Malaezia şi-a încoronat recent noul rege. Este vorba despre sultanul miliardar Ibrahim Iskandar, care a devenit cel de-al 17-lea monarh al ţării. El s-a angajat să „apere religia islamului şi să garanteze pacea în Malaezia”.
Ceremonia de încoronare a regelui Ibrahim Iskandar, în vârstă de 65 de ani, la Palatul Naţional din Kuala Lumpur, a urmat jurământului său din ianuarie, prin care a devenit al 17-lea monarh al ţării.
La eveniment au participat personalităţi precum prim-ministrul malaezian Anwar Ibrahim, sultanul Hassanal Bolkiah din statul vecin Brunei şi regele din Bahrain, Hamad bin Isa Al Khalifa. Regele Ibrahim s-a angajat să respecte Constituţia, să „apere religia islamului şi să garanteze pacea în Malaezia”.
Malaezia este o monarhie constituţională în care la fiecare cinci ani şefii familiilor din cele nouă vechi regate îl aleg pe unul dintre ei să domnească.
Cine este Ibrahim Iskandar
Cunoscut pentru sinceritatea sa, Ibrahim Iskandar s-a exprimat foarte critic faţă de politica şi corupţia din Malaezia. Deşi este foarte bogat – Bloomberg estimează averea sa şi a familiei sale la cel puţin 5,7 miliarde de dolari -, el străbate în fiecare an provincia Johor pe o motocicletă Harley-Davidson, desfăşurând acte de caritate pentru cei nevoiaşi.
Regele Ibrahim Iskandar deţine de asemenea o participaţie în Forest City, un proiect chinez de dezvoltare în valoare de 100 de miliarde de dolari în aceeaşi provincie.
Pasionat al reţelelor de socializare, el deţine şi vastă o colecţie de maşini sport de lux şi sport, precum şi avioane private.
Mulți invitați au venit să-l vadă pe Ibrahim Iskandar
La ceremonia de încoronare au participat 700 de invitați, iar mii de oameni s-au aliniat pe străzi pentru a-l vedea pe noul monarh, potrivit Associated Press. 9 conducători ai statelor de etnie malaeză ocupă pe rând funcția de rege al Malaeziei pentru un mandat de cinci ani, conform singurului sistem de acest fel din lume, care a început când Malaezia și-a câștigat independența față de Marea Britanie în 1957.
Malaezia are 13 state, dar numai nouă au familii regale, unele dintre acestea avându-și rădăcinile în regate malay vechi de secole, care au fost state independente până când au fost reunite de britanici, potrivit publicației indiene First Post.
Regele joacă un rol mai mult ceremonial în Malaezia, dar monarhia a devenit mai influentă în ultimii ani din cauza instabilității politice prelungite, care l-a determinat pe regele în exercițiu să apeleze la puteri discreționare rareori folosite. Malaezia are un sistem unic în care șefii celor nouă familii regale se schimbă pentru a fi monarh pentru un mandat de cinci ani. Țara din Asia de Sud-Est este o democrație parlamentară, monarhul fiind șef de stat.
Ce a fost înainte de Ibrahim Iskandar
Regele Al-Sultan Abdullah a jucat un rol neobișnuit de activ în politica malaeziei, alegând ultimii trei prim-miniștri ai țării. Constituția federală îi acordă monarhului doar câteva puteri discreționare, regele fiind în mare măsură nevoit să acționeze la sfatul primului ministru și al cabinetului. De asemenea, îi permite regelui să numească un prim-ministru despre care crede că are o majoritate parlamentară, o putere niciodată utilizată până în 2020, deoarece premierul este de obicei ales prin alegeri.
Regele Al-Sultan Abdullah a folosit acele puteri în timpul unei perioade de instabilitate politică declanșată de înfrângerea Organizației Naționale a Malayilor Unite (UMNO), care guvernase Malaezia neîntrerupt de la independență până în 2018. Regele are și puterea de a ierta persoanele condamnate. În 2018, predecesorul lui Al-Sultan Abdullah, sultanul Muhammad V, l-a grațiat pe Anwar, care a fost apoi întemnițat pentru acuzații de sodomie și corupție despre care spune că erau motivate politic. Fostul premier Najib Razak, închis anul trecut pentru o condamnare legată de un scandal asupra fondului de stat 1MDB (1Malaysia Development Berhad), a cerut gratierea regală, cerere care ar putea fi revizuită de noul rege.
Ibrahim Iskandar. Foto: YouTube
Malaezia atrage anual turiștii de pretutindeni
Malaezia este o țară exotică, care atrage anual turiștii de pretutindeni. Este formată din două regiuni: Malaezia Peninsulară și Malaezia de Est, acestea fiind despărțite de Marea de Sud a Chinei. Se poate călători între cele două regiuni cu vaporul sau avionul.
Din Malaezia Peninsulară fac parte cele mai importante orașe cum ar fi capitală Kuala Lumpur sau Putra Jaya unde se află sediul Parlamentului sau alte instituții oficiale ale țării. Malaezia de Est este o regiune unde poți admira frumsetile naturii, acolo încă trăiesc multe triburi.
Este o țară a zilelor libere, foarte multe zile nelucrătoare anual. Mâncarea se găsește într-o mare diversitate, există mâncăruri cu specific malaezian, chinez, indian, thailandez și mâncare din Vest. Meniul principal îl constituie orezul și fructele de mare.
Țara lui Ibrahim Iskandar poate fi o destinație ideală
Situri uimitoare incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, templele chinezești cu design complex, plaje uimitoare și atracții culturale bogate abundă. Dar există o bijuterie care este adesea trecută cu vederea – Malaezia.
Această țară diversă se mândrește cu o topire a culturilor, cuibărit în mijlocul junglelor dese și pădurilor luxuriante.
Fie că sunteți un explorator aventuros dornic să pătrundă în inima unei păduri tropicale, un pasionat de istorie dornic să se întoarcă în timp într-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO sau un iubitor de plajă care caută locul perfect pentru a se relaxa, Malaezia poate fi o destinație ideală.