Tu știi cine a inventat salata Caesar, numită și “regina salatelor”? Cu 100 de ani în urmă, chiar pe 4 iulie, lua naștere una dintre cele mai iubite salate din lume, cu o rețetă ce include ingrediente simple, însă proporțiile sunt foarte importante și respectarea întocmai a pașilor de preparare.
Ei bine, așa cum au luat naștere multe dintre preparatele îndrăgite, adică “din întâmplare”, și salata Caesar a fost inventată de cineva care nu avea mare lucru prin bucătărie și îi era foame.
Cine a inventat salata Caesar, acum 100 de ani
Legenda spune că salata Caesar a fost inventată de chef-ul italian Caesar Cardini, într-un moment de impas. Rămăsese fără provizii în bucătărie, dar nu a vrut să-şi dezamăgească clienții. Aşa că a improvizat cu ingredientele pe care le mai avea la îndemână.
“A fost tot timpul reinventată. Se poate face şi cu creveţi şi cu somon, este o salată versatilă. Este un fel de mâncare săţios care poate înlocui un fel principal”, a declarat Andrei Găman, proprietarul unui restaurant.
În 2024, salata Caesar rămâne unul dintre cele mai populare preparate. Conform statisticilor, doar luna trecută în restaurantele din Bucureşti s-au comandat 2000 de salate Caesar pe săptămână.
Fiecare chef are secretul lui pentru cea mai bună reţetă de salată Caesar
“Ce e important la salata asta – să folosim salată romană, piept de pui proaspăt gătit perfect şi sosul Caesar să fie neapărat cu parmezan proaspăt, cu ouă cu ulei de măsline de bună calitate. O salată Caesar fără crutoane nu iese. Şi cu un pic de parmezan ras aşa la final”, a declarat Ştefan Popescu, chef.
“Dressingul pentru salata Caesar provine dintr-o maioneză – un gălbenuş de ou în care poţi să pui puţin ulei, după care pui anşoa, un strop de usturoi, parmezan şi ăla este dressingul , atât de simplu. Să nu uităm de crutoane – trase la tigaie în puţin unt sare şi ce crezi, puţin usturoi zdrobit ca să îşi împrumute gustul”, a declarat Orlando Zaharia, chef, la Observator.
În restaurantele din Bucureşti, preţul mediu pentru o salată Caesar este de 35 lei. Pe timpul verii, comenzile pentru acest preparat cresc cu aproape 25%.
Citește și: Ce este bine să mănânci înainte și după ce faci sport
Alții spun că salata Caesar a apărut în Mexic
Numele şi reţeta salatei Caesar i-au fost atribuite americanului de origine italiană Caesar Cardini. Acesta, conform spuselor fiicei sale, a inventat celebra salată în iulie 1924, în restaurantul său din Tijuana, Mexic.
Cardini și-a deschis restaurantul pe care l-a numit după sine, Caesar, în Mexic, din cauza prohibiţiei din Statele Unite ale Americii. Ca în toate poveștile americane, intervine și ceva legat de istoria țării. Potrivit fiicei lui Caesar Cardini, în seara zilei de 4 iulie 1924, când localul era plin de americani din Tijuana veniți să celebreze, alături de un conațional, Ziua Americii, restaurantul a rămas fără provizii.
Pentru a nu-i pierde pe clienţii deja aşezaţi la mese, Cardini a creat, pe loc, chiar, în faţa acestora, o salată din ingredintele rămase prin frigider şi cămară. A pus piept de pui, niște resturi de parmiggiano, salată. A servit totul cu pâine prăjită, ca să le țină oamenilor de foame.
Salata Caesar a trecut oceanul și a ajuns în Europa, odată cu căsătoria celebrității mondene americane Wallis Warfield Simpson cu Prințul Eduard, Duce de Windsor, fostul rege Eduard al VIII-lea al Regatului Unit al Marii Britanii.
Înainte să devină ducesă, miss Wallis frecventa adesea restaurantele Caesar din SUA. a continuat să o facă și ulterior, ori de câte ori călătorea în țara ei natală. Apoi le dădea indicații bucătarilor din Londra să-i prepare salata preferată.
Rețetă pentru Salata Caesar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g piept de pui, 4 felii toast (fără coajă), 40 g fâşii bacon, 2 ramuri rozmarin, 2 pungi salate Eisberg, 1 căţel usturoi, 1 lămâie (coajă rasă și zeama de la jumătate de lămâie), 1 lingură smântână, 80 g parmezan ras, ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: Salata Eisberg se desface și se se pune într-un castron mare. Pieptul de pui se taie fâşii, se pune într-un castron şi se amestecă bine cu un jet de ulei de măsline, sare şi piper. Împreună cu baconul, fâșiile de pui se prăjesc la foc moderat în tigaie, fără a amesteca prea mult. Între timp, feliile de toast se taie în bucăţi groase de un deget, se desprind frunzuliţele de rozmarin. Se adaugă pâinea şi rozmarinul în tigaie, se saltă bine tigaia pentru ca şi pâinea să fie trecută prin ulei. Când pâinea este bine făcută şi baconul crocant, se ia tigaia de pe foc. Totul se toarnă în castronul cu dressing si se amestecă bine. Punem salata deasupra şi amestecăm uşor.
Pentru dressing se poate folosi cel cumpărat de la magazin sau se poate prepara amestecând: 150 g ulei de măsline, sucul din jumătate de lămâie, 0,25 linguriță de sare, 1 cățel de usturoi, 1 gălbenuș de ou ( îl putem înlocui cu 2 linguri de maioneza sau muștar), 2 linguri de oțet de vin.