Se poate spune fără rezerve: Corneliu Baba (1906-1997) că a fost cel mai mare portretist român și printre cei mai importanți artiști din perioada postbelică din România. S-a născut în 1906 la Craiova. Mai târziu avea să se înscrie la Școala de Belle Arte din București, unde a rămas o scurtă perioadă.
Studiile și le-a reluat abia în 1935, absolvind la Școala de Arte din Iași, unde 10 ani mai târziu a devenit și profesor. Din cauza relației problematice cu autoritățile din anii 1940, a fost închis, iar postul de profesor de pictură de la Iași suspendat. După 1950, relațiile s-au îmbunătățit, Baba pictând, pentru o scurtă perioadă, în spiritul realismului socialist, pe care îl va abandona repede.
La începutul carierei sale, Corneliu Baba (1906-1997) a pictat cu precădere naturi statice cu obiecte prețioase și gospodărești, vânat sau alimente. Peisajul, gen frecventat mai rar și abandonat repede de artist, a fost ales cu precădere din mediul citadin.
Amplă expoziție dedicată marelui maestru al artei românești
Tot în ceea ce îl privește pe Baba, se remarcă ciclul Venețiilor, artistul fiind interesat de arhitectura somptuoasă a orașului de pe lagună și de felul în care aceasta își reflectă în apă lumini, umbre și tăinuite penumbre
Art Safari prezintă o amplă expoziție dedicată marelui maestru al artei românești, „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”, până pe 29 octombrie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.