mai sensibil la preocupările de securitate ale lui Vladimir Putin: prin extinderea NATO spre est și propunerea de a prelua Ucraina, Kennedy crede că America a provocat invazia Rusiei în 2022. Singurul război moral pe care America l-a purtat din 1865, consideră Kennedy, a fost cel de-al Doilea Război Mondial.
Robert F.Kennedy Jr avea nouă ani când a fost asasinat JFK
Aspectul copilăriei sale care l-a modelat cel mai mult sunt asasinatele – cel al lui JFK în Dallas, în 1963, când Robert F.K Jr.avea nouă ani; cinci ani mai târziu, cel al lui Bobby senior în Los Angeles, în noaptea victoriei sale în alegerile primare democrate din California.
Robert F.K. Jr a fost întotdeauna un copil dificil, care a avut rezultate slabe la școală. După moartea tatălui său, a luat-o razna, potrivit The Economist. Lansându-și campania prezidențială în aprilie 2023, atunci ca democrat, Kennedy a glumit: „Am atât de multe schelete în dulap încât, dacă ar putea vota, aș putea fi regele lumii”. (Tinerețea sa „dezlănțuită”, a adăugat el, „a durat până la vârsta de 60 de ani.”) Kennedy obișnuia să sară la bătaie și a fost exmatriculat din mai multe școli.
„Ai târât numele familiei prin noroi”, își amintește că i-a spus mama sa când, în vara anului 1970, a fost arestat pentru posesie de droguri pentru prima dată, dar nu și ultima. (În ciuda problemelor sale, a studiat la Harvard, la London School of Economics și la Facultatea de Drept a Universității din Virginia).
Cariera sa frenetică, funcțiile de director, consultanța și discursurile plătite – genul de oportunități care îți apar dacă numele tău de familie este Kennedy – i-au crescut veniturile.
Cartea despre Fauci
În „The Real Anthony Fauci”, o carte pe care a publicat-o la sfârșitul anului 2021, și a cărei prefață este semnată de Călin Georgescu, Kennedy susține că Fauci – expertul în boli infecțioase care a modelat răspunsul Casei Albe la coronavirus – a fost implicat într-o „lovitură de stat istorică împotriva democrației occidentale”. Mass-media, marile companii de tehnologie, marile companii farmaceutice și altele au fost implicate în jaf. Dar Fauci, „cel mai puternic – și despotic – medic din istoria omenirii”, a fost „maestrul de ceremonii în demolarea planificată a economiei americane”. Într-o carte care vorbește la fel de mult despre SIDA ca și despre Covid-19, celălalt călăreț al apocalipsei se dovedește a fi Bill Gates.
De-a lungul deceniilor, scrie Kennedy, Gates, Fauci și complicii lor au promovat „pandemii și vaccinuri transformate în arme”, cu „consecințe catastrofale pentru umanitate și democrație”.
„Vom trece cu toții împreună peste zidurile castelului”, a jurat el atunci când și-a declarat candidatura independentă, o misiune improbabilă pentru cineva care a crescut în Camelot, conchide, cu substrat, printre altele, The Economist.
Citiți și: Daily Romania: Robert F. Kennedy Jr vine în România pentru a-l susține pe Călin Georgescu